Este timpul să renunțăm la “Găsește ideea principală” și să predăm citirea într-un mod nou?

De ce este atât de important mediul în care crește copilul? De ce sunt atât de importante resursele care se află la îndemâna copiilor și care sunt cauzele decalajelor de învățare și de șanse în viață între copii din orașe, cu familii care au un standard de viață și un nivel de studii mai ridicat și cei proveniți din mediul rural și familii sărace, cu părinți ne-educați? De ce un sistem de educație care nu ține cont de aceste diferențe este un sistem profund inechitabil? Acestea sunt întrebările pe care ar trebui să și le pună cei care elaborează legile educației, asistenței sociale și dezvoltării regionale pentru a crea condiții echitabile de dezvoltare și educație pentru toți copiii.

Iată mai jos un articol care răspunde la o parte din aceste întrebări, scris de Holly Korbey, autoare a cărții Building Better Citizens* și jurnalistă în domeniul educației, cu articole publicate în The New York Times, The Atlantic, Bright, Brain, Child Magazine, MindShift KQED și altele.

* https://www.hollykorbey.com/buildingbettercitizens

Photo by Max Fischer on Pexels.com

Confruntate cu rezultatele alarmante care arată creșterea analfabetismului funcțional, unele școli schimbă modul în care predau citirea. Noile abordări sunt bazate pe cercetările care arată că cunoștințele de fond sunt mai importante pentru înțelegere decât abilitățile generale predate în școli, cum ar fi “găsirea ideii principale”.

La începutul anului școlar, la Școala John Ruhrah, profesorii Darene Parry și Megan Healy intraseră deja în profunzime într-o lecție despre inima umană, arătându-le elevilor de clasa a IV-a diagrame anatomice detaliate și introducând în vocabular noi cuvinte precum cardio și circulator. În mod surprinzător, unitatea despre “Ce înseamnă să ai o inimă bună” – bogată în discurs științific și practică de scriere – nu face parte din clasa de științe, ci din cea de artele cuvântului – limba engleză (English Language Arts).

“Elevii văd conexiunile dintre ceea ce învățăm în orele de engleză și alte materii”, a spus Parry despre curriculumul interdisciplinar de la școala lor din Baltimore, Maryland, unde orele acoperă adesea subiecte similare, examinate prin lentile diferite și unde majoritatea elevilor sunt cursanți de limbă engleză.

“Ei aduc frecvent cunoștințele de fond pe care le-au învățat în alte clase, și nu cred că se întreabă de ce învățăm, de asemenea, aceste subiecte și la orele de limbă engleză (ELA).”

Parry, Healy, și colegii lor profesori din școlile publice din Baltimore City fac parte dintr-un grup tot mai mare de educatori care s-au îndepărtat de curriculum-ul tradițional de lectură pentru arta limbajului (ELA), care tinde să expună elevii la subiecte necunoscute și predă abilități cum ar fi “găsirea ideii principală” și “rezumatul.”**

Potrivit experților din districtul Baltimore și alte sisteme școlare, această abordare bazată pe competențe legate strict de citire a făcut prea puțin pentru a îmbunătăți competențele de citire pentru mulți dintre elevi și ignoră cercetarea care subliniază din ce în ce mai mult rolul crucial al cunoștințelor de fond în înțelegerea a ceea ce citești.

** https://learningfirst.com/wp-content/uploads/2019/01/The-problem-with-finding-the-main-idea-1.pdf – Problema cu găsirea ideii principale

“Elevii care au mai multe cunoștințe [de fond] au o șansă mai bună de a înțelege orice text pe care îl întâlnesc”, a declarat Natalie Wexler, jurnalistă în educație și autoarea cărții The Knowledge Gap***, care a petrecut doi ani urmărind îndeaproape modul în care școlile elementare predau lectura.

*** https://nataliewexler.com/the-knowledge-gap/ – Decalajul de cunștințe

Ei sunt capabili să recupereze mai multe informații despre subiect din memoria pe termen lung, lăsând mai mult spațiu în memoria de lucru pentru înțelegere. De asemenea, sunt mai capabili să absoarbă și să rețină informații, deoarece cunoștințele, ca și benzile Velcro – se lipesc cel mai bine de alte cunoștințe conexe.”

Photo by Ahmed akacha on Pexels.com

UNIFORMIZAREA CONDIȚIILOR DE CONCURENȚĂ

În urmă cu trei ani, un grup de directori de școli din orașul Baltimore și-a propus o sarcină ambițioasă: să găsească un nou curriculum de lectură pentru district, pentru a îmbunătăți abilitățile elevilor de înțelegere a lecturii. Scorurile la lectură ale orașului au scăzut timp de un deceniu, iar până în 2017 (#1), acestea au rămas cu mult în urma celor din majoritatea celorlalte centre urbane, după cum se reflectă în testul de lectură al Evaluării Naționale a Progresului Educațional (NAEP), care a constatat că doar 13 la sută dintre elevii de clasa a IV-a și a VIII-a pot citi la un nivel competent.

Ca și cele din alte centre urbane mari, scorurile de lectură ale orașului Baltimore au fost, de asemenea, distribuite inegal de-a lungul liniilor rasiale și socio-economice, elevii cu venituri mici și cei de culoare marcând mai mult de 20 de puncte sub colegii lor mai bogați și mai albi.

#1 https://nces.ed.gov/nationsreportcard/subject/publications/dst2017/pdf/2018041XM4.pdf

Aprofundând cercetarea științelor cognitive privind înțelegerea lecturii, grupul a stabilit că cunoștințele de fond despre alte subiecte – cum ar fi studiile sociale, știința și artele – au jucat un rol mult mai mare în înțelegerea lecturii decât abilitățile de alfabetizare pe care le-au predat timp de ani de zile.

Un studiul de referință despre baseball (#2) relizat de Donna Recht și Lauren Leslie, de exemplu, a constatat că cititorii care se străduiau și care știau multe despre baseball s-au descurcat mai bine la un test de înțelegere a lecturii despre baseball decât elevii buni la citire care nu știau nimic despre acest sport.

Iar într-un alt studiu (#3), liceenii care au atins un prag de cunoștințe de bază pe un subiect complex, cum ar fi ecosistemele, au avut performanțe mult mai bune la un test de lectură despre ecosisteme decât cei care nu aveau cunoștințe despre acest subiect. Pentru elevii cu venituri mici și cei de culoare, aceste disparități au fost deosebit de pronunțate.

#2 https://www.coreknowledge.org/blog/baseball-experiment-two-wisconsin-researchers-discovered-comprehension-gap-knowledge-gap/ – The baseball experiment

#3 https://www.psychologicalscience.org/news/releases/knowledge-reading-comprehension.htmlLipsa cunoștințelor de fond poate împiedica înțelegerea lecturii

Cred că acum există suficiente cercetări care arată că [doar predarea] strategiilor de lectură nu este propice pentru a-i ajuta pe elevi să citească un text provocator în mod independent”, a declarat Heidi Foley, antrenorul de alfabetizare al lui John Ruhrah.

Pe baza constatărilor, districtul Baltimore City a decis să finalizeze instruirea tradițională ELA în 2018 și a adoptat Wit and Wisdom (#4), un curriculum care încorporează dezvoltarea abilităților de citire în conținutul întregii materii, pentru toți elevii din clasele 0-8.

#4 https://greatminds.org/english/witwisdom – Curiozitate, cercetare, cunoștințe – Wit & Wisdom® este un curriculum cuprinzător de arta limbii engleze pentru clasele 0-8, conceput pentru a ajuta elevii să-și construiască cunoștințele și abilitățile de care au nevoie pentru a fi cititori de succes, scriitori excepționali și comunicatori eficienți.

Acum, elevii din Baltimore învață abilitățile tipice ELA, cum ar fi înțelegerea, limbajul figurativ și citirea la prima vedere, ancorându-le în concepte pe care le-au acoperit deja la orele de studii sociale și în orele de științe. În timp ce studiază de exemplu, epoca colonială americană la studii sociale, simultan elevii pot citi un text ancoră despre Revoluția Americană, pot organiza un seminar socratic cu privire la începuturile războiului și apoi pot scrie un eseu care să apere poziția uneia dintre părți, folosind vocabularul pe care l-au învățat în ELA.

CUM ÎNȚELEGE CREIERUL CE CITEȘTE?

Cu toate acestea, unii educatori încă nu sunt conștienți de descoperirile științei cognitive privind înțelegerea lecturii și de rolul crucial al privilegiilor și al cunoștințelor de fond și continuă să administreze teste și sarcini care ar putea din greșeală denatura performanțele elevilor, susține jurnalista Natalie Wexler, împreună cu mulți cercetători în științe cognitive.

Cu acces la resurse mai mari, un copil dintr-o familie de clasă mijlocie sau superioară este mai probabil să fie luat în excursii, să participe la evenimente sau să fie expus la experiențe care le adâncesc baza de cunoștințe culturale și sociale. Aceste experiențe le oferă o bază de cunoștințe pentru a procesa și a înțelege fragmente de lectură dificile – context care poate lipsi pentru colegii lor din familii cu resurse mai reduse.

“Testele de lectură sunt într-adevăr teste de cunoștințe deghizate”, spune Daniel Willingham, psiholog cognitiv la Universitatea din Virginia și autor al cărții The Reading Mind: A Cognitive Approach to Understanding How the Mind Reads.

Willingham spune că creierul folosește trei procese pentru a înțelege un text complex: extragerea ideilor din propoziții individuale; ordonarea propozițiilor și a conceptelor pe care le transmit pentru a construi sensul secvențial; și, în cele din urmă, formarea unei înțelegeri generale, mai profunde a textului (#5). În timp ce abilitățile puternice de limbaj oral – cum ar fi o înțelegere foarte dezvoltată a sintaxei și a utilizării acesteia – pot duce un cititor destul de departe în înțelegere, atunci când cititorii sunt introduși în texte mai lungi și mai complicate, au nevoie de mai multe informații despre subiect pentru a-i ajuta să înțeleagă sensul.

#5 https://www.sciencedirect.com/topics/psychology/situation-model – Model de situație. Un model de situație este o reprezentare cognitivă a evenimentelor, acțiunilor și, în general, a circumstanțelor problemei (van Dijk & Kintsch, 1983).

Cunoștințele de bază, atât despre subiect, cât și despre lume în general, joacă un rol important în a-i ajuta pe elevi să înțeleagă un text, deoarece lucrurile pe care cititorii le cunosc deja funcționează ca un eșafodaj pe care să construiască un model mental mai complet și mai nuanțat al subiectului.

Cu alte cuvinte, cititorii fără cunoștințe de fond încep fără nicio un eșafodaj, iar noile informații pe care sunt rugați să le proceseze nu au de ce să lege.

Photo by fauxels on Pexels.com

O CHESTIUNE LEGATĂ DE DE CURRICULUM

Pentru a preda tipul de lecții bogate în cunoștințe care vor îmbunătăți înțelegerea lecturii elevilor, spune Willingham, profesorii ar trebui să pună accentul pe un curriculum coerent, bine structurat, secvențiat, având încorporate o mulțime de informații de fond pe diferite teme, astfel încât niciun elev să nu rămână în urmă atunci când citește.

În timp ce cercetarea cu privire la programele de învățământ, cum ar fi Wit & Wisdom Baltimore (#6) și altele ca acesta sunt încă în curs de dezvoltare, rezultatele timpurii indică faptul că acest tip de programe sunt promițătoare. Studiile pilot pe termen lung ale curriculum-ului E.D. Hirsch’s Core Knowledge (bazat pe activitatea profesorului și criticului literar E.D. Hirsch – #7), utilizate în unele școli din Denver și New York City, arată câștiguri mari pentru abilitățile ELA ale elevilor.

Iar un mic studiu care a implicat noul curriculum Bookworms (#8) a arătat îmbunătățiri semnificative ale abilităților de înțelegere ale elevilor față de școlile care au folosit un curriculum de lectură mai tradițional.

#6 https://www.coreknowledge.org/our-approach/results-research/research-studies/

#7 https://www.journals.uchicago.edu/doi/abs/10.1086/694219?journalCode=esj – The Promise of a Literacy Reform Effort in the Upper Elementary Grades

#8 https://openupresources.org/ela-curriculum/bookworms-k-5-reading-writing-curriculum/?

La fel ca școlile publice din Baltimore City mai multe districte sunt, de asemenea, pregătite să îmbrățișeze știința cognitivă despre lectură și să facă un pas îndrăzneț, modificând metodele ELA pe care le-au folosit de ani de zile.

În Louisiana, asta a însemnat adoptarea unui curriculum nou-nouț (#9), conceput de educatorii de stat și ghidat de cercetări, fapt care a dus în ultimii ani la creșterea scorurilor de citire cu șapte puncte, în clasele elementare.

#9 https://www.louisianabelieves.com/newsroom/news-releases/2019/07/11/2019-leap-results-show-steady-improvement-in-all-subjects

Ne-am îndepărtat de acel model clasic de predare pentru abilitățile și strategiile de citire”, a spus Dana Talley, care a ajutat la implementarea curriculumului în jumătatea de nord a statului. Deși profesorii s-au chinuit la început, Talley a spus că oferindu-le timp pentru a înțelege noul mod de predare și spațiul pentru a-și îmbunătăți abilitățile de predare a dat roade. “Acum, când spun cuvântul «abilități» în fața oamenilor ELA, îmi aruncă priviri supărate.”

Școlile din Louisiana sunt, de asemenea, hotărâte să afle dacă investiția lor în cunoștințele de fond va da roade. Înainte de epidemia de coronavirus, statul a început să piloteze evaluări ELA pe baza conținutului real pe care îl învață elevii, în locul testelor standard de stat care pretind că măsoară abilități mai generale.

Sursa: https://www.edutopia.org/article/it-time-drop-finding-main-idea-and-teach-reading-new-way?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.