Suntem martorii și actorii unei schimbări în cultura educației – O nouă cultură a învățării

 > carte în serial <

Înainte de a vorbi despre ce înțeleg autorii prin noua cultură a învățării, veți avea ocazia să vedeți ce înțeleg aceștia despre modul în care poate prospera cultura educațională existentă, integrând schimbarea.

Un tip special de cultură

De obicei, când ne gândim la o cultură, ne gândim la o entitate existentă, stabilă, care evoluează și se schimbă într-o lungă perioada de timp. Indivizii pot alege dacă să se alăture unei culturi, dar nici un individ nu poate crea o cultură de unul singur. Ceea ce devine important în acest înțeles traditional al culturii este procesul prin care oamenii se alătura unei culturi și transformările care au loc ca rezultat al acestui fapt. Putem să ne imaginăm cum anumiți oameni care se alătură unei culturi o schimbă pe de-antregul, dar în cea mai mare parte din cazuri, procesul funcționează invers. Când indivizii devin parte a unei noi culturi, în general ei sunt cei care se schimbă.

Să luăm în considerație cazul unui student care beneficiază de o bursă de schimb și abia a sosit într-o țară straină. Pe măsura ce se scufundă în noua cultură socială a acelei țări, el suferă un proces de transformare prin care fie se adaptează obiceiurilor și convențiilor noii culturi și devine parte integrantă a acesteia, fie își dă seama că nu se poate adapta și alege să plece.

Ceea ce vrem noi să explorăm este al doilea înțeles al culturii, acela care inversează procesul. În acest sens, o cultură este ceea ce oamenii de știință cresc în vase Petri în laborator în condiții controlate, cu foarte puține date care să anticipeze rezultatul. Unul din principiile de bază ale unei astfel de culturi este acela că nu trebuie să intervii în proces, deoarece procesul în sine este cel care te interesează. De fapt, motivul central al experimentului este acela de a permite culturii să se reproducă fără inhibiții, într-un mod organic, fără constrângeri de mediu sau ambianță – pentru a putea vedea ce se întâmplă.

laborator-01-mic

Spre deosebire de sensul traditional de cultură, care se căznește să rămână stabilă și se adapteaza schimbărilor din mediul său doar forțată, această cultură în creștere răspunde factorilor de mediu în mod organic. Ea nu se adaptează. Mai curând prosperă în cadrul schimbării, integrând schimbarea în procesele sale și creând mai departe schimbări. Cu alte cuvinte, formează o relație simbiotică cu mediul. Acesta este tipul de cultură care există în noua cultură a învățării. Nu are nici un sens să te gandesti la oameni care se adaptează la ceva ce ei deja fac. Dar are sens să îi vezi funcționând într-o cultură mai largă, creând-o, mai degrabă decât răspunzând la ea.

Noua cultură a învățării

Din această perspectivă, de aceea, diferența primordială dintre abordarea educației bazată pe predare și cea bazată pe învățare este că, în primul caz cultura este mediul, în timp ce în al doilea caz, cultura izvorăște din mediu și crește împreuna cu acesta.

În noua cultură a învățării, sala de clasă ca model este înlocuită cu medii de învățare în care media digitală furnizează accesul la surse de informații și joc / experimentare, iar procesul care are loc în aceste medii este integrat în rezultate.

laborator-02

O a doua diferență este aceea că abordarea bazată pe predare se concentreaza pe a ne învăța despre lume, în timp ce noua cultură bazată pe învățare, se concentrează pe învățarea prin interacțiunea/ angajarea în cadrul lumii.

history-ourside

În final, în abordarea bazată pe predare, studenții trebuie să demonstreze că au primit informația transferată către ei – că ei chiar au însușit-o. Așa cum vom vedea, totuși, în noua cultură a învățării, punctul central este să abordezi ceea ce nu cunoști, să vii cu întrebări mai bune despre lucrurile necunoscute și să continui să pui întrebări pentru a învăța din ce in ce mai mult, atât incremental (cantitativ), cât și exponențial (calitativ / progresiv).

SAS_Marineopoly

Scopul este de a aduce lumea în interiorul acestui proces și de a o face parte din noi înșine. Și, făcând aceasta, se întâmplă că putem să o și re-creem.

***

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.