Cum poate o școală fericită să-i ajute pe elevi să reușească

În articolele anterioare am vorbit despre modul de aranjare al claselor ca despre un factor important, cu efecte asupra rezultatelor învățării. Dar mediul în care învață copiii nu este definit doar de modul fizic de aranjare al spațiului ci și de acel climat al școlii care reiese din strategia generală, din mesajele pe care le transmit profesorii și toate cadrele care lucrează în școală, din atmosfera creată la fiecare pas.

Am vorbit și despre conceptul de școli fericite – și nu degeaba – studiile arată că acest climat al unei școli fericite poate avea și are o mare influență asupra rezultatelor copiilor și școlii, asupra atragerii și retenției cadrelor didactice în școli.

Iar unele state, cum este SUA, au introdus elementele non-academice în cotarea școlilor.

Pe când se va petrece asta și la noi?

Iată mai jos un articol despre această temă,scris de Kat Lonsdorf în November 2016

weiner-1

Fiecare zi de la Școala Elementară Weiner începe cu un dans, de obicei pe melodia Best Day of My Life a trupei American Authors*și asta chiar înainte să sune clopoțelul, la ora 7,50 dimineața.

* https://www.youtube.com/watch?v=Y66j_BUCBMY

Apoi vine adunarea generală, unde toți cei 121 de elevi și personalul se adună pentru 20 de minute în cafeteria (sala de mese) școlii, Ark (Arca). Ei cântă cântece și învață despre un artist, un muzician și un oraș internațional celebrat în acea săptămână.

De asemenea celebrează zilele de naștere. Un elev norocos este încoronat Elevul Zilei. Iar Pam Hogue (directoarea școlii) își face un scop din a fi un educator în loc de un director.

weiner-2

Această adunare și multe alte lucruri din această școală creează un sens al comunității și fericirii – este parte din ceea ce experții numesc climatul școlii.

E un sentiment al construcției”, explică Hogue. „Când pășești înăuntru, te simți chiar bine. Arată ca un loc în care se petrece învățarea.”

Și, ca orice sentiment, climatul școlii este greu de definit, dificil de măsurat și poate oscila între pozitiv sau negativ.

Un studiu publicat în Review of Educational Research** sugerează că acest climat al școlii este ceva de care educatorii și comunitățile ar trebui să se ocupe cu prioritate – în special ca o cale de a învinge o lipsă de rezultate greu de definit. Autorii analizează mai mult de 15 ani de cercetare în școli din toată lumea, și au descoperit că un climat al școlii pozitiv are un impact semnificativ asupra rezultatelor academice.

** http://www.aera.net/Newsroom/Recent-AERA-Research/A-Research-Synthesis-of-the-Associations-Between-Socioeconomic-Background-Inequality-School-Climate-and-Academic-Achievement

weineer-hallway-1-of-1

Și iată care este cea mai mare idee principală: nu există nici o legătură între climatul școlii și statutul socioeconomic. Cu alte cuvinte, sunt multe școli fericite în cartierele / comunitățile sărace, de asemenea.

“Evident ai nevoie să ai un profesor de matematică grozav care poate preda matematica, dar acele conexiuni sociale și emoționale ajută de asemenea realmente în aria academică,” spune Ron Avi Astor, profesor la University of Southern California și coautor al studiului.

Asta creează o mulțime de posibilități pentru școlile cu venituri mici,” dând reformatorilor mai multe unelte la care să se gândească, spune el.

Când Pam Hogue a preluat ca directoare Școala Elementară Weiner acum trei ani, întârzierile erau o problemă. Înscrierile erau la pământ. Comunitatea își pierduse încrederea în școlile publice.

Weiner este un orășel rural cu o populație sub 700 de locuitori. Majoritatea copiilor vin din familii de fermieri – care cultivă în principal soia și orez – și mai mult de 99% primesc un prânz gratuit sau cu preț redus (subvenționat).

weiner-3

Hogue a lucrat împreună cu o echipă din facultate pentru a crea viziunea unei școli pe care doreau să o implementeze – o școală cu deviza “Un loc grozav în care să fii copil.”

Acum, elevii întârzie rareori (nimeni nu vrea să rateze acea adunare de dimineață). Prezența generală este de 99.93% în acest an. Și ceea ce este mai important, spune Hogue, oamenii din școală – elevi și profesori – sunt fericiți.

Ideea creerii unei bune culturi a școlii nu este nouă, dar 2016 a fost un an mare pentru a îndemna școlile să o măsoare.

Pentru prima oară, regulamentul ESSA (Every Student Succeeds Act – *1) cere statelor din SUA să includă factori non-academici – cum este climatul școlii – în modul în care ei măsoară succesul școlii. La începutul acestui an, Department de Educație a lansat un ghid online (online toolbox – *2) care să ajute consiliul de administrație al școlilor să măsoare mai bine și să înțeleagă conceptul de climat al școlii. Un raport recent (*3) chiar a legat un mediu pozitiv cu reținerea mai bună pe post a profesorilor și cu rezultatele elevilor.

*1 – http://www.edweek.org/ew/articles/2016/01/06/essa-law-broadens-definition-of-school-success.html

*2 –http://www.ed.gov/news/press-releases/department-education-releases-resources-improving-school-climate

*3 – http://www.educationdive.com/news/school-climate-is-key-to-teacher-retention-student-achievement/429289/

weiner-5

Potențialul câștigurilor este mare, spune Joaquin Tamayo, directorul inițiativelor strategice de la Departamentul de Educație al SUA.

Îmbunătățirea climatului școlilor este grea, durează și este treptată,” spune el. “Dar când oamenii pot să o facă bine și când pun în asta nu numai mințile ci și inimile, este un lucru atât de minunat.”

Sunt încă multe de făcut în termeni de definire și măsurare a climatului școlii, ar putea cere surse diferite față de o școală de genul celei conduse de Pam Hogue în nord-estul statului Arkansas.

Dar coautorul noului studiu, Ron Avi Astor, spune că cele mai bun școli transcend cultura și comunitatea din jurul lor. Ele pot diferi ca design, dar ele se simt într-un mod foarte similar.

Ele se văd pe ele într-un fel, ca vehicule de schimbare a societății – că acești copii vor ieși în lume și nu doar că vor reflecta de unde și cine sunt, dar ei vor schimba toate acestea,” spune el. “Și acestea sunt cele mai captivante școli.

weiner-4

Pam Hogue vede climatul școlii ca pe un punct de lansare – un mod de a-i catapulta pe copii către oportunitățile din afara mediului imediat (cunoscut).

Ceea ce vrem să face este nu numai să dăm copiilor noștri abilitățile ci, de asemenea, atitudinile – lucruri cum este încrederea – de a alege unde vor merge în viață,” spune Hogue. “Vreau ca ei să aibă abilitățile și încrederea pentru a face acea schimbare.”

Sursa: http://www.npr.org/sections/ed/2016/11/01/500060004/how-a-happy-school-can-help-students-succeed

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.