Râsul, Învățarea și de ce Adolescenții sunt un grup atât de dificil

Râsul, riscul și noutatea stimulează creierul adolescenților. Faceți aceste elemente să lucreze pentru voi, încorporând strategii și ritmuri de stand-up comedy în predarea voastră.”

Un articol scris de Prof.Dr. Matt Bellace în Edutopia, Octombrie 2016

Creierul adolescenților este ca un proiectil care caută noutatea, se întrerupe un moment, dar este capabil de concentrare intensă și atenție când însărcinarea devine recompensatoare. Cred că a fost fiica cea mică a lui Rodney Dangerfield cea care a spus, “Audiența e ca un cățel și glumele ca niște biscuiți.”

În mai mult de 20 de ani în care am vorbit și am interpretat stand-up comedy pentru elevi / studenți, am învățat că utilizarea umorului, a demonstrațiilor interactive și chiar a momentelor jenante / dificile sunt biscuiții care ajută elevii să stea atenți și să vrea mai mult.

teenbrain

În sistemul limbic al creierului, cea mai importantă structură pentru memorie (hippocampus) este localizată lângă și conectată cu o structură care ajută la producerea emoțiilor (amygdala). Această relație anatomică asigură ca experiențele încărcate emoțional să fie reamintite mai bine decât evenimentele neutre. Aceasta este baza neurologică pentru aducerea mai multor emoții (sper din cele pozitive) în clase. În lumea de astăzi a descreșterii intervalelor de atenție și a acelor telefoane inteligente (smartphones) care îi distrag, elevii au nevoi de tot ajutorul pe care îl pot obține pentru a-i ajuta să-și mărească rata de reținere a informațiilor importante pe care le predai.

challenging-behaviours-youth-1024x682

Angajează-i pe adolescenți cu umor

Iată câteva strategii pentru a aduce umorul, noutatea și angajamentul în activitățile clasei.

1. Un râset pe zi: Nu trebuie ca tu să fii un comedian de stand-up pentru a aduce un râset în plus în clasa ta. Cheia este să începi cu ceva despre care tu gândești că este amuzant, dar și relevant pentru lecție. Poate fi o glumă scurtă de o propoziție, un joc de cuvinte, un filmuleț haios de pe YouTube sau o scurtă istorioară. Dacă eșuezi, amuză-te puțin pe seama ta și încearcă altceva data viitoare. Cea mai bună parte este că îți va îndemna creierul să caute umorul în viața de zi cu zi și că te vei simți mai creativ.

youth-images

2. Utilizează Improvizația pentru a răsturna întreruperile din clasă: Ai fost vreodată în situația de a face o subliniere importantă și să se audă un zgomot puternic care distrage atenția a jumătate din clasă? Este frustrant. Ei bine, nu poți opri această distragere, dar poți utiliza abilitățile de improvizație în comedie ca să îi faci să râdă de ea. Îmi place când un zgomot ciudat sau un clopot sună în timpul programului meu deoarece este un moment real pe care toți îl experimentăm. Comedia vine din evenimente pe care le putem relata. Data viitoare când se întâmplă asta, încearcă să lucrezi la un comentariu despre zgomotul care ți-a întrerupt ideea și vezi dacă obții un râset. Exprimă-ți durerea față de întrerupere, iar audiența va crea povești. De-a lungul timpului, îți vei antrena mintea (și mințile copiilor) de a fi mai mult prezentă pe moment, iar endorfinele produse de un râset sănătos îi vor face să revină pe o cale în care simt mai puțin că este muncă.

delivering-youth-projects

3. Adu-i pe elevi în față: Laurence Steinberg, profesor de psihologie la Temple University, a arătat într-o serie de studii că adolescenții își asumă mai multe riscuri când sunt în prezența colegilor lor. Când creierele lor au fost examinate cu tehnici de imagistică în timpul activităților riscante, acestea au arătat un aflux de sânge în centrul plăcerii, o colecție de neuroni care se activează în timpul acțiunilor recompensatoare. În cartea sa, Age of Opportunity (Vârsta oportunității)**, Steinberg scrie că adolescenții își asumă riscuri deoarece ăsta este felul în care ei învață.aoo-book-images

** https://www.youtube.com/watch?v=QMkjg2ojPmc

Ai o oportunitate unică în clasă. Dacă utilizați demonstrații interactive care permit elevilor să iasă în fața clasei pentru scurt timp, poți canaliza acest mecanism înnăscut de asumare de riscuri pentru a favoriza învățarea. Aceste metode interactive nu trebuie să fie amuzante, dar prin natura lor ele vor crea momente ciudate, care pot fi hilare.

În programele mele, obiectivul nu este niciodată să fac elevii care sunt voluntari să se simtă stânjeniți, ci mai curând să amplific ceea ce spun sau fac. Această tehnică de ascultare reflexivă, cu unele înfrumusețări, poate produce râsul. În multe cazuri, îl desfășor în anii elevilor, după ce ei mi-au văzut programul. Ei pot să fi uitat de mult numele sau fața mea, dar după ce le descriu partea interactivă a prezentării mele, își aduc aminte dintr-o dată. Cu adevărat îmi transformă ziua în una bună când ei recită imediat esența a ceea ce am vrut să fac. Aceasta este învățarea emoțională la lucru!

jump-girl

4. Participă la un atelier de comedie: Îmi place să văd sau să interpretez stand-up comedy, dar să utilizezi asta în fața unor adolescenți pentru a obține râsetele lor, este cel mai înalt nivel de dificultate. Dacă ei simt că ești pe cale să faci o glumă, ești terminat. În plus, vârsta lor le limitează experiențele, așa că niciodată o glumă despre ipotecă nu va funcționa pentru ei. Din experiența mea, adolescenții răspund la anecdote scurte cu glume pe care ei nu le văd venind încorporate în povestire. Ajută de asemenea dacă povestea este despre lucruri cu care se pot conecta, cum sunt problemele de atașament (ex. părinți, rivalități între frați) sau cultura pop. Dacă ești interesat îți recomand cu căldură să participi la un atelier de comedie (improvizație și stand-up) la un club local de comedie. Sunt chiar și cursuri online, dar nimic nu bate interpretarea pentru oameni reali. Interacționând cu audiența îți va construi încrederea în furnizarea unei glume, și poate fi o supapă sănătoasă pentru tine.

fc-projects-3

Merită riscul

Dacă alegi să aduci comedia în clasa ta, riști să fii vulnnerabil în fața propriei clase. Eu cred că este un risc pe care merită să ți-l asumi, deoarece răsplata va dura mult după ce râsetele se vor stinge. Sparge ghiața!

Sursa: https://www.edutopia.org/blog/laughter-learning-teens-tough-crowd-matt-bellace

Prof.Dr. Matt Bellace este psiholog, doctor în neuro-psihologie, studiind creierul și comportamentele. Este de asemenea speaker pentru licee și comedian cu o experiență de peste 20 de ani. Programul lui se concentrează pe evidențierea înălțimilor (high) pe care le poți obține în mod natural (în contrast cu consumul de marihuana și alte droguri) și alegerile sănătoase. Este autor al cărții “A Better High,” * co-aut al seriei pentru copii al Televiziunii National Geographic, “This or That”, (Asta sau Aia) și a fost oaspete regulat al emisiunii de televiziune, “World’s Dumbest.”

* https://www.youtube.com/watch?v=HsCQbCzNhF8

One thought on “Râsul, Învățarea și de ce Adolescenții sunt un grup atât de dificil

  1. Pingback: Creierul adolescenților: Cum îi pot ajuta școlile pe elevi să-și controleze emoțiile și să ia decizii mai bune | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.