Cinci sfaturi pentru a crește angajamentul elevilor în educația STEM

Un articol scris de Kim Wierman, Director al FIRST® LEGO® League & FIRST® LEGO® League Jr. în Education World

Copiii care au o puternică bază în abilitățile în științe, tehnologie, inginerie și matematică au un enorm potențial pentru viitor, dar trezirea interesului pentru aceste domenii poate necesita ceva muncă din partea educatorilor. Expunerea timpurie la STEM este crucială la instalarea succesului elevilor în aceste arii mai târziu în viață, iar activitățile practice (hands-on), chiar și în joacă, descoperirea sunt căi cu rezultate excelente pentru a le oferi oportunități de a învăța concepte științifice.

stem-1

Există o puternică conexiune între felul în care sunt predate subiectele bazate pe științe și interesul elevilor în aceste domenii – când orele nu sunt atrăgătoare, curiozitatea elevilor scade. În acest punct, abordările educative bazate pe cercetare sunt foarte eficiente, deoarece ele se bazează pe creativitatea și curiozitatea înnăscută a copiilor.

Oportunitățile de învățare în ariile STEM sunt extrem de valoroase în a ajuta copiii să înțeleagă lumea din jurul lor, dar și în a-i pregăti să rezolve problemele complexe ale unei societăți viitoare, avansate în tehnologie. Fie prin integrarea în curriculum-ul zilnic sau într-un program de after-shool, educatorii și alți adulți care au grijă de copii au abilitatea de a-i ghida pe elevi în călătoria lor. Iată mai jos cinci sfaturi pentru a crește angajamentul elevilor din clasa ta:

stem-8

Promovează învățarea independentă. Când le furnizezi obiectivul proiectului, cerințele și doar o ușoară îndrumare de-a lungul drumului, elevii învață să gândească independent, să-și corecteze traseul printre probleme și să învețe din eșec. Prin faptul că iau inițiativa și explorează curiozitatea științifică, copiii câștigă încredere, își cultivă creativitatea și își asumă responsabilitatea propriei învățări.

stem-5

Furnizează-le oportunități de aplicare (hands-on). Pentru a face educația științifică cu adevărat valoroasă, elevii au nevoie de șansa de a aplica ceea ce au învățat dintr-un manual. Un studiul al Universității din Chicago* a arătat că elevii care învață făcând, înțeleg conceptele STEM mai direct și au rezultate mai bune la teste decât colegii lor care învață numai din manuale. Schimbând felul în care elevii experimentează conceptele științifice, educatorii pot îmbunătăți memorarea, pot încuraja rezolvarea de probleme și, cel mai important, pot să facă știința amuzantă.

*https://news.uchicago.edu/article/2015/04/29/learning-doing-helps-students-perform-better-science

stem-3

Creează conexiuni cu viața reală. Pentru a intra într-o rezonanță reală cu elevii, curriculum-ul STEM trebuie să demonstreze clar cum conceptele se transpun în viața reală. Dacă elevii nu pot conecta ceea ce au învățat în clase cu aplicații practice, este puțin probabil că vor continua să arate interes, să gândească creativ sau să rezolve probleme.

stem-880

Încurajează comunicarea. Furnizând oportunități de a discuta formal și informal despre munca lor (fie vorbind în timpul rezolvării de probleme sau vorbind/împărtășind clasei), elevii își vor dezvolta abilitățile de prezentare, își vor dezvolta încrederea în vorbitul în public și vor învăța să spună povești. Curriculum-ul care include evaluări sau prezentări formale creează încă și mai multe oportunități de șlefuire a abilităților de comunicare.

stem-7

Cere muncă de echipă și colaborare. Lucrul în perechi sau grupuri mici încurajează elevii să împărtășească idei, să-și dezvolte calitățile de lideri, abilitatea de a rezolva probleme și de a lucra cu alții care pot avea soluții diferite pentru aceeași problemă – sunt toate scenarii pe care le vor întâlni în carierele viitoare. Munca în echipă îi face pe elevi să realizeze că poate calea aleasă de ei nu este cea mai bună și îi va încuraja să se gândească la o problemă din mai multe perspective.

stem-4

Există câteva programe independente care oferă aceste oportunități. De exemplu, FIRST® LEGO® League** ajută elevii să-și dezvolte abilitățile Secolului XXI de care vor avea nevoie în carierele viitoare, incluzând alfabetizarea pentru era digitală, gândirea inventivă, productivitatea înaltă prin eficiență și comunicare, în timp ce furnizează experiențe aplicative și conexiuni cu viața reală.

** http://www.firstlegoleague.ro/

stem-day-3

Adâncind învățarea elevilor în științe și tendințele creative de la vârste mici, educatorii au puterea de a influența viitorul – incluzând pe acela al carierei propriilor elevi și al economiei noastre***. Proiectele de învățare practică (tip hands-on) reprezintă oportunități unice, de mare valoare pentru a face asta, în timp ce îi ajută pe cei tineri să câștige abilitățile de care au nevoie pentru a-și susține succesul mult dincolo de pereții claselor.

*** http://www.sciencepioneers.org/parents/why-stem-is-important-to-everyone

Puteți vizita STEM in the Classroomhttp://info.firstinspires.org/stem-classroom-offer – creat de FIRST® pentru a download-a (gratuit) un pachet care include scurte ghiduri de început pentru creația de grup și alte resurse pentru educatori (în engleză).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.