Învățarea din alegere – 10 Moduri de a-ți transforma clasa într-o experiență centrată pe elev (I)

Learning by choice – acesta este titlul noii cărți a lui A.J.Juliani, care va apărea în curând. (Știți despre cine e vorba, nu-i așa? E cel cu provocarea MARTE și autorul cărții LAUNCH – Lansarea, de care am mai pomenit în alt articol).

Mai jos și în articolele următoare puteți citi fragmente din primul capitol al acestei noi cărți.

choice-1

Alegerea în ceea ce învățăm

Am petrecut mult timp ca profesor imaginându-mi noi căi de a-i inspira și motiva pe elevi. Câteodată a mers, dar deseori am eșuat în încercarea de a ajunge la toți. Apoi, într-o zi le-am dat elevilor mei să aleagă. Nu o „alegere limitată” la o însărcinare la care puteau să-și aleagă tema dintr-o „cutie” cu teme.. ci o alegere REALĂ. Știi ce s-a întâmplat?

Elevii au fost inspirați și motivați să învețe singuri … și unul de la altul. Și ei au făcut o treabă mult mai bună la inspirarea lor decât aș fi putut=o eu face vreodată.

Alegerea le dă elevilor abilitatea de a merge peste și dincolo de limitările curriculum-lui.. și le permite să inoveze în moduri pe care noi nu le putem prevedea.

Această alegere vine în formă de „Proiect 20%” (vezi articolul „Urmărește pasiunea”). Ei pot învăța orice vor în clasa mea.. cu nici o limitare reală, pentru 20% din timpul orei de clasă. A fost extrem de dificil pentru unii elevi, iar pentru alții a fost foarte natural. Cu toate acestea, magia reală s-a întâmplat când elevii au început să exploreze și să învețe despre „alegerile” lor în timpul orei de clasă.

Ca profesor, am remarcat câteva moduri în care această alegere a avut impact asupra procesului de învățare.

În mod normal, noi le spunem elevilor ce vor învăța, apoi le dăm resursele și materialele de învățat (câteodată create de noi, câteodată create de alții), apoi verificăm dacă ei au înțeles și le furnizăm feedback-ul și ajutorul de care au nevoie.

choice-3

Acest proiect a fost diferit pentru că:

a) Elevii și-au ales tema de învățare și obiectivul final; b) Elevii au pre-definit ceea ce ei ar considera un rezultat de succes al învățării; c) În majoritatea claselor nu am știut nimic despre tema pe care au ales-o (de ex. Eu sunt profesor de engleză și ei au ales să reconstruiască un motor de mașină)

Nu am mai fost persoana cu cea mai bogată cunoaștere despre subiect din încăpere, așa că a trebuit să acționez repede și să ajut în alte feluri. Orientându-i într-o direcție puternică de oportunități cercetare și mentorat. Dându-le feedback la documentarea lor și la materialele postate pe blog. Ajutându-i în procesul de învățare (am învățat de asemenea și eu). Și în fine, dându-le un imbold final către acel aspect de realizare/creație/construcție al proiectului lor.

Impactul învățării la alegerea elevilor

Au fost cinci moduri specifice prin care alegerea conținutului de către elevi a avut impact asupra învățării care se petrece în clasa mea:

1. Alegerea a îmbunătățit asimilarea elevilor

La începutul proiectului a fost o provocare să pun pe fiecare elev să aleagă de fapt o temă. Unii voiau doar să le dau eu o fișă și să le spun ce au de făcut. Cu toate acestea, o dată ce am depășit acest obstacol.. hotărârea lor s-a manifestat.

Elevilor le-a păsat despre ce vor face fiindcă ei au ALES ce vor face. Dacă ar fi vrut să se plângă despre temă, i-aș fi lăsat să schimbe tema cu una nouă în așa fel încât hotărârea lor să rămână la fel de mare.

2. Alegerea pune responsabilitatea înapoi în mâinile elevilor

În același timp, elevii au știut că eu nu sunt „expert” în tema aleasă de ei. Nu știam prea multe despre învățarea limbajului semnelor așa că responsabilitatea mea ca profesor s-a schimbat. Elevii nu mai puteau veni la mine așteptând un răspuns. Am fost totuși „învățăcelul-șef” în clasa mea, dar am învățat alături de elevii mei și nu făcând-o pentru ei. Responsabilitatea învățării a fost în mod ferm pe umerii lor.

choice-23. Alegerea îți permite să fii flexibil

Dacă ai făcut vreodată un „proiect al pasiunii tale” sau ți-ai scris propria poveste, cântec etc…. atunci știi că lucrurile se schimbă. Ideea cu care pornim inițial se revizuiește și modifică în ceva cu totul nou. Pentru că nu le-am dat cerințe și termene cu ceea ce e nevoie să completeze… acest proiect permitea o flexibilitate totală. Alegerea conducea acțiunile elevilor și le dădea ceva spațiu pentru mici (și câteodată mari) schimbări de-a lungul drumului.

4. Alegerea îmbrățișează pasiunile existente și pe cele noi

Ca să fiu cinstit, nu m-am așteptat ca atât de mulți elevi să nu aibă nici o idee despre ce-i interesează și pasionează. Cu toate acestea, acest proiect le-a permis elevilor să-și găsească noi pasiuni și noi interese – și totodată să-și descopere și îmbrățișeze pasiunile existente. Aceasta este important deoarece ei nu au nevoie să înceapă cu o cunoaștere de bază… dar ei puteau de asemenea să înceapă de la cunoașterea existentă. Aceasta a însemnat pentru mulți elevi că ei au început doar să învețe despre temă, iar pentru alții a fost ceva pe care îl făceau de mulți ani. Alegerea a pus elevii în continuu-muri diferite de învățare în timpul proiectului, dar așa cum am văzut cu prezentările de la final… asta nu a limitat cu nimic învățarea generală.

choice-45. Alegerea duce la creștere

În ultimul rând, alegerea conduce în mod consistent la creștere. Din cauza factorilor de mai sus, alegerea devine un mod pentru elevi pentru a-și crea propria cale de învățare.. și să evalueze cât de mult au învățat. Aproape fiecare elev a ieșit din acest proiect spunând că nu numai au învățat ceva nou, dar au fost entuziasmați să crească prin acest proces.

Nu a fost întotdeauna ușor pentru elevi, sau pentru mine ca profesor, dar alegerea a scos tot ce a fost mai buni din noi ca persoane care învață.

A.J.Juliani

Va urma…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.