10 Modalități prin care vă puteți încheia orele eficient

O recapitulare creativă și distractivă a materiei predate în ore? Da, asta vă propune Andrew Boryga, editor al revistei Edutopia. El a strâns pentru dumneavoastră aceste 10 idei din mai multe surse, menționate în articolul de mai jos.

La sfârșitul orelor, în loc să curățați tabla sau să recapitulați ce teme au de făcut elevii pentru acasă, încercați una din aceste activități creative care îi pot ajuta pe cursanți să înțeleagă materia nou predată – și să se distreze în acest proces.

Când mai ai doar câteva minute până să se termine ora, e normal să te întrebi: Elevii mei chiar înțeleg ce am parcurs astăzi? Își amintesc ei cu ce am început, precum și ce tocmai am discutat? În timp ce, pentru mulți profesori strângerea materialelor, curățarea tablei și trecerea peste temele pentru acasă ocupă adesea aceste momente finale ale orei de curs, activitățile eficiente de închidere propuse mai jos vă permit să utilizați mai bine acest timp, verificând înțelegerea, corectând neînțelegerile, ajutând elevii să înțeleagă mai bine ceea ce tocmai au învățat și aducând puțină distracție în proces pentru a a-i motiva să continue învățarea.

Activitățile de încheiere nu trebuie să se întâmple în fiecare zi și nu necesită întotdeauna o mulțime de planificare în avans. Ele pot fi utilizate în special la sfârșitul unui capitol sau chiar la sfârșitul unei mari unități de învățare și pot lua, de asemenea, diferite forme – încorporând mișcarea, tehnologia și chiar componente ale învățării sociale și emoționale (ELA) pentru a construi o comunitate mai puternică în clasă.

Iată 10 activități creative și distractive de închidere pe care le-am selectat de la profesori cu experiență și pe care le puteți încerca în sala voastră de clasă.

Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

1. Rezumatul de doi lei*: Rugați-i pe elevi să scrie un rezumat în valoare de doi lei (sau mai mulți) al lecției pe care tocmai au învățat-o. Fiecare cuvânt pe care îl folosesc valorează 10 bani. Pentru suport suplimentar, rugați-i pe cursanții să includă anumite cuvinte în rezumatul lor. Pentru a provoca o răsturnare de situație, rugați-i pe elevi să explice ceva ca și cum ar preda acele cunoștințe unui elev din clasa întâi. Acest lucru îi va împinge, de asemenea, să simplifice pentru ei înșiși ideile complexe și, prin urmare, să le înțeleagă mai bine.

* https://www.edutopia.org/blog/22-powerful-closure-activities-todd-finley22 de Activități eficiente de închidere. Activități rapide care pot fi utilizate la sfârșitul unei lecții pentru a verifica înțelegerea sau pentru a sublinia informațiile cheie .

2. Senin sau înnorat: Acesta este un exemplu de bilet de ieșire elegant, care le cere elevilor să identifice ce le este clar despre ceea ce au învățat (ceea ce înțeleg) și ceea ce este neclar (la ce au probleme de înțelegere). Încercați să creați o foaie de prezentare simplă “Senin sau înnorat”, cum ar fi cea de la Teachers pay Teachers ** (profesorii care plătesc profesori), pe care elevii o pot utiliza pentru a înregistra ceva clar și ceva neclar înainte de a-l preda în drum spre ieșire.

** https://blog.teacherspayteachers.com/5-fast-ways-close-a-lesson/

3. Apreciere, scuze, Aha!: Această activitate***, demonstrată de profesorul de liceu Aukeem Ballard la Summit-ul școlilor publice din Redwood, California, adună elevii într-un cerc pentru ca ei să reflecteze asupra zilei lor. Elevii pot identifica fie ceva ce au apreciat în acea zi, o scuză pe care ar dori să o rostească, fie un moment de Aha! pe care l-au trăit pe parcursul zilei. Activitatea poate scoate la iveală informații importante despre lecții (în special în momentele aha) și poate contribui, de asemenea, la construirea unor legături sociale mai puternice în sala de clasă.

*** https://www.edutopia.org/video/60-second-strategy-appreciation-apology-aha/O strategie de 60 de secunde – Apreciere, scuze, Aha!

4. Creați noi ”titluri” sau rezumate de 6 cuvinte (#1): Organizează rapid elevii în perechi și spune-le să-și imagineze că ei scriu noi ”titluri” (ca cele de presă) care rezumă ceea ce au învățat. Provoacă fiecare pereche să scrie cel puțin două titluri, apoi să le citească în fața clasei pentru a le revizui. Alternativ, puteți face acest lucru direct ca o activitate cu întreaga clasăi, scriind titlurile sugerate de elevi pe tabla albă.

#1 https://www.teachstarter.com/us/blog/8-fun-effective-lesson-closures-us/9 Activități pentru închiderea lecției care funcționează ca un farmec

Pentru a aborda diferit acest lucru, încercați ideea profesoarei Sarah Frisby Cook – “rezumatul de șase cuvinte” al ideii sau conceptului cel mai important. Pe Facebook, Cook a declarat pentru Edutopia că, deoarece elevii sunt limitați în alegerea cuvintelor, “ei chiar trebuie să se gândească la ceea ce este cel mai important de spus”.

5. Luminile semaforului: Un educator a împărtășit pe Twitter că a aplicat pe ușa clasei imaginea unui semafor, pentru o verificare rapidă a înțelegerii la sfârșitul unei lecții. Înainte ca elevii să părăsească clasa, ei iau postit-uri și scriu pe ele un lucru pe care l-au învățat în lecție și îl pun pe culoarea verde, un lucru pe care trebuie să-l mai citească o dată și îl pun pe lumina galbenă și un lucru pe care se chinuie să-l înțeleagă și îl așează pe lumina roșie. Activitatea durează un minut, iar după plecarea elevilor, profesorii pot descoperi cu ușurință informații importante despre înțelegerea de către elevi a materialului predat.

6. Jurnalele video: Profesorul John Thomas folosește aplicația gratuită ChatterPix (#2) pentru a-i determina pe elevi să creeze și să împărtășească jurnale video în care descriu ceea ce au învățat. Deoarece acest lucru poate dura ceva de timp pentru a le crea, această strategie ar putea fi cea mai potrivită ca o activitate de recapitulare la sfârșitul unui capitol. Videoclipurile sunt jucăușe și distractive și pot fi postate cu ușurință pe platforme de clasă precum este Seesaw.

#2 https://apps.apple.com/us/app/chatterpix-kids/id734046126

7. Piatră, hârtie, foarfece: Shannon Kenyon a transformat jocul familiar, hârtie, foarfece, piatră pe care elevii pot să-l folosească pentru a crea o foaie de lucru de reflecție simplă, pe care o pot folosi pentru a gândi profund și critic despre conținutul pe care îl învață (#3). “Piatra” le cere elevilor să identifice partea cea mai grea din conținut, “hârtia” le cere să distileze ideea principală a unui subiect, iar “foarfeca” le cere să se gândească la detalii mai puțin importante la care ar putea renunța pe măsură ce își consolidează învățarea.

#3 https://docs.google.com/document/d/1oQRKlcApi1gZr7OecxGCNaWwXvcziOmCE3wcM8Srvp4/edit

8. Testați clasa paralelă: Nikki Cobb-Struzynski îi pune pe elevii ei să folosească platforma gratuită Kahoot și să vină cu întrebări test și răspunsuri cu variante multiple de răspuns pe care să le dea colegilor lor din alte clase care studiază același material. Cercetările recente (#4) sugerează că generarea de întrebări bune promovează un angajament mai profund cu conținutul și îmbunătățește memorarea.

Când o persoană formulează o întrebare, “Cel care răspunde trebuie să reflecteze la ceea ce a învățat și la modul în care o întrebare adecvată despre acea cunoaștere îi reflectă nivelul de cunoștințe și poate poate fi dedusă din acele cunoștințe”, a declarat pentru Edutopia Mirjam Ebersbach, cercetător la Universitatea din Kassel.

#4 https://www.edutopia.org/article/using-student-generated-questions-promote-deeper-thinking/Utilizarea întrebărilor generate de elevi pentru a promova o gândire mai profundă

9. Faceți din sala de clasă o plajă: Această activitate îi va scoate pe elevi din locurile lor și vor împărtăși cu întreaga clasă. Profesorul Eman Bekheet a declarat pentru Edutopia că scrie întrebări pe o minge de plajă folosind markere reflectorizante (care se șterg cu o cârpă uscată).

Întrebările pot include lucruri precum: “Care este un lucru pe care l-ați învățat în timpul lecției de astăzi?” sau “Ce a fost provocator la lecția de astăzi?”

În timp ce mingea este aruncată de la un elev la altul, puteți stabili niște reguli pentru a decide la ce întrebare trebuie să răspundă cu voce tare cel care primește mingea – cum ar fi întrebarea pe care o atinge cu degetul mare de la mâna stângă sau prima întrebare pe care o vede. Utilizați răspunsurile pentru a genera discuții suplimentare despre lecția zilei.

10. Închideri optimiste (#5): Acestea sunt modalități simple de a-i determina pe elevi să reflecteze asupra învățării din acea zi, identificând pașii următori și consolidându-și comunitatea din clasă în același timp.

Încercați metoda One Word Share (împărtășește un cuvânt), care le cere elevilor să stea în cerc și să răspundă la o solicitare de genul: “Care este un cuvânt prin care să descrieți cum vă simțiți în legătură cu ziua?” sau “Care este un cuvânt legat de lecția noastră care vă apare în minte?” Scrieți răspunsurile într-un nor de cuvinte și faceți un debrief rapid pentru a vedea unde a se situează clasa.

#5 https://www.edutopia.org/video/finishing-class-strong-optimistic-closuresFinishing Class Strong With Optimistic Closures

Graficul Human Bar este o altă abordare care îi face pe elevi să se miște. Se pot pune etichete de-a lungul unei linii trase pe podea sau pe un perete, care arată diferite niveluri de măiestrie: sunt confuz, sunt bine, am înțeles asta. Rugați elevii să stea acolo unde se simt cel mai confortabil. Acest exercițiu necesită un anumit nivel de dezvăluire și vulnerabilitate, așa că cel mai bine este să-l încercați doar după ce ați construit o relație de încredere cu elevii.

Sursa: https://www.edutopia.org/article/10-powerful-ways-to-end-your-lessons?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.