Astăzi, 11 Februarie, este Ziua Internațională a femeilor și fetelor din știință și, cu acest prilej aducem un omagiu femeilor care și-au adus aportul la cercetare și inovare. Și, totodată subliniem nevoia ca ele, femeile, să se poată implica mai mult în aceste domenii.
De-a lungul anilor și la toate nivelurile disciplinelor științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii (ȘTIM) din întreaga lume, a persistat un decalaj semnificativ între femei și bărbați. Deși femeile au făcut progrese enorme în direcția creșterii participării lor la învățământul superior, ele sunt încă sub-reprezentate în aceste domenii.
Doar 28 la sută dintre absolvenții de inginerie, 1/3 dintre cercetătorii științifici din întreaga lume și 3% la sută dintre laureații premiului Nobel sunt femei.
Cu toate acestea, femeile-cercetător sunt în avangarda cercetărilor și acțiunilor pentru schimbarea climatică. În ultimele decenii, înțelegerea lumii cu privire la schimbările climatice s-a îmbunătățit exponențial datorită științei, tehnologiei și dedicării unora dintre cei mai importanți oameni de știință din domeniul climei din lume.
Astăzi, 11 Februarie 2023, Ziua Internațională a femeilor și fetelor din știință aducem în mod special un omagiu femeilor care promovează știința din spatele schimbărilor climatice.
Iar în acest an, evenimentul organizat la sediul ONU din New York, de Ziua internațională a femeilor și fetelor în domeniul științei (IDWGIS), se va concentra pe rolul femeilor și fetelor și al științei în ceea ce privește obiectivele de dezvoltare durabilă. În acest sens, IDWGIS își propune să conecteze Comunitatea Internațională cu Femeile și Fetele din Știință, consolidând legăturile dintre știință, politică și societate pentru strategii orientate spre viitor.
Pentru multe dintre problemele stringente ale omenirii, de la schimbările climatice la criza energetică, la COVID-19, la cele mai universale provocări ale noastre răspunsurile se află în știință. Cu toate acestea, în căutarea lor, excludem în continuare puterea intelectuală a jumătate din populația lumii: femei și fete.
”Cu toții ne putem aduce contribuția pentru a dezlănțui enormul talent neexploatat al lumii noastre – începând cu umplerea sălilor de clasă, a laboratoarelor și a sălilor de consiliu cu femei de știință”, spune António Guterres, Secretar General al ONU
Trebuie să aducem toate forțele disponibile de care avem nevoie pentru a inova, a demonstra, a dezvolta, avansa și susține un viitor mai bun.

Ce putem face
Patru pași sunt vitali pentru a realiza acest lucru.
- În primul rând, stereotipurile de gen și prejudecățile care restricționează accesul femeilor și fetelor în științe trebuie schimbate.
- În al doilea rând, eliminarea inegalităților structurale în domeniile științifice este esențială.
- Barierele create de rolul casnic al femeii trebuie înlăturate – îngrijirea neremunerată și munca casnică au forțat femeile să renunțe sau să își încetinească cariera. Îngrijirea și munca casnică merită recunoaștere. De asemenea, această muncă trebuie redistribuită între bărbați și femei.
- În cele din urmă, femeile de știință remarcabile trebuie promovate ca modele de urmat și ca mentori pentru femeile mai tinere.
Cercetările arată că femeile fără mentori au cel mai scăzut optimism în carieră. Femeile și fetele ar trebui să fie sprijinite din timp pentru a se interesa de știință și pentru a fi ghidate în cariera lor. Mentoratul poate construi, de asemenea, rețele și conexiuni – un capital social esențial pentru avansarea lor în carieră.
Egalitatea în domeniul ȘTIM ar permite progrese științifice mai rapide și o lume mai favorabilă incluziunii. De asemenea, egalitatea de șanse are o mare importanță pentru afaceri: potrivit cercetărilor McKinsey organizațiile cu consilii executive cu o balanță de gen echitabilă depășesc performanța financiară cu 25%.
Realizarea egalității nu numai că aduce beneficii tuturor, ci depinde și de implicarea tuturor – părinți, soți, instituții, angajatori, școli și universități.
Istoria arată salturile incredibile pe care omenirea le face atunci când femeile avansează în știință. De la Ștefania Mărăcineanu, Elisa-Leonida Zamfirescu, Sofia Ionescu-Ogrezeanu și multe-multe alte nume cunoscute de la noi, de la Hyaptia, Margareth Cavendish, la Marie Curie, la JoAnn E. Manson, declarată cea mai bună femei cercetător din 2022 – mii de femei au contribuit și contribuie la progresul științei și civilizației.
Un astfel de potențial există probabil în nenumărate femei și fete astăzi, dacă vor găsi încurajarea, resursele și mediul propice pentru a merge mai departe.
Dar avem nevoie și de o finanțare adecvată a educației pentru științe, a laboratoarelor școlare și profesionale, a centrelor comunitare dedicate participării cetățenilor la acțiuni de cercetare și, în general de o mai bună finanțare a cercetării științifice!
Deblocarea acestui lucru înseamnă mai mult decât realizarea egalității de gen; este vorba, de asemenea, despre ceea ce egalitatea poate realiza pentru noi toți.
Cu viitorul nostru care atârnă de un fir de ață, avem nevoie de fiecare eroină a științei care să se implice. Acum este momentul să le promovăm!
A consemnat, Rodica Bărbuță