Instrumente neașteptate care influențează Viitorul Educației

Poate că unii dintre voi, mai ales cei care nu au citit încă articolul despre Obiectivele educației pentru lumea de mâine# , sau articolele din seria O nouă cultură a învățării încă se întreabă: De ce este nevoie de schimbări atât de radicale în modul în care îmi fac eu munca la clasă, sau chiar în felul în care este aranjată clasa? De ce nu mai sunt bune vechile metode, deja verificate de generații? De ce să folosesc eu tehnologia și în felul ăsta să-i încurajez și pe copii să o folosească, când sunt atâția care spun că folosirea ei în exces le dăunează sănătății? De ce pentru toate scăderile sistemului de educație sunt de vină doar profesorii? … și multe alte întrebări, desigur firești.

Pentru a răspunde unora din aceste întrebări am ales un articol interesant din publicația MindShift – How we will learn (Schimbarea minții – Cum vom învăța), pe care îl găsiți mai jos.

# https://creeracord.wordpress.com/2016/09/06/obiectivele-educatiei-pentru-lumea-de-maine/

bbl-3

Traducerea articolului postat de Katrina Scwartz în MindShift, 2015

Unele dintre marile probleme ale educației au fost titluri principale în presă sau alte media, incluzând cele despre câte sau ce tip de teste standardizate ar trebui să fie utilizate în educație, implementarea Standardelor comune la nivel de stat sau legile din California (Vergara Rules) privind concursurile cadrelor didactice pentru ocuparea unui post.

Dar mulți educatori continuă să se concentreze pe probleme mai personale în spatele acestor titluri din media: cum să-și îmbunătățească măiestria, să-i ajute pe elevi mai bine, să educe elevi multilaterali, cu inteligență emoțională și să facă schimbări educaționale în moduri mai fundamentale.

Schoolchildren and teacher in science class

Viitorul educației

Profesorii știu de mult că problemele din clasă sunt deseori reflectarea societății, contând la fel de mult ca cele privind abilitățile academice. Și dincolo de multiplele provocări legate de creșterea ratei de sărăcie, există un moment de confuzie unic în care se regăsește însăși societatea. Peste tot în jurul globului, economiile se schimbă de la industriile concentrate pe mașini către industriile creative a căror forță sunt oamenii. Mulți adulți sunt prinși în mijlocul acestei schimbări stranii, fiind educați pentru o epocă industrială dar încercând să-și câștige traiul în epoca informaticii. Într-un moment atât de incert, ei pot fi neliniștiți de ideea de a-i lăsa pe cei tineri să-și găsească propriul drum către viitor.

John Abbott, director al 21st Century Learning Initiative, s-a gândit mult la aceste probleme și presupune că societatea trebuie în primul rând să decidă cum vrea să fie: o comunitate de indivizi responsabili interconectați sau o lume plină de „consumatori”, dependenți de produse, servicii și figuri autoritare. Trecând la un model educațional care produce oameni care prosperă datorită interconectivității va necesita o revizuire dramatică a societății*. Dar acest tip de schimbare poate fi exact acel ceva cerut pentru a ne asigura că educația pe care o vor primi copiii în viitor va corespunde acelui obiectiv final, dramatic diferit.

* https://ww2.kqed.org/mindshift/2014/04/01/to-advance-education-we-must-first-reimagine-society/

bbl-5

Schimbarea direcției societății sună ca o propunere descurajantă, dar exemplele de educație progresistă și de comunități abundă, deși sunt deseori izolate. Oricât de dificil poate fi pentru profesori să cedeze controlul claselor lor, lucruri mărețe se pot întâmpla când elevii pășesc în față cu curaj și preiau sarcina propriei învățări.

Revizuirea generală a paradigmei educaționale înseamnă înlocuirea metaforei – acel concept al unei lumii și al locuitorilor săi ca entități–mașini – care a modelat sistemul educațional ca și multe aspecte ale culturii noastre.

bbl-7

La liceul regional Monument Mountain din Massachusetts, educatorii au răspuns pozitiv când elevii au propus o idee a abordării unei școli în întregime condusă de interesele elevilor.** Într-unul din cursurile de studii independente, elevii își stabilesc propriile obiective de învățare, lucrează colaborativ și caută să se ajute unul pe celălalt când este nevoie. Ei studiază matematica, științele, științele sociale și temele din literatură care îi interesează, prin întrebări conducătoare propuse pentru fiecare săptămână, prezentându-și apoi descoperirile în fața grupului. Profesorii lor au fost impresionați de rigoarea muncii lor și de motivația pe care elevii au arătat-o când au determinat agenda de lucru.

** https://ww2.kqed.org/mindshift/2014/07/14/this-is-what-a-student-designed-school-looks-like/

bb-l-6

Doar să spui că elevii ar trebui să-și determine propria învățare este mult mai ușor decât să-i ajuți efectiv să o facă. Fostul profesor, transformat în lector, Alan November s-a gândit profund la felul în care profesorii îi pot ajuta pe elevi să câștige abilitățile de care au nevoie ca învățăcei independenți***. El subliniază că profesorii ar trebui să-și ajute elevii să pună întrebările potrivite și să utilizeze instrumentele tehnologiei moderne pe care le au la îndemână pentru a găsi informații credibile. El recomandă profesorilor să dea elevilor abilitatea de a lucra la proiecte pe termen lung care contribuie semnificativ în lume, care ajută la furnizarea motivației pentru învățarea independentă.

*** https://ww2.kqed.org/mindshift/2014/08/21/four-skills-to-teach-students-in-the-first-five-days-of-school-alan-november/

bbl-4

În timp ce unele școli găsesc căile pentru a-i lăsa pe elevi să preia frânele propriei educații, multe sunt încă încremenite în sistemul public care include multe teste standardizate pentru evaluarea și responsabilitatea rezultatelor. Concentrarea în creștere pe testare a condus unele familii departe de întregul sistem educațional, iar numărul elevilor educați acasă a crescut.

O anume trăsătură caracteristică a homeschooling-ului, cunoscut ca unschooling (*1), a aprins imaginația multor cititori ai MindShift. Cei care își educă copiii acasă nu urmează nici un set de curriculum, mai curând își lasă copiii să exploreze lumea în stilul și ritmul propriu. Ei se concentrează pe curiozitate, proiecte de cercetare, cu credința că copilul va cere ajutorul și va învăța în toate disciplinele când va asimila cunoașterea necesară pentru a realiza ceva cu ceea ce a absorbit.

*1 – https://ww2.kqed.org/mindshift/2014/05/02/unshackled-and-unschooled-free-range-learning-movement-grows/

View More: http://soliphotography.pass.us/thisisbalance

Cititorii continuă să dezbată dacă elevii pot într-adevăr învăța ceea ce ei au nevoie pentru a funcționa ca adulți fără intervenția unui profesor sau părinte (deși în sistemul de homeschooling, se lucrează de cele mai multe ori cu îndrumarea unui părinte și cu alți mentori, externi, n.n.), dar câțiva oameni care au fost educați în acest mod spun că se descurcă foarte bine în lume (*2). Dr. Peter Gray a studiat ce fac copii educați acasă mai departe, și dacă ei sunt confruntați cu discriminarea sau alte obstacole atunci când aplică la universitate și intră în forța de muncă.

*2 – https://ww2.kqed.org/mindshift/2014/09/02/how-do-unschoolers-turn-out/

Dezvoltarea socială și emoțională

Mare parte din nemulțumirea față de sistemul școlar își are originea în sentimentul generalizat că acestă concentrare intensă pe obiectivele academice formale a neglijat în mod necugetat restul personalității copilului și trăsăturile umane. În timp ce angajatorii, psihologii și alți cercetători au subliniat repetat că abilitățile sociale și emoționale, cum sunt empatia, sunt unele dintre cele mai importante pentru succes, multe școli încă întârzie să dezvolte programe eficiente pentru a dezvolta aceste abilități esențiale (soft skills).

Normele sociale postulează că fetele sunt mai inteligente emoțional decât băieții, dar modurile subtile în care profesorii și părinții întăresc acest stereotip de gen poate afecta negativ băieții, care au nevoie să învețe empatia ca o abilitate de viață importantă (*3) pentru conectarea cu ceilalți, pentru rezolvarea de probleme și dezvoltarea curajului moral.

Multe din aceste abilități interpersonale se dezvoltă natural când copiii au oportunitatea de a se juca împreună în medii nestructurate (*4), dar jocul liber este în declin atât la școală cât și acasă. Cercetătorii se întreabă acum dacă lipsa jocului liber la elevi poate fi parțial răspunzătoare de creșterea ratei de depresii printre tineri (*5).

*3 https://ww2.kqed.org/mindshift/2014/06/25/why-its-imperative-to-teach-empathy-to-boys/

*4 https://ww2.kqed.org/mindshift/2013/02/15/how-free-play-can-define-kids-success/

*5 https://ww2.kqed.org/mindshift/2014/06/29/can-free-play-prevent-depression-and-anxiety-in-kids/

bronxville_mindfulness_program_pic_1

Una din căile pentru a-i ajuta pe elevi să-și dezvolte abilitățile sociale și emoționale este de a-i ajuta să-și dezvolte acea parte a creierului care guvernează auto-controlul – cortexul pre-frontal. Câteva școli care lucrează cu cei mai traumatizați și dezavantajați elevi au descoperit că practicând mindfulness (meditația, concentrarea) centrând activitatea pe atenția acordată respirației, care menține mintea pe aici și acum – îi poate ajuta pe elevi să-și construiască concentrarea, să ia decizii și să-și dezvolte abilitatea de a gândi înainte (în viitor) care le lipsește multor elevi. Una din școlile elementare din Richmond, California, cu un program de mindfulness a descoperit că problemele de comportament au scăzut iar realizările academice au crescut cu doar câteva minute de program pe săptămână (*6)

*6 – https://ww2.kqed.org/mindshift/2014/01/17/low-income-schools-see-big-benefits-in-teaching-mindfulness/

bbl-1

Strategiile bazate pe creier

Există multe cercetări despre felul în care oamenii învață mai bine, dar nu toată această informație și-a croit drum spre practicile din clase. În timp ce mulți educatori își petrec timpul liber trecând în revistă noile cercetări (și câteodată pe cele nu atât de noi), alții se mulțumesc să facă ceea ce se făcea înainte. Iar studenții /elevii sunt la fel de susceptibili la inerție cum sunt și adulții din jurul lor.

Elevii și studenții care au crescut în sistemul școlar curent sunt obișnuiți să li se spună exact ce să facă pentru a reuși. Dar centrarea pe note și universitate poate avea câteodată consecințe neintenționate în a transforma învățarea în ceva care se bazează pe obiective externe și nu ceva pe care îl faci pentru tine.

Din ce în ce mai mult, profesorii lucrează pentru a schimba această dinamică (*7) trecând de la notarea bazată pe standarde, permițând elevilor să primească credite pentru demonstrarea înțelegerii chiar dacă realizarea vine după ce clasa a trecut la altă temă. Înlăturând stresul notelor îi poate ajuta pe elevi să se concentreze din nou pe învățarea împreună, în mod special când profesorul se concentrează pe construirea unei culturi a încrederii în clasă.

*7 – https://ww2.kqed.org/mindshift/2014/12/15/how-deprogramming-kids-from-how-to-do-school-could-improve-learning/

Știm cum învață copiii. Știm cum ar trebui să fie clasele. Și totuși, clasele noastre arată exact contrariul,” a spus Adam Holman, un educator din Texas care a lucrat din greu la „de-programarea” copiilor de la modul tradițional de învățare, învățându-i cum funcționează creierul lor și de ce stilul de predare dominant este incompatibil. Când Holman și-a tratat elevii ca pe niște adulți care pot înțelege sistemul în care joacă, ei le-a câștigat încrederea și ei au muncit din greu.

bbl-2

Câteodată strategiile de instruire și studiu despre care credem că lucrează mai bine contrazic învățarea bazată pe modul de funcționare al creierului (brain-based learning). Benedict Carey, care scrie pentru New York Times a dedicat o carte întreagă descrierii strategiilor contra-intuitive bazate pe știința despre memorie și învățare (*8). De exemplu, elevii tind să petreacă ore întregi tocind pentru un test de a doua zi, pentru a uita imediat ceea ce au învățat. Ar face mai bine să fragmenteze studiul pe timpul câtorva zile, făcând pauze, dormind mai mult și testându-se singuri de-a lungul acestui proces. Mulți elevi nu știu că strategiile lor de a-și îmbunătăți abilitățile de studiu sfârșesc în pierderea unei mari cantități de timp și efort.

*8 – https://ww2.kqed.org/mindshift/2014/08/25/how-does-the-brain-learn-best-smart-studying-strategies/

bbl-9

Cele mai bune unelte de predare

Educatorii sunt întotdeauna interesați de produsele recomandate de colegii lor (*9), care s-au dovedit simplu de utilizat și eficiente. Când librarul liceului New Canaan (Connecticut), Michelle Luhtala a invitat pe câțiva din colegii ei să combine aplicațiile favorite și să împărtășească lista cu restul lumii, educatorilor le-a plăcut ideea. Și poate fi în mod special de ajutor să găsești o unealtă grozavă pentru subiecte care nu primesc prea multă atenție, cum este fizica.

*9 – http://ww2.kqed.org/mindshift/2014/06/11/apps-that-rise-to-the-top-tested-and-approved-by-teachers/

Cititorilor MindShift le place mereu să citească despre idei care fac să progreseze gândirea dominantă și provoacă educatorii să aducă strategii și instrumente care îi inspiră în clase. Nu trebuie ca asta să se întâmple dintr-o dată, dar dacă fiecare profesor alege o cale pentru a-și face clasa mai dinamică, aceste mari idei ar putea deveni încet-încet realitatea pentru mai multe școli, educatori și copii.

Sursa articolului: https://ww2.kqed.org/mindshift/2015/01/22/unexpected-tools-that-are-influencing-the-future-of-education/

Katrina Schwartz este jurnalist în San Francisco, a lucrat în mai multe posturi de radio și scrie pentru departamentul de educație al MindShift.

One thought on “Instrumente neașteptate care influențează Viitorul Educației

  1. Pingback: Suntem cu adevărat pregătiți să acceptăm schimbarea necesară? | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.