Copiii cu ADHD – cât de corect sunt diagnosticați și tratați

adhd-in-childrenMulți profesori se confruntă în clase cu situația unor copii care nu au astâmpăr și se concentrează cu greu asupra însărcinărilor date. Și, deși mulți specialiști în educație au subliniat că acesta poate fi și comportamentul unui copil gifted (supradotat – și s-a demonstrat că avem mulți copii de acest fel) care se plictisește în clasele în care profesorul trebuie să țină pasul cu motivația și capacitatea de înțelegere a copiilor normali (și/sau cu perturbările create de copiii cu CES. Integrați în clasele și așa supradimensionate), tentația aplicării rapide a unui diagnostic de ADHD este deseori mai mare decât interesul cercetării mai aprofundate al unor cauze multiple care pot duce la astfel de comportamente.

Și, din nefericire pentru viitorul acestor copii, există mult prea multe situații în care problema se rezolvă „simplu”, prin prescrierea unor medicamente „miraculoase”.

Vă propunem să citiți mai jos un articol pe acestă temă și să reflectați asupra ei, mai ales în momentul în care veți fi confruntați cu situația de a lua sau a propune părinților o decizie privind abordarea copiilor care au probleme de comportament – acasă sau la școală.

Noi ne-am dori să existe și la noi o abordare cum este cea adoptată de francezi și nu abordarea americană – dă-i un hap, și scapi de probleme!

adhd-1

Aproape nici un copil din Franța nu primește medicamente pentru ADHD: Iată cum o definesc și tratează ei

Un articol scris de Kalee Brown în Octombrie 2016 în Collective Evolution

Conform datelor CDC – the Centers for Disease Control and Prevention (SUA), în 2011 aproximativ 11% din copiii americani între 4 și 17 ani au fost diagnosticați cu ADHD (Deficit de Atenție și Tulburare Hiperchinetică). Cu toate acestea, dacă întrebi Asociația Americană de Psihiatrie (APA), ei susțin că deși cel mult doar 5% dintre copiii americani suferă de această tulburare, diagnosticul este dat de fapt pentru aproximativ 15% dintre copiii americani. Acest număr a crescut constant, sărind de la un 7,8% în 2003, la 9,5% în 2007 (și acest 11% în 2011).

Marile companii farmaceutice, poreclite Big Pharma au jucat un rol important în confecționarea acestei epidemii de ADHD în SUA (și nu numai, n.n.), convingând părinții și doctorii că ADHD este o problemă comună printre copii și că este una care necesită medicație. Cu toate acestea, multe țări nu sunt de acord cu poziția SUA privind ADHD-ul, într-atât de mult încât ei au o cu totul altă structură de definire, diagnosticare și tratament.

De exemplu, procentajul copiilor din Franța care au fost diagnosticați și au primit medicamente pentru ADHD este sub 0,5%. Aceasta în mare parte deoarece medicii francezi nu consideră ADHD o dezordine biologică cu cauze biologice, ci mai curând o condiție medicală cauzată de factori psihosociali și de situație.

adhd-kids

De ce Franța definește altfel ADHD

Psihiatrii francezi pentru copii utilizează un sistem diferit față de cel utilizat de psihiatri americani pentru a clasifica problemele emoționale din copilărie. În loc să utilizeze manualul APA – Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM), francezii utilizează un sistem alternativ de clasificare produs de Federația Franceză de Psihiatrie, denumit Classification Française des Troubles Mentaux de L’Enfant et de L’Adolescent (CFTMEA). Nu numai că diferă semnificativ de sistemul APA, dar a fost creat de fapt cu intenția de a oferi psihiatrilor pentru copii o alternativă la DSM-III (al APA) deoarece nu este în concordanță cu practicile psihiatrice din Franța. CFTMEA încurajează psihiatrii să identifice problemele fundamentale care provoacă simptomele copilului și să adreseze aceste cauze, într-o abordare psihopatologică.

Franța definește ADHD ca pe o tulburare sociologică, cauzată de un set de situații sociale, în timp ce SUA vede ADHD ca pe o tulburare neurologică ale cărui simptome sunt rezultatul unei disfuncții biologice sau al unui dezechilibru chimic la nivelul creierului. Definiția franceză diferă drastic de cea din SUA, ceea ce este în parte datorită faptului că industria farmaceutică a ajutat la definirea ADHD în SUA (puteți citi mai multe despre asta aici*) De aceea metodele de tratament din Franța diferă foarte mult de cele practicate în USA (și în multe țări din Europa)

* http://www.collective-evolution.com/2016/10/25/a-d-h-d-nation-how-big-pharma-created-the-a-d-h-d-epidemic/

adhd_children

Metodele de tratament pentru ADHD utilizate în Franța

În momentul în care un psihiatru din Franța diagnostichează un pacient cu ADHD, el examinează cu atenție problemele de comportament cautând cauzele fundamentale. Psihiatrii vor studia suferința copiilor și o vor compara cu situațiile lor sociale. Franța vede ADHD ca o problemă a contextului social; de aceea ADHD este deseori tratată cu psihoterapie și chiar cu consiliere familială. Foarte rar psihiatrii francezi prescriu medicație pentru a trata ADHD și aceasta, de obicei devine inutilă, după ce se face o abordare mai holistică.

Este important de notat că psihiatrii francezi iau în considerare de asemenea dieta pacienților când se uită după cauzele simptomelor de comportament asociate cu ADHD. Obiceiurile proaste de hrană cum sunt consumul de produse alimentare cu coloranți sau arome artificiale, conservanți, zahăr și înlocuitori și/sau alergeni pot înrăutăți comportamentul copiilor. Asta nu este greu de imaginat; chiar și noi, ca adulți putem simți efectul pe care unele alimente în au asupra stării noastre de spirit, nivelului de energie și proceselor de gândire.

adhd-diet

De ce sunt mai puține cazuri de ADHD în Franța decât în SUA

Un studiu desfășurat în 2011 a susținut că numărul de tineri din Franța cu ADHD poate fi scăzut la un procent de 3,5% – o cifră foarte departe de acel 11 până la 15 procente estimat în SUA. Un terapeut de familie și autor al cărții: O boală numită copilărie: De ce ADHD a devenit o epidemie americană (A Disease Called Childhood: Why ADHD Became an American Epidemic), Dr. Marilyn Wedge sugerează că asta ar putea fi și rezultatul diferențelor culturale dintre SUA și Franța în ce privește creșterea copiilor. Potrivit lui Wedge, părinții francezi vor impune deseori stiluri de viață mai structurate copiilor lor, cum sunt orare de masă stricte și utilizarea metodei cry it out(lasă-i să plângă înainte de a le oferi confort) cu bebelușii și copiii mici. Copiii sunt învățați cu autodisciplina de la vârste mici, și de aceea Wedge simte că ei nu au nevoie de medicamente pentru problemele de comportament.

Din nefericire, pălmuirea nu este considerată abuz asupra copiilor în Franța, așa că este practicată destul de des pentru a încuraja disciplina. În Martie 2015, Consiliul Europei, o organizație care promovează și drepturile omului, a amendat Franța din cauza lipsei legislației naționale privind pedepsirea fizică a copiilor. Așa cum explica The New York Times Abuzarea copiilor este ilegală în Franța și este pedepsită cu sentințe de închisoare pe termen lung, dar nu este neobișnuit ca părinții francezi să dea câte o palmă sau un ghiont copiilor, sau pentru tribunalele franceze să vadă astfel de acțiuni ca fiind acceptabile, sub un uzual ‘drept la disciplină’.”

Așa cum subliniază Dr. Wedge (deși nici ea nici colectivul de redacție al Collective Evolution, nu susțin pălmuirea sau alte forme de abuz asupra copiilor), asta se adaugă pur și simplu disciplinei pe care sunt încurajați să o practice de-a lungul copilăriei.** În timp ce Wedge face câteva remarci interesante privind disciplina, eu nu cred că este cauza fundamentală a faptului că majoritatea copiilor din Franța nu primesc medicamente pentru ADHD. Ci mai curând datorită faptului că ADHD este în general o problemă de comportament, și cere rareori intervenții farmacologice. Cred că aceste metode de tratament au succes în Franța nu datorită culturii lor de parenting, ci mai curând datorită abordării lor holistice, care ia în considerare și dieta și comportamentele și contextul social.

** https://www.psychologytoday.com/blog/suffer-the-children/201203/why-french-kids-dont-have-adhd

children-with-adhd

Eu cred că Franța nu are o problemă în diagnosticarea exagerată a ADHD în același mod în care o are SUA, pentru că Big Pharma (companiile farmaceutice) nu i-au țintit atât de tare. Companiile farmaceutice joacă un rol substanțial în SUA în definirea ADHD și în deciderea metodelor de tratament. De exemplu, doctorii și cercetătorii din SUA au fost plătiți pentru a susține public „pericolele” ADHD și beneficiile utilizării de medicamente și pentru a nu declara efectele negative secundare (ale medicației).

Este ușor pentru oameni să creadă aceste informații nechibzuite când ele sunt legate de numele unor universități bine-cunoscute ca Harvard sau John Hopkins. Mulți oameni nici nu realizează că aceste studii au fost finanțate de acele companii care profită direct de vânzarea medicamentelor, deoarece această informație este ascunsă prin utilizarea literelor microscopice (ca în unele contracte, la noi, n.n.)*** Aceste medicamente pot avea efecte secundare semnificative și sunt considerate de fapt ca făcând parte din aceeași clasă cu morfina sau oxicodon-ul datorită riscului mare de abuz și dependență. Nu poți doar să-i învinuiești pe toți doctorii, mulți dintre ei cred sincer că ei îi ajută pe acești copii, deoarece informația le-a fost dată în aceste studii și de către companiile farmaceutice (care sunt sponsorii majorității congreselor medicale la care participă și doctorii de la noi, n.n.)

*** https://www.scientificamerican.com/article/big-pharma-s-manufactured-epidemic-the-misdiagnosis-of-adhd/

adhd

Un alt motiv pentru care SUA are rate semnificativ mai înalte de diagnostic al copiilor cu ADHD decât Franța este datorită reclamelor cu medicamentele pentru ADHD. Big Pharma au creat reclame la medicamentele pentru ADHD care sunt vândute în SUA care sunt adresate în mod specific părinților, descriind modul în care aceste medicamente pot îmbunătăți notele la teste și comportamentul acasă, printre alte declarații false.

Sursa: http://www.collective-evolution.com/2016/10/28/almost-no-children-in-france-are-medicated-for-adhd-heres-how-they-define-treat-it/

One thought on “Copiii cu ADHD – cât de corect sunt diagnosticați și tratați

  1. Pingback: Să împlinești nevoile tuturor elevilor: Primul pas | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.