Modalități practice prin care se poate dezvolta gândirea matematică a elevilor

Un articol scris de Katrina Schwartz în Mind Shift, 2016

În clasele tradiționale de matematică totul era să rezolvi seturi de probleme cât mai repede posibil, dar din ce în ce mi mulți profesori de matematică încetinesc ritmul, pentru a permite copiilor să aibă spațiul și timpul de a-și gândi răspunsurile și de a-și împărtăși gândirea cu colegii lor. Pentru aceia care caută o demonstrație a acestei căi, uitați-vă la un video produs de Teaching Channel, pe care îl găsiți la link-ul* de mai jos. Profesoara Jen Saul conduce (la clasa a III-a) o lecție menită să susțină abilitățile de rezolvare de probleme matematice ale elevilor. Ea lucrează din greu pentru a aduce la normal strădania lor** și i-a pus pe elevi să găsească trei moduri diferite de a reprezenta aceeași problemă.

** http://ww2.kqed.org/mindshift/2015/08/24/growth-mindset-how-to-normalize-mistake-making-and-struggle-in-class/

doing-maths-3

Ei se pot convinge singuri și nu trebuie să-l aștepte pe profeosor să vină la ei și să le spună, Da, ai înțeles.‘” spune Saul despre această abordare. Ea se asigură că elevii au timpul de a lucra independent înainte de a-și împărtăși strategiile unii altora, un timp în care practică utilizând limbajul matematic și își explică gândirea. Între timp, Saul se învârte prin clasă, susținând elevii și îmboldindu-le gândirea pe parcurs. Una din cele mai importante părți, spune ea, este atunci când îi invită pe elevi să vină în față și să-și împărtășească soluțiile. Acest timp condus de soluțiile elevilor întărește cultura clasei și îi ajută pe elevi să se vadă unii pe alții ca experți.

*https://vimeo.com/151043653Predarea rezolvării problemelor cu fracții

doing-maths-5

Algebra este o altă arie importantă a matematicii și este văzută deseori ca un subiect-poartă de intrare în lumea matematicilor superioare. În timp ce elevii pot vedea algebra ca pe un timp în care memorizează ecuații, profesorii puternici știu că este un timp incredibil de important pentru a se asigura că gândirea matematică a elevilor este solidă. În materialul video de mai jos (#1), antrenorul de matematică Audra McPhillips explică modul în care îi conduce pe elevii din clasa a VIII-a prin procesul de dezvoltare a ipotezelor despre funcții.

Ea le cere să se uite după modele*** și le-a dat intenționat trei exemple care au ceva în comun (rata de schimbare) și un punct de diferență (segmentul y), având intenția de a împinge puțin mai departe gândirea elevilor.

*** http://ww2.kqed.org/mindshift/2015/11/30/not-a-math-person-how-to-remove-obstacles-to-learning-math/

200438089-001

McPhillips face foarte puțin pentru a le spune elevilor cum să gândească, în schimb îi lasă pe ei să descopere să dezvolte ipoteza pe care o consideră adevărată dincolo de exemplele din față și le cere să explice de ce. Luați notă, ea nu se așteaptă ca toți elevii să scrie o ipoteză până la sfârșitul lecției, dar îi pune să completeze fișe la final pentru a înregistra ce au învățat și cât de departe au ajuns, ca o scurtă reflecție înainte de a se îndrepta spre ora următoare.

#1 – https://vimeo.com/149822045Dezvoltarea de ipoteze despre funcții

doing-maths-1

Sursa: https://ww2.kqed.org/mindshift/2016/01/14/practical-ways-to-develop-students-mathematical-reasoning/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.