Conferința Think EDUCATION – primele impresii

M-am reîntors acum câteva minute de la această conferință, foarte interesantă, și mă grăbesc să împărtășesc cu voi câteva prime impresii, extrase din notițele luate în grabă, pe care le voi detalia într-un alt articol și, sper, în câteva interviuri pe larg cu câțiva din vorbitori.

Conferința Think Education, organizată de Point Connection și Coaliția pentru Educație, a adus într-o largă dezbatere publică câteva din subiectele critice care privesc sistemul de educație din România: nevoia de a crește o forță de muncă adaptată cerințelor din ce în ce mai dinamice ale pieței muncii, fie că vorbim de companii sau instituții ale administrației și, în egală măsura, nevoia de reformare a sistemului de învățământ, prin contribuția unui parteneriat între sectorul public și cel privat. Este prima conferință dintr-un șir de evenimente similare, dedicate educației.

think_education_post

Motivul care a dus la organizarea acestor evenimente este că, în ultimii ani, atât în România, dar și în Europa și întreaga lume, îngrijorările cu privire la rezultatele sistemelor de educație s-au acutizat. Tot mai multe voci din rândul angajatorilor își exprimă îngrijorarea cu privire la calitatea și viitorul forței de munca, și, implicit, al propriilor afaceri. Decidenții au enunțat, în mod repetat, necesitatea unei ample reforme în educație. Pentru că această reformă întârzie în România, din ce în ce mai multe companii, organizații și ONG-uri se implică direct în diverse tipuri de proiecte vizând și chiar realizând schimbări în sistemul de educație.

Conferința a fost organizată în trei panel-uri distincte, iar provocările și întrebările la care au încercat să răspundă vorbitorii au fost :

1. Învățământul și piața muncii

  • Cum facem ca sistemul de educație românesc să fie eficient pentru economie și relevant pentru viitorul tinerilor?

  • Unde suntem, unde vrem să ajungem, ce trebuie să facem? Avem ne voie de o reformă radicală, sau de proiecte de ajustare?

  • Cum orientăm sistemul pentru a crește antreprenori și absolvenți cu abilități reale pentru piața muncii, bine pregătiți pentru un mediu economic dinamic?

2. Parteneriatul public-privat pentru educație. Învățământul profesional, soluție pentru lipsa de personal calificat

  • Este posibilă armonizarea relației între sistemul de învățământ de stat, mediul privat de afaceri și societatea civilă, ca resurse importante în co-generarea unui sistem de formare profesională eficient

  • Ce vor angajatorii de la sistemul de învățământ?

  • Cum armonizăm așteptările mediului de afaceri cu posibilitățile sistemului actual?

3. Învățământ, reformă și tehnologie. Sistemele tradiționale de educație, cu tot rolul important pe care l-au jucat și încă îl joacă, trebuie să se adapteze la nevoile lumii contemporane prin alte instrumente și filozofii. Dinamica mediilor de învățare în contextul omniprezenței tehnologiilor și accesului universal la mediul online.

  • Este școala românească pregătită să treacă la învățământul asistat de tehnologie? Bariere și oportunități. Abilitățile digitale – componentă principală în formarea unei cariere.

  • Este școala românească pregătită să scoată să scoată absolvenți cu competențe în domeniul IT? Incluziunea educațională prin acces la tehnologie.

Printre vorbitori s-au numărat:

Florin Talpeș, președinte la BitDefender, Prof. Univ. Mircea Miclea, ex-Ministru al Educației, Marius Bostan, Ministrul pentru Societatea Informațională, Gabriela Petre, Director la Centrul Național pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic (CNIDPT), Daniela Vișoianu, Președintă la Coaliția pentru Educație, Corina Angelescu, Learning designer la Universitatea Alternativă, Elisabeta Moraru, Industry Manager la Google, Răzvan Mihai Papuc, Decan al Facultății de Administrație și Afaceri de la U.B., Ionuț Stanimir Director de comunicare de la BCR, Vlad D. Cherecheș de la Alinața Națională a Organizațiilor studențești, Măriuca Talpeș de la Coaliția pentru Dezvoltarea României, Dorin Berian Director al Tech Center, Star Transmission, Irina Stoica de la Renault România, Tincuța Apăteanu de la Asociația Edusfera și Digital Kids, Laurențiu Ciuhan de la EPSON, Amalia Fodor de la Orange România și reprezentantii organizatorilor și sponsorilor de la Camerele de Comerț și Industrie Germană, Franceză și Americană.

Vorbitorii au prezentat mai multe studii, realizate din fonduri publice sau private, care au conturat situația existentă, cu minusuri și oportunități. De asemenea, au fost subliniate atât nevoile și așteptările angajatorilor, dar și nevoile mai generale de dezvoltare economică a țării, problemele create de mediul social și politic din România, precum și nevoile și așteptările clienților sistemului de educație – tinerii care termină o formă de învățământ și trebuie să se poată angaja și să se împlinească, ca oameni.

Și, nu în ultimul rând, au fost prezentate atât modele de succes cât și cele mai puțin bune privind parteneriatele încheiate până în prezent de companii private cu sistemul de educație.

Vă voi povesti mai multe mâine. Astăzi, închei cu câteva citate ale profesorului Grigore Moisil, propuse audienței de Dl. Radu Furnică, de la Leadership Development Solutions:

  • Idealul de fericire? Să trăiesc printre oameni care judecă corect”.

  • Cea mai scumpă știință e mai ieftină decât neștiința”.

  • Marea calitate a unui conducător de școală este să se bucure când e depășit de elevii săi!”

Și cel al președintelui SUA, Barack Obama –

  • Dacă crezi că educația e scumpă, așteaptă să vezi cât de scumpă e ignoranța în secolul XX1!”Obama-education

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.