Pentru astăzi, John Spencer vă propune provocarea de mai sus, ca temă de compunere liberă pentru elevii ceva mai mari. Suntem siguri că o astfel de temă va stârni interesul elevilor și că vor avea astfel ocazia să vă arate mai multe despre cum gândesc și ce îi interesează cu adevărat.
Dacă vă amintiți, John Spencer este cel care a scris cartea Vintage innovation, în care pledează pentru îmbinarea uneltelor clasice de învățare, care și-au demonstrat valoarea, cu tehnologia modernă, vorbind în ultimul timp și despre integrarea inteligenței artificiale, așa cum veți putea vedea în acest film, în care se întreabă cum vor răspunde școlile la revoluția provocată de ChatGPT, de exemplu:
https://m.youtube.com/watch?time_continue=379&v=KgygRCdHbmc&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fspencerauthor.com%2F&feature=emb_title –How Will Schools Respond to the A.I. Revolution?
Săptămâna trecută, am avut onoarea de a conduce o conferință și câteva ateliere de lucru în Baranquilla, Columbia, unde am vorbit despre învățarea bazată pe proiecte și design thinking (procesul de proiectare a gândirii în predare). În ciuda diferențelor culturale și lingvistice, am fost uimit de dorința universală pe care o au profesorii de a-i împuternici pe elevi. În zborul de la Miami înapoi spre Seattle (înainte de a conduce 3 ore spre casă, în Oregon), am decis să schițez un video cu o provocare pentru compunere. Câteva zile mai târziu, în sfârșit, am pus totul cap la cap. Sper sa îți placă și să o folosești în clasă!
https://m.youtube.com/watch?v=dUM4YFylLPg – Vom avea vreodată mașini zburătoare?
Iată și provocarea:
Cu zeci de ani în urmă, futuriștii au prezis că într-o zi vom avea mașini zburătoare. Era visul din cărțile noastre științifico-fantastice, din jocurile video, din filmele SF.
Dar, deși au fost testate câteva prototipuri, nu vedem încă mașini zburătoare. Deci, vom avea vreodată mașini zburătoare?
Dacă s-ar face astfel de mașini, cum ar arăta? Ar fi similare cu un avion? Cu o dronă? Cu o mașină normală? Și-ar transforma roțile în aripi?
Cum ar naviga aceste mașini în lumea noastră? Ar rula pe pilot automat?
Câți oameni ar putea duce? Ce tip de tehnologie ar trebui să perfecționăm pentru a le face să fie o opțiune de transport viabilă? Ce caracteristici de siguranță ar trebui să aibă? Cum s-ar preveni accidentele mortale? Cum ar contribui aceste mașini la garantarea confidențialității atunci când ele pot zbura liber peste case și cartiere? Cum ar putea fi aceste mașini zburătoare mai ecologice și ce fel de sursă de energie ar folosi?
Luați în considerare și aceste elemente sociale și culturale ale existenței mașinilor zburătoare.
Cum ar schimba aceste mașini zburătoare aspectul orașului, al clădirilor și cum ar afecta aceste schimbări modul în care interacționăm zilnic unul cu celălalt? După ce te-ai gândit la toate aceste lucruri, răspunde la întrebările de mai sus și la întrebarea principală:
– „Mașinile zburătoare vor deveni vreodată realitate? De ce da sau de ce nu?”