MAREA CURSĂ – 2. Suntem pregătiți să ascultăm mesajele cu adevărat importante?

Zilnic ne confruntăm cu realitățile îngrijorătoare ale unui mediu „scăpat de sub control” – furtuni, uragane, ploi catastrofale urmate de inundații care afectează sute sau mii de familii, recolta, economia.. sau cu cele ale unei stări de sănătate din ce în ce mai precare a adulților, chiar a copiilor și tinerilor. Și mass media ne inundă cu știri despre aceste rele care se întâmplă și cu multe altele, la fel de rele, sporind fricile noastre pentru viitor.

into_the_storm_2014

Pe de altă parte, zeci de studii făcute de colective științifice de prestigiu și sute de voci ale unor personalități din diferite domenii ne spun ce este greșit în unele din alegerile pe care le facem privind modul nostru de viață – dar ele sunt prea puțin promovate de mass media corporatistă (publicații tipărite, radio, TV), una din cele mai importante „voci” care ajunge la noi și pe care tot noi am investit-o cu „autoritatea adevărului”, deși ne-a demonstrat de nenumărate ori că doar ne manipulează. Ne manipulează, pentru că este plătită din publicitatea pentru produsele marilor corporații (alt mijloc de manipulare persuasivă și extrem de eficientă, deoarece este bazată pe științele comportamentale).

Health_effects_of_pollution

Avem puterea de a alege, așa cum spune actorul Woody Harrelson în mesajul lui către oameni, despre care o să vă vorbesc imediat, dar majoritatea dintre noi se confruntă cu o (aproape) inexplicabilă rezistență la schimbările care chiar ne-ar îmbunătăți viața, sau… modul în care ne educăm copiii pentru viață.

Spune unui fumător, sau unuia care bea numai sucuri în loc de apă, sau consumă numai fast-food, junk-food (junk = gunoi), că obiceiul lui îi afectează în rău sănătatea, speranța de viață, poate silueta, poate și relațiile cu alții (și pot fi nu una sau două persoane, ci zeci care îi spun asta) și el tot va sări în sus că te iei de plăcerea și libertatea lui!?

Spune-i unui prieten că produsele din casa lui sunt toxice pentru el și mediu, și-ți va răspunde că nu-i adevărat, că toată lumea le folosește și reclamele îi spun că sunt bune…

Kid-Asthma

Ei se așteaptă să luăm deciziile cele mai bune…

Sau, spune-i unui părinte că face greșeli în modul în care îți educă copilul, și va sări în sus că el știe mai bine pentru că… și aici argumentele lui pot fi multe și, uneori chiar stupide.

De unde provine acestă rezistență la schimbare pe care, în diverse situații, o resimțim cu toții? Într-o lume care se schimbă constant, cu o viteză din ce în ce mai mare, asta ar putea fi o mare problemă, nu-i așa?

Și rezistența asta se manifestă fie prin evitarea contactului cu mesajul care ne-ar cere să schimbăm ceva, să luăm decizii mai bune, fie prin negarea autorității, științei celui care ne aduce mesajul și ne provoacă. (apropo‘, am văzut că foarte puțini dintre voi au accesat acest film-discurs al cercetătorului Bruce Lipton – https://vimeo.com/64461141)

Ce anume din modul în care ne educăm copiii, acasă sau la școală duce la această greutate de a accepta noul și la rezistența la schimbare?

Pentru că, în primii ani de viață, copilul are o capacitate fantastică de adaptare la nou, care este esențială pentru el, pentru învățare.

Când anume o pierde și de ce? Care sunt cauzele? Ce anume din felul în care educăm copiii face ca acestă teamă de nou și rezistență la schimbare să apară? Și ce putem face pentru a păstra capacitatea de adaptare la nou și, mai mult, pentru a cultiva acea individualitate în găsirea de soluții noi, creativitatea și alte trăsături cerute de piața muncii de azi? – așa cum ați văzut din articolele despre Think Education.

Este o temă pe care, noi, în Consorțiul ACORD am dezbătut-o îndelung, alături de cei mai activi membri. Și este o temă pe care dorim să o dezbatem în continuare cu voi toți. Pentru că știm că nu este eficient să dai cuiva „mură-n gură”, idei, soluții… pentru că, nu-i asa?suntem rezistenți la schimbare!!

Vă provocăm din nou la reflecție pe marginea a două subiecte – o scurtă istorioară care circulă pe Facebook și mesajul lui Woody. Și vă rugăm să notați, pentru voi și, dacă vreți să împărtășiți, și pentru colegii de aici, care au fost reacțiile voastre emoționale și acele „dar..” și „păi…” care v-au răsărit în minte imediat.

Și apoi să încercați să depistați cauzele, reflectând la modul în care ați fost modelați în copilărie și la cum modelați voi în prezent copiii. Și să împărtășiți cu noi, pentru a aplica aici acel mod de învățare în colectiv despre care am tot vorbit.

be-ready-design

Iată istorioara – poate că o știți, dar ni se pare semnificativă pentru tema noastră:

– Într-o zi un băieţel s-a dus la şcoală. Băieţelul era mic, iar şcoala era mare.

Dar când băieţelul a văzut că intrarea în clasa lui se făcea printr-o uşă direct din curte, a fost foarte fericit, iar şcoala nu i s-a mai părut atât de mare ca la început.

Într-o dimineaţă, când băieţelul se afla în clasă, profesoara le-a spus copiilor:
„Astăzi o să facem un desen.“
„Grozav“, s-a gândit băieţelul, căci îi plăcea mult să deseneze. Ştia să deseneze o mulţime de lucruri: lei şi tigri, pui şi vaci, trenuri şi vapoare ..
Şi şi-a scos cutia cu creioane colorate și a început să deseneze.
Dar profesoara a spus: „Aşteptaţi! Nu începeţi încă!“ Şi a aşteptat până i s-a părut că toţi copiii sunt pregătiţi. „Acum o să desenăm flori“, a zis profesoara.
„Grozav“, s-a gândit băieţelul, căci îi plăcea să deseneze flori. Şi a început să deseneze flori frumoase, și le-a colorat în roşu, portocaliu şi albastru.
Dar profesoara le-a spus copiilor: „Aşteptaţi! Vă voi arăta eu cum să coloraţi.” Şi a desenat o floare roşie cu tulpina verde. „Acum puteţi începe”, a zis profesoara.
Băieţelul s-a uitat la floarea profesoarei, apoi s-a uitat la floarea lui. A lui era mai frumoasă decât a profesoarei, dar n-a mai spus nimic. A întors doar foaia și a desenat o floare ca a profesoarei. Era roşie cu tulpina verde.

Într-o altă zi, când băieţelul intrase în clasă prin uşa din curte, profesoara le-a spus copiilor:
„Azi o să facem ceva din argilă.“
„Grozav“, a spus băieţelul, căci îi plăcea să lucreze cu argilă: șerpi şi oameni de zăpadă, elefanţi şi camioane… Şi a început să frământe bucata de argilă.
Dar profesoara a zis: „Staţi! Nu sunteţi gata să începeţi …“ Şi a aşteptat până când toţi copiii au fost gata. „Acum o să facem o farfurie”, a zis profesoara.
„Grozav“, s-a gândit băieţelul, căci îi plăcea să facă farfurii. Şi a început să facă farfurii de toate formele şi mărimile.
Dar profesoara le-a spus copiilor: „Aşteptaţi, vă arăt eu cum să faceţi!“ şi le-a arătat cum să facă o farfurie adâncă. „Aşa, acum puteţi începe”, a zis profesoara.
Băieţelul s-a uitat la farfuria profesoarei, și apoi la ale sale. Îi plăceau mai mult farfuriile lui, decât farfuria adâncă făcută de profesoară, dar n-a spus un cuvânt.
Şi-a transformat farfuriile lui într-o bilă mare de argilă din care a făcut o farfurie adâncă şi mare ca şi cea făcută de profesoară.
Şi foarte curând, băieţelul a învăţat să aştepte şi să privească și să facă lucruri ca şi cele făcute de profesoară. Şi foarte curând n-a mai făcut nimic de unul singur.

Şi s-a întâmplat într-o zi că băieţelul şi familia lui s-au mutat într-o altă casă, într-un alt oraş.
Şi băieţelul a trebuit să meargă la altă şcoală. Şcoala nouă era şi mai mare, și nu avea nicio uşă prin care să intre direct din curte în clasa lui. Trebuia să urce nişte trepte înalte și să meargă de-a lungul unui coridor lung până ajungea la clasa lui.

În prima zi de şcoală, profesoara le-a spus copiilor: „Astăzi o să facem un desen“.
„Grozav“, şi-a zis băieţelul, și a aşteptat să-i spună profesoara ce să facă.
Dar ea n-a spus nimic, s-a plimbat doar prin clasă. Când a ajuns lângă băieţel, i-a spus: „Tu nu ştii să desenezi?“
„Ba da“, a zis băieţelul, „Ce desen să facem?“
„Nu ştiu până nu-l faci“, a zis profesoara.
„Cum să-l fac?“, zise băieţelul.
„Cum vrei tu“, a fost răspunsul ei.„Dacă toţi aţi face acelaşi desen, şi l-aţi colora la fel, cum să ştiu cine l-a făcut?“
„Nu ştiu“, zise băieţelul. Şi a început să deseneze o floare roşie cu tulpina verde…

Preluat din Canfield Jack, „Supă de pui pentru suflet“, Ed. Teora, 2002

woody-harrelsons-quotes-8

Și acum, mesajul lui Woodie Harrelson:

La începutul lunii Mai, Woody Harrelson a lansat un video în care explica de ce ar trebui să susținem produsele companiilor care rezonează cu valorile nostre și cu planeta, utilizându-și celebritatea semnificativă pentru a împărtăși mesajul său către marele public – un mesaj pe care altfel mulți oameni nu l-ar auzi. Iată mai jos link-ul către pagina pe care puteți găsi acest video:

https://www.facebook.com/AwarenessAct/videos

Eu cred cu tărie că majoritatea oamenilor ar alege apa curată de băut, practicile de cultivare naturale, tratamentul etic al animalelor, salarii decente și practici de lucru echitabile și produse verzi, sustenabile – orice opțiuni care nu fac rău nici planetei nici ființelor adăpostite de aceasta – dacă vor avea sentimentul că au de ales în această privință.

Vestea cea bună? Voi aveți această alegere. Aveți posibilitatea de a susține și promova acel model de lume în care vreți să trăiți, chiar acum, în acest moment. De fiecare dată când cheltuiți bani, voi dați un vot pentru acel tip de lume în care vreți să trăiți”.

Așa cum spune el în video, „nu există nici un motiv bun pentru care noi continuăm să alegem să cumpărăm multe din produsele pe care le consumăm în mod curent în afară de acela că am fost convinși cu succes de campaniile de marketing; companiile de reclamă știu cum să creeze cererea pentru produce care sunt dăunătoare pentru noi și pentru mediu, cum să ne convingă că le vrem și avem nevoie de ele. Dar am să vă spun un mic secret… tu n-ai nevoie de aceste produse! Cu cât mai mult optezi să nu cumperi produse dăunătoare, cu atât corporațiile vor fi forțate fie să se adapteze la ce vor oamenii, furnizând produse mai sigure, sau vor ieși din afaceri, pur și simplu.

E timpul să-ți pui banii acolo unde spune gura ta!

Trebuie să admit, produsele verzi, mai sigure și sustenabile sunt în general ceva mai scumpe, dar ele sunt așa pentru că este o cerere mai mică pentru ele și de aceea ele sunt încă produse pe o scară mai mică. Cu cât mai mulți oameni vor alege alternativele mai sigure, cu atât vor deveni aceste produse mai ieftine (vedeți ce s-a întâmplat cu energia verde – n.n.). Chiar și mai bine, puteți evita să cumpărați multe din aceste produse, făcându-vă propriile produse de curățat și îngrijire, crescându-vă propria hrană (și gătind-o singuri!) – orice cale prin care veți alege să ieșiți din sistemul convențional va face o diferență și, în schimb, te va ajuta pe tine și mediul. Acesta este un bun exemplu a cum poți face să, așa cum spunea marele Ghandi:

< Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume>

Este timpul să îți asumi responsabilitatea pentru propria viață și să iei aceste probleme în propriile mâini. Nimeni nu alege cu bună știință să se polueze pe sine, familiile lor și planeta, așa că hai să ne oprin din a face asta!”

Așa cum spunea Woody, „în minutul în care noi încetăm să susținem aceste companii (care ne conduc politicienii!! – n.n.) și nu le mai cumpărăm produsele, toți politicienii și corporațiile vor ști că ne-am trezit la adevăr și că refuzăm să le susținem agenda. Chiar nu pot să subliniez destul asta: acesta este singurul lucru cel mai important pe care tu îl poți face CHIAR ACUM pentru a schimba de fapt, fizic, lumea.

Tu ai puterea, aminstește-ți asta!

Cu multă dragoste, W.H.

Material preluat din site-ul CE – Collective Evolution

Deci, acceptați provocarea noastră?

PS. Puteți posta ideile și observațiile voastre pe pagina de Facebook a CREER – https://www.facebook.com/educatiesirezilienta/

Noi, vă mulțumim!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.