Efectul Pygmalion în educație

Astăzi vreau să vă propun să vorbim puțin despre atitudinile care pot schimba rezultatele educației. Atitudinile noastre, ale educatorilor – fie că ne numim părinți sau profesori.

Despe Efectul Pygmalion se vorbește cel mai mult în programele de dezvoltare personală și în management. Există cărți întregi scrise pentru aceste domenii în care se vorbește despre acest efect care înseamnă, de fapt, așteptarea pozitivă.

Ce n-am înțeles eu niciodată este de ce nu se prea vorbește despre așteptarea pozitivă în educație, deși este la fel de valabilă și aplicabilă.

Numele de Efectul Pygmalion a fost inspirat de o poveste veche:

©ELISABETH CAREN 2014 ALL RIGHTS RESERVED

©ELISABETH CAREN 2014 ALL RIGHTS RESERVED

Odată, de mult, pe o insulă din Mediterana trăia un rege numit Pygmalion. Era un rege bogat, inteligent, mereu în goană după un ideal de perfecțiune și frumusețe greu de atins. În ciuda realizărilor lui în alte domenii și al eforturilor lui, Pygmalion nu reușea să își găsească o soție frumoasă, inteligentă, talentată, care să fie pe măsura lui și, își pierduse orice speranță că va găsi o astfel de soață printre muritoare. Deși îndurerat și dezamăgit, el nu s-a dat bătut și s-a apucat să o creeze cu mâna lui, sculptând acel model de femeie la care visa. Sculptura a ieșit perfectă, de o frumusețe și grație rară și regele s-a îndrăgostit de ea. Zi și noapte stătea lângă statuie, admirând-o, împodobind-o cu flori, giuvaeruri, cântându-i, vorbindu-i și dorindu-și cu ardoare ca statuia lui să fie vie. Ba chiar i-a dat și un nume, Galatea. Văzând pasiunea lui și admirând nebunia dragostei lui, zeița Afrodita a insuflat viață statuii, transformând-o în cea mai frumoasă femeie de pe pământ, înzestrată cu toate darurile de inteligență și talent la care visase Pygmalion. Și regele a trăit fericit alături de Galatea, până la adânci bătrâneți.”

De fapt, efectul Pygmalion este o artă. Este arta de a vedea ce este mai bun în oameni, sau, în cazul educației, în copii.

Principiul după care funcționează este acela că oamenii, copiii tind să sa comporte în raport cu tine în funcție de felul în care tu îi vezi, în funcție de felul în care sunt tratați.

Este celebru experimentul profesorului Rosenthal care a format o clasa de copii obișnuiți și a comunicat tuturor colegilor lui profesori că vor trebui să predea la o clasă de copii excepționali. Rezultatul uimitor a fost că profesorii s-au comportat cu acei copii ca și cu niște copii geniali iar rezultatele copiilor au fost ale unor copii geniali. Profesorii, punându-le eticheta de copii geniali au determinat în copiii un comportament de învățare peste medie.

Avem cu toții tendința să privim oamenii printr-un filtru. Un filtru format din credințele, principiile și experiența noastră. Dacă așteptările noastre de la un om, un copil, un elev sunt mici și negative este foarte posibil să obținem exact ceea ce așteptăm.

Tendința despre care vorbesc se numește etichetare.

Când punem o etichetă pe un om, un copil sau pe un întreg grup sau clasă, omul sau persoanele din grup simt acest lucru și vor tinde să se comporte în raport cu noi conform “profeției”. Pentru că, așteptându-te ca ei să se comporte într-un anumit fel, ceva din atitudinea ta față de ei se va schimba, ei vor simți asta și se vor comporta conform așteptărilor tale.

School RefusalSă nu vă mirați dacă, punând de la bun început o etichetă negativă unui copil, rezultatele lui vor fi întotdeauna mai slabe, deși părinții vor susține că acel copil e inteligent și poate mai mult. Lipsa voastră de încredere și atitudinea voastră, de cele mai multe ori inconștientă, îl împiedică să-și atingă adevăratul potențial.

E suficient să vă schimbați atitudinea, să renunțați la etichetele negative și să încercați să aplicați efectul Pygmalion, pentru a insufla o nouă speranță în viața unui copil sau chiar în rezultatele unei întregi clase.

Efectul Pygmalion, așteptarea pozitivă, acest lucru simplu are atât de multă putere, încât poate schimba fundamental oameni și organizații.

Despre acest efect vorbește și Rita Pierson, o profesoară din SUA, în discursul ei de la TED, intitulat: Fiecare copil are nevoie de un campion. Campionul fiind acel profesor, sau părinte, care nu a renunțat la speranța de a-l vedea pe acel copil realizat în viață…

Discursul ei are și o subtitrare în limba română, pe care o puteți activa de la butonul Subtitles de sub ecran, în dreapta.

Vizionare plăcută!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.