Jocuri educative de sezon – Cursa cu reni – din Seria Activitățile Alfabetului

Am găsit pentru voi un alt joc educativ interesant recomandat de Jodie de la Growing Book by Book, un joc pentru preșcolarii din grupa mare și copiii din clasa pregătitoare.

Distracție plăcută cu copiii 🙂

reindeer-roll-2

Am făcut o mulțime de activități de interior cu alfabetul în ultima vreme. Astăzi, pentru Seria de jocuri pentru preșcolari*, avem un joc care îi va pune pe copii să se miște în timp ce învață alfabetul. Se potrivește cu tema noastră din preajma sărbătorilor: Renul!

* http://growingbookbybook.com/playful-preschool-themes/

Învățarea alfabetului cere o mulțime de repetări. Această activitate, cu o particularitate amuzantă, furnizează copiilor oportunitatea de a numi literele.

De ce alegem această activitate

A început de fapt atunci când băieții mei au văzut coarnele de reni de la magazinul Hobby Lobby. Ei chiar și-au dorit să le aibă.

În această perioadă când suntem blocați în interior cu copiii, avem nevoie de activități de interior care să ardă și puțină energie prin mișcare fizică.

Așa că m-am gândit să concep un joc cu reni care se potrivește pentru abilitățile de citire ale copiilor!

reindeer-roll-1

Pregătirea activității

Materiale necesare: 5 coli mari de hârtie roșie, 1 coală mare de hârtie albă, o coală mare de hârtie cafenie, foarfeci, marker-e, un zar mare, 4 etichete și coarne de ren pentru fiecare copil (le puteți și confecționa, într-o activitate anterioară – http://kidscraftroom.com/childrens-christmas-craft-reindeer-antlers/).

1. Tăiați 15 cercuri roșii (nasurile renilor). Scrieți câte o literă din alfabet pe fiecare cerc.

2. Tăiați bucata de hârtie albă în două. Scrieți „Start” pe prima bucată și „Peștera cu acadele” pe cealaltă.

3. Tăiați o casă din coala de hârtie cafenie (și desenați detaliile pe ea – uși, ferestre etc. cu marker-ul).

4. Utilizând cele 4 etichete, acoperiți laturile zarului mare (peste numerele 3 – 6). Scrieți pe două din etichete Start și pe celelalte două peștera cu acadele. Zarul vostru va avea deci numerele 1, 2, și de două ori Start și de două ori Peștera.

5. Cumpărați sau confecționați coarne de ren pentru fiecare jucător (opțional).

6. La începutul unui lung spațiu pe podea, plasați semnul Start. Apoi plasați 10 nasuri de ren cu litere, urmate cu semnul cu Peștera cu acadele. Așezați restul de nasuri cu litere pe un traseu de întoarcere paralel și terminați traseul cu Căsuța cafenie.

reindeer-roll-37. Puneți-i pe jucători să-și pună coarnele de ren pe cap.

Cum se joacă Cursa cu reni

Primul jucător dă cu zarul și se mișcă (sare sau pășește) în spațiul corespunzător. Dacă jucătorul dă cu zarul Start, el sau ea trebuie să se întoarcă la linia de start. Dacă jucătorul dă cu zarul Peștera cu acadele, se duce în acel loc. Când zarul arată un număr și jucătorul ajunge să stea pe un nas (cerc roșu) cu o literă, el trebuie să numească acea literă sau sunetul reprezentat de litera respectivă (dacă jucați sunete și litere – http://www.workwithsounds.eu/sound/).

Dacă spune litera corect, rămâne pe acel loc. Dacă nu o spune corect, se duce înapoi un spațiu. Primul jucător care ajunge la Căsuță învinge.”

Sursa: http://growingbookbybook.com/alphabet-activities-reindeer-roll/

reindeer-roll-4

PS (n.n.) – Ca să faceți jocul mai interesant, puteți să adăugați jocului și o mică poveste:

Jucătorii (copiii) sunt renii care au pornit spre căsuța lui Moș Crăciun de la Polul Nord pentru ca să ducă împreună cu el cadouri pentru toții copiii din lume. Dar, pe drumul din pădurea lor spre căsuța moșului întâlnesc o mulțime de obstacole și tentații (Peștera cu acadele) care îi întârzie. Doar cei care izbutesc să ajungă la timp la căsuța moșului vor fi înhămați la sania magică, plină de cadouri.

Evident că, după acest joc puteți să organizați și o lectură cu una din povestirile despre Moș Crăciun și sania lui trasă de reni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.