Cel mai bun cadou – Cărțile!

Iată că vin sărbătorile și voi vă pregătiți cu toții să cumpărați cadouri pentru cei dragi, poate chiar pentru copiii voștri.

Sperăm să nu uitați că o carte poate fi unul din cele mai bune cadouri..:)

books_xmas

De ce? Păi, să vedem.. Sunt atâtea argumente, încât e greu să le alegi pe cele mai bune.

În ultima vreme am citit o mulțime de articole despre beneficiile cititului (o parte le-am împărtășit deja cu voi) dar și despre pericolele la care ne expunem când uităm de aceste beneficii și de plăcerea cititului adevărat – aceea a scufundării totale în lumea mirifică a unei cărți, proces în care cuvintele devin un film palpitant creat de mintea noastră, iar noi devenim unul din personajele cărții sau regizorul acelui film.

O carte bună ne îmbogățește mintea și sufletul, ne ajută să devenim mai buni, mai empatici.. iar cititul este un „viciu” care poate face multe pentru sănătatea noastră mentală și psihică.

Mai mult, ne poate ajuta să scăpăm și de capcana pierderii unui timp prea îndelungat petrecut în fața calculatorului și pe rețelele de socializare – obicei care se dovedește foarte dăunător pentru persoane de toate vârstele, dar mai ales pentru adolescenți – așa cum a demonstrat un studiu recent desfășurat la Universitatea din Glasgow de Dr. Heather Cleland Woods. Rețelele de socializare reprezintă, printre altele, o altă presiune pusă pe umerii adolescenților, peste cele pe care le creează școala și societatea modernă, iar preocuparea pentru reducerea acestor presiuni – pe care le resimțim și noi, ca adulți – trebuie să își găsească cel mai bun răspuns posibil, spun cercetătorii. (http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/mental-health-young-people-are-struggling-to-cope-with-pressures-of-social-media-sites-studies-find-10496483.html)

Nu uitați că, în afara cărții în sine, contează să ai și un spațiu care să te îndemne la lectură și să nu te distragă cu alte tentații. Și unul din aceste spații, de care nu trebuie să uităm, este biblioteca.

Iată mai jos și argumentele unui părinte și expert în educație – A.J. Juliani

De ce avem nevoie de biblioteci într-o lume plină de zgomot

biblioteca-5Săptămâna trecută, când am venit acasă de la lucru, am auzit-o pe cea mai mare dintre fetele mele coborând în fugă scările. Cele două mai mici m-au îmbrățișat și s-au cățărat pe mine și așa le-am dus pe amândouă în camera de zi. M-am așezat pe canapea cu amândouă în brațe și am respirat adânc înainte de a o gâdila pe cea de doi ani și 11 luni care încă trăgea de fața mea.

Tatii!” am auzit din capul scărilor.

Bună Kylie,” am țipat acoperindu-mi un hohot de râs.Cum a fost ziua ta?”

Scena de pe canapea nu a deranjat-o. Și-a croit drumul printre cele două surori mai mici până a ajuns în fața mea, nerăbdătoare să îmi spună ceva.

Tati, tu știi cine este Flat Stanley (Stanley cel plat)

Precaut, am spus, Mda, cred că știu cine este băiatul ăsta. E cumva slab?”

Da. E chiar plat. Și călătorește în jurul lumii într-un plic. Clasa mea face un proiect. Am citit povestea lui Stanley cel plat astăzi și a fost atât de amuzant să vezi în câte buclucuri intră…

Și a continuat despre asta încă câteva minute în timp ce eu îi puneam din când în când întrebări. Entuziasmul ei nu s-a diminuat când ne-am îndreptat spre antrenamentul de fotbal. Își punea încă întrebări despre locurile în care l-ar putea trimite pe Stanley cel plat și despre cât de mare ar trebui să fie plicul care să se potrivească.

În acea seara ea s-a dus direct sus ca să citească în loc de a-și face ritualul obișnuit, acela de a cere să se uite pe iPad (și să se supere că îi cer să citească). Fratele ei mai mic – care ascultase și întrebase despre Stanley cel plat toată seara – s-a dus și el să ia o carte ca noi să îi citim. Și uite așa, întreaga familie a citit. Ceea ce nu e o ispravă ușoară într-o lume plină de iPad-uri și programe TV la comandă!

A fost doar un moment, într-o zi altfel nebună, dar am fost mulțumit și nu m-am putut împiedica să gândesc:

Când copiii citesc, toți avem de câștigat.

boy reading book at the library

În acea noapte, ne-am uitat la o dezbatere la TV. Mi-am verificat notificările de pe Twitter… Am fost imediat înghițiți înapoi în zgomotul lumii de fiecare zi. Acest zgomot se infiltrează din ce în ce mai mult și în viețile copiilor noștri. Nu ne putem ascunde de el. Este prezent și va trebui să facem față acestui zgomot.

Dar mai devreme în acea seară, din cauza unui profesor de la școală și din cauza unui loc sigur pentru citit, copiii mei au putut să se îndepărteze de zgomot și să fie doar copii. Iar eu și soția mea am putut face la fel pentru puțin timp.

biblioteca-1

Un loc sigur pentru învățat, citit și creat

Asta m-a făcut să mă gândesc a doua zi la câți dintre elevii noștri și copiii din jurul lumii nu au acest loc sigur în care să scape de zgomotul lumii. Fiica mea nu doar că a avut acest loc acasă pentru a citi și a învăța în liniște, dar a avut acest loc și la școală.

Un articol recent din Brain Pickings – Cum Bibliotecile salvează vieți* – mi-a reamintit de responsabilitatea noastră, ca școli, de a furniza acest spațiu:

Este povestea lui Storm Reyes, care a crescut într-o comunitate săracă de Nativi Americani, a cărei viață a fost schimbată, poate chiar salvată, de o librărie mobilă, devenind chiar ea apoi bibliotecară.

*https://www.brainpickings.org/2016/10/06/libraries-storycorps-bookmobile/?mc_cid=533d31dcb0&mc_eid=443e7cf77f

Povestea ei a fost transformată într-un scurt video de Story Corps – https://www.youtube.com/watch?v=11OvHcgh-E4

Cititul și având un spațiu care a încurajat-o să citească a avut un impact profund asupra vieții ei. Iată mai jos cuvintele lui Storm:

Părinții mei au fost alcoolici, iar eu am fost bătută, abuzată și neglijată. Am învățat să mă bat cu cuțitul cu mult înainte de a învăța să merg pe o bicicletă.

Când ești sfărâmat zi după zi după zi, nu mai aspiri la nimic decât să-ți umpli stomacul flămând. Poți merge de-a lungul unei străzi și să vezi case frumoase și curate, dar nu vei visa niciodată să trăiești într-o astfel de casă. Nu mai visezi. Nu mai speri.

Când aveam doisprezece ani, o bibliotecă mobilă a venit în regiune. Am crezut că sunt Baptiști, pentru că ei obișnuiau să vină într-o furgonetă și să ne dea pături și mâncare. Așa că m-am dus pe acolo și am privit în mașină, și era plină de cărți. Eu imediat – și vreau să spun imediat – am dat înapoi. Nu era voie să avem cărți, deoarece cărțile sunt grele, iar când tu te muți des trebuie să ai doar minimum necesar. Desigur, citisem în scurtele perioade când mi se permisese să mă duc la școală, dar niciodată nu avusesem o carte a mea.

Din fericire, responsabilul caravanei m-a văzut și m-a invitat înăuntru. Eram agitată. Bibliotecarul mi-a spus, Acestea sunt cărți și tu poți lua una acasă. Doar să o aduci înapoi după două săptămâni.Eu, de colo, “Care-i șmecheria?” El mi-a explicat că nu e nici o șmecherie. Apoi m-a întrebat ce m-ar interesa.

Cu o zi înainte, un bătrân ne spusese cum a erupt Muntele Rainier și despre devastările pe care le-a produs vulcanul. Așa că i-a spus bibliotecarului că eram agitată din cauza erupției muntelui, iar el mi-a spus: Știi, cu cât știi mai multe despre ceva, cu atât mai puțin te vei teme de acel lucru. Și mi-a dat o carte despre vulcani. Apoi am văzut o carte despre dinozauri și am spus, “Oh, asta arată frumos,” așa că mi-a dat-o. Apoi mi-a dat o carte despre un băiețel ai cărui părinți erau fermieri. Le-am luat pe toate acasă și le-am devorat.

M-am întors după două săptămâni și el mi-a dat mai multe cărți și așa am început. Până la vârsta de cincisprezece ani știam că există o lume în afara taberelor și am crezut că pot să-mi găsesc un loc în ea. Am citit despre oameni care erau ca mine și despre alții care nu erau ca mine. Văzusem cât era lumea de uriașă, și mi-a dat curajul de a pleca. Și așa am făcut. M-a învățat că speranța nu este doar un cuvânt.”

biblioteca-3

Bibliotecile pot salva vieți

A doua zi, fiica mea a venit acasă entuziasmată de o nouă serie de cărți pe care le luase de la biblioteca școlii. Prinsese microbul cititului cam tot așa cum și Storm Reyes din povestea de mai sus fusese.

Bibliotecile au o vastă importanță pentru viitorul nostru social și economic. Uităm deseori că în multe comunități, multe școli și multe regiuni din țara noastră (și din lume) bibliotecile servesc de refugiu nu numai pentru citit ci și pentru învățare.

Există o mișcare în SUA și în multe alte țări de a adăuga spații de activitate (creativitate) bibliotecilor. În inspectoratul nostru trecem acum printr-un proces în care planificăm și ne gândim cum ar trebui să arate o bibliotecă în anul 2016 și pe mai departe.

Știu că bibliotecile sunt un spațiu sacru pentru că am crescut ca un șoarece de bibliotecă. Știu de asemenea că aceste spații pot fi utilizate pentru activități practice, creative, pentru proiectare la fel de bine pe cât sunt folosite pentru citit, cercetare și consumare de informație.

biblioteca-4

Dar în graba de a face biblioteca mai mult un spațiu de creativitate, nu trebuie să uităm că este încă un spațiu care trebuie să se concentreze pe citire, literatură. Are în continuare nevoie de cărți, de adulți care să încurajeze citirea, trebuie să fie deschis și sigur și gratuit.

Sunt Director de Tehnologie și Inovație. Am ajutat la crearea de oportunități de activități practice și creative în școli utilizând tehnologia.

Dar cunosc importanța cititului.

Cunosc importanța bibliotecii și a bibliotecarilor care lucrează în aceste spații.

biblioteca-7

Știu ce poate face pentru persoane ca Storm Reyes, și am văzut ce poate face lectura pentru propria mea fiică.

Bibliotecile pot fi mai importante acum decât oricând, deoarece într-o lume plină de un zgomot constant și de surse de distracție, avem cu toții nevoie de un spațiu care pune literatura, cititul și învățarea în centrul atenției.

Sursa: http://ajjuliani.com/libraries/

One thought on “Cel mai bun cadou – Cărțile!

  1. Pingback: Aliatul profesorilor – bibliotecarul | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.