Jocul Hărții – din Seria Idei de Planuri de lecție

La EduConference, Conferința Modernitate și Competitivitate în Educație, organizată de Universitatea Politehnică București, la care am participat și noi cu comunicarea științifică pe care am publicat-o săptămâna trecută, am asistat la multe comunicări interesante, despre care vom vorbi mai pe larg în alt articol. Dintre aceste prezentări, ne-a atras atenția și cea despre un proiect de cercetare și dezvoltare de instrumente de învățare adresate adulților și chiar copiilor – Proiectul MedGame (http://medgame.ro/index.html) – „Centrul virtual pentru educarea și instruirea cetățenilor în situații de dezastre naturale, prin intermediul Serious Games” (jocurile serioase, cum sunt simulatoarele de instruire pentru piloți, de exemplu).

Un concept foarte interesant de învățare prin joc a unor cunoștințe foarte complexe și de dezvoltare a capacităților de a lua decizii bazate pe cunoștințele asimilate, care ar putea fi în viitor dezvoltat și pentru învățarea altor materii, cum este istoria, spun autorii.

Pentru curioși (ca mine), jocul – prezentat în premieră la conferință – încă nu este accesibil online, dar va fi în curând…

Nu toate formele de învățare prin joc cer investiții atât de serioase cum sunt cele implicate în jocurile serioase. Există multe exemple de jocuri educative care pot fi abordate în orice școală. Așa că ne-am propus să colectăm pentru voi astfel de idei, precum și idei de planuri de lecții care se pot aborda și în școli cu mai puține resurse.

Începem acest nou capitol cu un model de lecție bazată pe joc pentru materia Geografie.

geography-class_1098-4013

Jocul hărții

Subiecte

 • Studiii Sociale —Geografia

Clasele K2

 • 3-5

 • 6-8

 • 9-12

Scurtă descriere

Jocul hărții provoacă elevii să-și dezvolte abilitățile la geografie.

Obiective

Elevii vor:

 • lucra colaborativ.

 • pune întrebări care să ajute echipa lor să îngusteze aria de pe hartă unde se găsește „locația misterioasă”.

 • juca corect și cu grijă.

Cuvinte cheie

Geografie, lumea, joc

Materialele necesare

 • o hartă (sau un glob) pentru fiecare echipă

  geography-maps-1

Planul lecției

Faceți un joc cu teme geografice cu această activitate. Aranjați elevii în grupe de câte patru. Furnizați fiecărui grup o hartă detaliată sau un glob geografic (harta poate fi o hartă a unui oraș, regiune, țară sau harta lumii – depinzând de obiectivul din curriculum-ul clasei la care predați). Puneți elevii din fiecare grup să selecteze o locație pe harta lor.

 • Dacă studiați orașul vostru, ei pot selecta o locație specifică din oraș.

 • Dacă studiați regiunea sau țara, elevii pot selecta un oraș din regiune sau țară.

 • Elevii mai mari ar putea selecta o țară de pe harta lumii.

După ce elevii din fiecare grup au selectat o locație, începeți cu primul grup. Această echipă va răspunde întrebărilor venite de la celelalte echipe, cu Da sau Nu. (echipa 2 întreabă întâi, apoi echipa 3,4…) Întrebările pot porni de la general și deveni din ce în ce mai specifice. Profesorul sau un lider de joc nominalizat va monitoriza întrebările puse pentru a fi sigur că sunt întrebări corecte. De exemplu, dacă elevii lucrează cu harta lumii, întrebările ar putea include:

 • Este un loc de pe continentul Africa?

 • Este un loc la Nord sau la Sud de Ecuator?

 • Este un loc la Est de Mali?

 • Este o parte a țării localizată între 10 și 20 de grade latitudine Sud?

  hema_world_pol_inside_2

Dacă elevii lucrează cu hărți locale, întrebările ar putea include:

 • Este un loc în partea de Est a orașului?

 • Este la Nord de Strada/ Bulevardul……… ?

 • Poți vedea Lacul / Parcul ………… din acest loc?

 • Numele locului începe cu litera B (de ex.)?

Pe măsură ce întrebările sunt puse, membrii echipei fac referință la harta lor și se înțeleg asupra unui răspuns. Dacă dau un răspuns de Da, echipa care a pus întrebarea poate alege să ghicească care este numele locului specific. Dacă echipa ghicește corect, ei câștigă cinci puncte. Dacă n-au ghicit răspunsul, echipa următoare pune o întrebare care îi va ajuta să identifice locul.

După ce locul ales de prima echipă este ghicit, este rândul echipei 2 să răspundă la întrebările despre locul pe care ei l-au ale; echipa 3 începe să pună întrebările. Și așa mai departe…

geography-lesson-1

Mai multe sugestii de joc

 • Când este rândul unei echipe să pună întrebări: 1) elevii din fiecare echipă ar putea lucra împreună pentru a crea întrebările și a da răspunsuri, sau 2) fiecare elev, pe rând ar putea pune câte o întrebare. Dacă alegeți varianta a doua, elevii din fiecare echipă trebuie să stabilească ordinea jucătorilor din echipa lor, în așa fel încât fiecare jucător să poată pune o întrebare înainte ca orice jucător să o pună pe a doua.

 • Fiecare echipă trebuie să aibă un fel de barieră/ zid/ spațiu de lucru în așa fel încât să se poată apropia de harta sau globul lor fără ca membrii din echipele opozante să poată vedea la ce arie din hartă sau glob se uită; asta este în mod special important când întrebările devin mai specifice.

Evaluarea

Echipa cu cele mai multe puncte la sfârșit câștigă jocul.

Sursa Planului de lecție – Education World

Plan de lecție propus de Gary Hopkins

latitude-longitude-1

Observația noastră – puteți folosi acest joc în mod creativ, alegând locații foarte diverse, care pot fi și forme de relief (un munte, o mare, un lac, un râu etc.), o zonă naturală cu anumite caracteristici – cum este un parc natural protejat și așa mai departe. Puteți simplifica sau adăuga reguli de joc, pentru a-l face mai ușor de jucat pentru cei mici sau mai stimulant și atractiv pentru liceeni (inlcusiv folosind cu cei mari hărțile pe calculator sau tablete) – doar imaginația voastră este limita.

Distracție și învățare plăcută 🙂

Desigur, există și alte metode și jocuri pe care vi le putem propune, sau pe care le puteți voi propune pentru colegii voștri. Așteptăm și ideile voastre.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.