Aventuri cu Dr. Smallz: Creând o puternică nevoie de a ști

În Seria idei de planuri de lecții și jocuri educative, iată că a venit și rândul biologiei și anatomiei.

De data aceasta nu este vorba doar de o lecție, ci de un program compus din mai mute lecții – o adevărată aventură a cunoașterii, bazată pe o poveste incredibilă dar atractivă și amuzantă, care funcționează foarte bine pentru elevii de clasa a VI sau a VII-a care învață pentru prima dată cunoștințe despre corpul uman și biologie, utilizând totodată cercetarea și științele matematicii. Veți găsi mai jos descrierea acestui program educativ propus de Prof. Leah Hirsch și Institute of Play.

dr-small-3
Pentru 12 săptămâni, elevii de clasa a șasea din clasa mea se îmbarcă pentru o aventură a cunoașterii bazată pe peripețiile unui personaj fictiv numit Dr. Smallz (Mititel). Programul este de tip hands-on (experimentare), bazat pe cercetare, științe integrate și matematică. Elevii au șansa de a fi oameni de știință, proiectanți, făuritori și jucători, pe măsură ce învață totul despre sistemele corpului uman, funcțiile celulare și abilitatea organismului uman de a menține un echilibru dinamic. Misiunea Dr. Smallz este un exemplu excelent de experiență de învățare care imită jocul și creează o puternică nevoie de a cunoaște la elevi, lăsându-le și foamea de a învăța mai multe.

dr-small-2

Un mesaj microscopic

Cine este Dr. Smallz? Elevii mei l-ar descrie ca pe un prieten vechi. El este neîndemânatic, dezorganizat, dar un doctor bine intenționat care decide să diagnosticheze boala misterioasă a unui pacient, aruncând o privire mai îndeaproape… din interiorul corpului pacientului. Fără știrea șefilor lui de la Shrinkley Labs (Laboratorul de micșorare), s-a pus pe sine în interiorul noii lor inventate mașinării de micșorare (care încă nu a fost testată pe oameni), s-a urcat la bordul navei microscopice creată pentru a rezista condițiilor dure din interiorul corpului uman și a călătorit pe curentul de aer al inhalării pentru a ajunge în interiorul sistemului respirator al pacientului. Din nefericire, în timpul procesului de micșorare, creierul lui a devenit un pic confuz, iar doctorul experimentează o amnezie parțială, care afectează întregul lui vocabular medical. El mi-a găsit clasa căutând pe internet, dar este sigur că noi vom fi capabili să-l ajutăm.

The young scientistAventura începe cu o „carte poștală microscopică”. Am început trimestrul învățându-mi elevii să utilizeze microscoapele, iar ei au primit eșantioane pe care să le analizeze și trăiesc cu impresia că se uită doar la câteva eșantioane cu celule de plante. Dar când pornesc microscopul, ei găsesc un mesaj cifrat – litere microscopice și numere pe care le decodează pentru a găsi o adresă de website. Când eu intru pe acea adresă web și proiectez primul comunicat al Dr. Smallz’ către elevii mei, poți auzi și un ac căzând în clasa mea. Gurile se cască și ochii le strălucesc de mirare și surprindere.

https://www.youtube.com/watch?v=4bySCaKZssc (Credit: Institute of Play)

Dezvoltând Controlul misiunii

În primul mesaj al Dr. Smallz către noi, el explică situația lui, ne dă câteva indicații despre locul în care se află și ne trimite câteva fotografii surprinse pe fereastra navei sale. După o discuție cu clasa, elevii mei determină locul în care se află și aceasta este momentul în care acea nevoie de a ști intră în joc. Elevii mei cad de acord că el este undeva în gât sau într-o nară a nasului. În acest punct, eu îi întreb:

 • Din ce sistem / parte a corpului uman face parte asta?

 • Ce știm deja despre acest sistem al corpului uman? W

 • Ce trebuie să învățăm pentru a-l ajuta pe Dr Smallz să navigheze în jurul acestui sistem al corpului?

 • Cu ce alte sisteme este conectat și unde în altă parte a corpului ar putea el naviga?

Din acest punct mai departe ei sunt absorbiți. Comunicatele Doctorului furnizează indicații despre boala misterioasă de care suferă pacientul lui. La sfârșit, elevii utilizează indicațiile de diagnostic ale bolii pacientului – care este Febra Dengue (malarie) – îl sfătuiesc pe Dr. Smallz asupra celui mai bun tratament și îi găsesc cea mai bună cale de ieșire din corpul pacientului (de obicei decid să-l scoată prin ureche). În timp ce elevii mei îi furnizează Dr. Smallz sfaturi și informații despre corp, eu includ evaluarea în povestiri, cerându-le să creeze filme, afișe, ghiduri de călătorie, e-mail-uri etc.

dr-small-4

Elevii învață despre corp prin „avansare”(“leveling up”) – pe măsură ce devin experți în unul din sistemele corpului, fiind capabili să descoperecelea de trecere sigură către următorul sistem al corpului. Pe măsură ce povestirea progresează, mișcările Dr. Smallz și deciziile devin din ce în ce mai influențate de sfaturile elevilor mei, permițându-le să facă o hartă a propriei lor învățări și servind ca un Control de misiune al călătoriei Dr. Smallz. Elevii sunt scufundați în ceea ce învață deoarece ei dezvoltă un sentiment al empatiei atât pentru Dr. Smallz t și pentru pacientul lui.

dr-small-6

Construind o poveste, invitând la cercetare

Misiunea Dr. Smallz este o poveste cu straturi multiple, dar nevoia de a ști este simplă – elevii mei vor să învețe despre sistemele corpului uman pentru că ei vor să ajute acest personaj și pentru că este amuzant pentru ei să simtă ca și cum dau o mână de ajutor la cursul pe care îl ia călătoria doctorului în interiorul corpului. Creând nevoi de a ști semnificative îmi permite nu numai să-i angajez pe elevii la care ajung mai greu, dar de asemenea mi-a împins limitele propriei creativități în clasă și m-a menținut și pe mine angajată!

Orice profesor, la orice materie poate crea astfel de misiuni.

Iată câțiva pași pentru a proiecta misiunea care creează Nevoia de a ști în clasa ta:

 1. Începe cu standardele tale. Planifică de acolo spre început. Alege standardele generale și de conținut, și determină ce vrei să poată să facă elevii tăi și modul în care o pot arăta.

 2. Croiește întrebările esențiale și înțelegerile de durată pe care vrei să le capete pentru a da un cadru Misiunii. În ce fel de cercetare se vor angaja elevii tăi și ce își vor aminti peste ani după ce vor părăsi clasa ta?

 3. Fă un brainstorming (furtună de idei) cu colegii tăi de catedră, cu contexte autentice de rezolvare de probleme în jurul acestor întrebări esențiale. Asta ar putea include o distribuție de personaje, o aventură sau un joc pe care să-l joace elevii. Un loc bun de început pentru a începe un braintorming este o ocupație din viața reală care utilizează conținutul și abilitățile pe care vrei să le predai. Apoi creează o poveste în jurul acelei meserii.

 4. Utilizează narațiunea pentru a determina ce „pălării” vor purta elevii sau ce rol vor juca în poveste – detectiv, proiectant, cercetător etc. Adaugă detalii narative suplimentare care îi vor scufunda pe elevi în rolurile lor.

 5. Dezvoltă o serie de experiențe de învățare și evaluări care progresează spre scopul tău final într-un mod coerent.

  dr-small-5

Proiectează-ți Misiunea

Institute of Play’s a dezvoltat un pachet – Q Curriculum Design Pack* cu un număr de fișe și resurse pentru a te ajuta să-ți proiectezi propria Misiune.

În pachetul cu Misiunea Dr. Smallz, elevii joacă roluri de proiectanți, oameni de știință, doctori și detectivi, pe măsură ce explorează biologia celulară și corpul uman.

Acest program, care se întinde pe 13 săptămâni, se adresează claselor 6-7 (gimnaziu), iar temele pe care le acoperă sunt celulele și organele, procesele celulare, sistemele corpului uman, microbiologia.

* http://www.instituteofplay.org/work/projects/q-design-packs/q-curriculum-design-pack/

* http://www.instituteofplay.org/work/projects/quest-curriculum/mission-pack-dr-smallz/

Puteți vedea misiunea în acțiune în clasa lui Leah Hirsch, în filmul video intitulat It Kind of Feels Like Play. – https://vimeo.com/channels/qla/63336067

Ai putea încerca și tu să utilizezi pachetul cu Misiunea Dr. Smallz în propria ta clasă de științe din gimnaziu. Poate chiar în semestrul următor…

Sursa: https://www.edutopia.org/blog/dr-smallz-need-to-know-leah-hirsch

Leah Hirsch este profesoară la clasa a șasea la o școală publică din New York din anul 2005. Începând din 2009, ea a predat și la Quest to Learn, unde predă un curs intitulat „The Way Things Work” (TWTW – Modul în care funcționează aripile). Ea conduce de asemenea un afterschool numit Cooking Club. Este Master în Științele Educației din 2013.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.