Utilizând LEGO pentru a construi concepte matematice

Un articol scris de Alycia Zimmerman în Dec. 2013, în Scholastic;

Metode recomandate pentru clasele 1-2 și 3-5

Nu am fost unul din acei copii care au făcut o pasiune din acest joc. Desigur, frații mei aveau piese de LEGO așa că eu furam câteodată omuleți LEGO ca să fac un joc mai credibil. Dar nu am apreciat cu adevărat capacitatea de construcție inginerească a acestor cărămizi ghintuite din plastic. Erau doar așa pătrățos de rigide!

Ca adult, am început să apreciez LEGO, atât pentru estetica rectilinie, și chiar mai mult, pentru puterea lui matematică. În clasă, micile cărămizi sunt acum pachetul meu, cu multiple posibilități, de elemente manipulative favorite! Citiți mai departe câteva exemple de activități matematice care utilizează piesele de LEGO pentru a construi și întări concepte matematice cheie.

lego-math-9

LEGO – Nu doar pentru timpul de joacă

Există șansa ca, dacă ești deja un profesor sau părinte să știi deja, cel puțin în teorie, că aceste blocuri de plastic rezistente au o uriașă valoare educativă intrinsecă. Împreună cu implicațiile creative evidente, în timp ce copiii se joacă cu piesele de LEGO, își construiesc de asemenea conștiința de spațiu și a proporțiilor. Kit-urile avansate sunt chiar utilizate în licee și universități pentru programarea computerelor, robotică și multe altele.

Să recunoaștem – mulți profesori din școlile elementare sunt femei care, ca și mine, nu au crescut ca experți în LEGO. Și deși ai avut ceva experiență directă în a te juca cu aceste piese, se poate să nu te simți confortabil pentru a le utiliza ca instrument de învățare. Așa că, iată provocarea mea: Găsește ceva piese de LEGO în debara sau pivniță (unde au fost depozitate) și petrece ceva timp explorând modul în care lucrează. Numără butoanele, explorează-le dimensiunile, construiește niște turnuri. Și îți garantez, acum vei gândi… MATEMATICĂ!

LEGO pentru a construi gândirea parte-parte-întreg

Pentru matematicienii mai tineri, compunerea și descompunerea numerelor este o componentă cheie în construirea sensului numerelor necesar în oprațiile aritmetice. Elevii încep cu mici numere reper cum este cinci (degetele de la o mână) sau șase (un zar normal) și le construiesc pe toate cele zece importante.

lego_4

Piesele de LEGO sunt minunate pentru explorările parte-parte-total! Ca și alte elemente manipulative cum sunt piesele de Domino sau zarurile, aceste cărămizi au caracteristici clar marcate (la LEGO le numim butoane) pentru ca elevii să numere. Butoanele sunt deseori grupate în perechi, ceea ce facilitează numărarea din doi în doi mai curând decât numărarea butoanelor individual. Cu puțină practică, elevii vor ajunge să recunoască aranjamentele butoanelor și nu vor avea nevoie să le numere pe toate (recunoaștere subită – subitizing).

Elevii pot grupa combinații de două sau mai multe piese de LEGO și să găsească numărul total de butoane, sau pot începe cu piese mai mari, să acopere o parte cu o piesă mai mică și să își dea seama care este cantitatea de butoane care a rămas neacoperită.

lego-math-teaching-children-alycia-zimmerman-fb__700-png

LEGO = Matrice colorate gata făcute

Ca și profesor de clasa a treia, am petrecut multe ore desenând matrice, modelând cum să evit numărarea cu ajutorul matricelor, descompunând matrici și construind matrici cu un miliard de lucruri mărunte (struguri, bănuți, boabe de orez…) La urma urmelor, internalizarea acelor De ce și Cum lucrează matricea este o piatră de hotar în construirea gândirii multiplicative printre colegii mei matematicieni. (Pentru mai multe idei despre construirea conceptelor multiplicării, vă invit să citiți articolul meu: Total Recall: Helping Our Students Memorize Multiplication Facts.)

Să ai o colecție de piese LEGO la îndemână în timpul lecțiilor despre multiplicare este așa de util. Am scos câteva pentru a consolida modelul ariei, pentru a demonstra numerele pătrate și pentru a le reaminti elevilor mei despre proprietățile comutative ale multiplicării. Iată o colecție de posibilități* pentru a utiliza Lego pentru a preda multiplicarea și, desigur perechea ei, împărțirea.

*Puteți downloada gratuit planșa Multiplication and Division Exploration with LEGO pe care elevii să o completeze independent sau alături de un coleg.

lego-math-teaching-children-alycia-zimmerman-4

Abordarea fracțiilor cu LEGO

Întotdeauna fracțiile par să-i prindă cu mâța-n sac pe elevii mei. Lucrurile devin de nepătruns când vorbim de diferite dimensiuni de “întreg” sau când trecem de la gândirea unei fracțiuni dintr-un întreg la fracțiuni ale unui ansamblu. Singura cale prin care putem să combatem masacrarea fracțiilor este să le furnizăm elevilor MULTE oportunități de a experimenta fracțiile cu obiecte tangibile. Există manipulative populare (pattern blocks – modele) pentru fracții, dar mie îmi place mai mult LEGO. (Pattern blocks pot fi sparte doar în șase atunci când utilizăm hexagonul ca întreg, de exemplu. Piesele de LEGO au mult mai multe posibilități!)

Downloadați fișa mea pentru explorarea fracțiilor . Equivalent Fractions Exploration with LEGO activity

Explorând Valoarea medie, Media, Metoda, și Diviziunea cu LEGO

Când analizează date, elevii mai mari din clasele elementare explorează moduri diferite de exprimare ale „tendinței generale” a setului lor de date; acestea sunt moduri diferite de exprimare a mediei. Când găsesc valoarea medie (media aritmetică), elevii învață repede să adune toate datele și apoi să le împartă totalul la numărul de elemente de date. Dar foarte puțini elevi înțeleg pe deplin de ce fac acest dans de adunare-împărțire pentru a găsi valoarea medie. Când uniformizăm turnuri LEGO de înălțimi variate, elevii au o experiență directă a ceea ce înseamnă „media”.

Downloadați fișa mea Mean, Median, Mode, and Range LEGO Activity.

lego-1

Două sfaturi pentru predarea cu LEGO

Exploreazănu teJuca

Să fim cinstiți, prima dată când scoți la iveală o grămadă de piese LEGO în timpul orei de matematică, elevii vor fi nerăbdători să construiască turnuri, să înceapă să se bată și să schimbe piese. Nu te împotrivi curentului – adoptă-l, pentru puțin.

Acordă-le studenților tăi un timp predeterminat ca să „exploreze posibilitățile matematice ale pieselor lor.” Într-adevăr este un doar un mod ciudat de a le permite elevilor să se joace, dar va marge mult mai ușor mai târziu decât dacă le interzici acest timp de joacă inițial. (pentru mai multe idei despre cum să utilizezi elementele manipulative pentru matematică, verifică articolul lui Meghan Everette Math Manipulatives: Learning to Control the Chaos.)

lego-math-teaching-children-alycia-zimmerman-2

Pregătește Kit-uri de LEGO în săculeți

Când mă pregătesc pentru o lecție în care utilizez LEGO, le dau rar accesul elevilor la întreaga categorie de piese. Cu timp înainte, pregătesc săculeți Ziploc cu o selecție atentă de piese de care știu că elevii mei vor avea nevoie să-și completeze însărcinările.

Mă asigur de asemenea că elevii mei înțeleg modul în care vor trebui să înapoieze săculeții cu piese. Săculeții trebuie închiși și piesele să fie separate, altfel ei vor primii data viitoare un săculeț cu turnuri. Deseori utilizez LEGO-matematica ca o activitate centrată pe matematică și elevii sunt în mod remarcabil mai independenți când li se dau săculeți clar marcați și cu piese specifice.

Ce elemente manipulative favorite folosești pentru matematică? Folosești LEGO în clasa ta? Împărtășește-ne sugestiile, întrebările și comentariile tale.

Sursa: http://www.scholastic.com/teachers/top-teaching/2013/12/using-lego-build-math-concepts

2 thoughts on “Utilizând LEGO pentru a construi concepte matematice

  1. Lego este un mod foarte bun de a invata Matematica nu numai la nivel primar dar si pentru toti copiii care au probleme intelegind Matematica. De asemenea sint alte jocuri pe care copiii le pot utiliza pentru invatare de la carti de joc, zaruri, domino, sah, etc. Firecare profesor, nu numai de Matematica, ar trebui sa aiba un set de jocuri in clasa.

    Like

  2. Pingback: 40 de idei grozave de învățare cu ajutorul LEGO (I) | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.