Nu știu câți dintre voi au avut răgazul să urmărească lucrările Conferinței COP27 despre schimbările climatice care a avut loc luna trecută în Egipt. Întreaga lume aștepta cu nerăbdare niște rezultate mai bune de la această conferință, dar acestea nu au fost nici pe departe pe măsura așteptărilor tuturor celor care sunt cu adevărat îngrijorați de viitorul vieții oamenilor pe planeta Pământ. Este evident că trebuie să facem cu toții mai multe eforturi pentru ca vocea noastră, a oamenilor obișnuiți să ajungă cu adevărat la urechile decidenților la nivel politic.
Și această ocazie se ivește chiar mâine, pe 6 Decembrie, când organizația Greenpeace Internațional organizează evenimentul O zi pentru natură, ca pregătire pentru o altă conferință a ONU, COP 15 pentru biodiversitate care urmează să aibă loc la Montreal în Canada, între 7 – 19 decembrie.
Dacă ne implicăm cât mai mulți în activitățile offline și online de mâine vom putea aduce temele protecției naturii și biodiversității în casele și pe ecranele tuturor și, mai ales, pe agenda publică și politică.
Vă invit să vă alăturați vocile – ale voastre ca profesori și ale copiilor – la vocile celorlalți activiști pentru mediu și biodiversitate, pentru a ne asigura că guvernele europene și liderii mondiali pun cu adevărat natura și oamenii pe primul loc și asigură un „nou acord pentru natură” la întâlnirea de la Montreal.
Pentru că este în joc chiar viitorul acestor copii.
Imaginați-vă o zi în care toți iubitorii de natură din întreaga lume își unesc forțele în mediul fizic și digital. Scopul este să ne facem auzită vocea la Montreal, acolo unde se iau deciziile care contează.
Cu cât ne strângem mai mulți, cu atât facem ca mesajul României pentru natură și biodiversitate să fie cât mai puternic, așa că invită-ți elevii, colegii, prietenii și familia să-și alăture vocea.
Puteți contribui în mai multe feluri – cu mesaje, creații grafice, filmulețe – postate pe un canal de media online. E suficient să intri/ intrați mâine, la orice oră pe site-ul evenimentului* și să transmiteți mesajul vostru, la care să adăugați și tagg-urile #NewDeal4Nature #COP15
* https://www.greenpeace.org/international/act/one-day-for-nature/
Puteți să faceți din asta chiar o lecție relevantă, de exemplu despre salvarea oceanelor, urmând planul de lecție de mai jos, oferit de profesoara Lois Lewis de la Education World

Salvează mările și oceanele (poster)
Materiile implicate
– Științe, științe sociale
– Științe umaniste & Arte
– IT
Clasele
– 3 – 5, 6 – 8, 9 – 12
Scurtă descriere a lecției
Elevii lucrează în perechi pentru a crea afișe care să arate ce pot face oamenii pentru a păstra mările oceanele curate și pentru a proteja toate viețuitoarele care trăiesc în aceste mări și oceane.
Obiectivele lecției
Elevii își vor demonstra gândirea critică, abilitățile de scriere creativă și abilitățile de organizare în conceperea unui afiș despre lucrurile pe care le pot face oamenii pentru a păstra și proteja mările și oceanele.
Cuvinte cheie – mare, ocean, mediu, poluare, afiș
Materialele necesare
Puteți face afișe în format fizic, dacă aveți resurse materiale – hârtie sau carton, culori, sau, cu elevii mai mari puteți încerca o grafică digitală pentru afiș (eventual poate fi și un Word sau PDF cu text și imagini).
Planul lecției
Discutați cu elevii ce înseamnă poluarea. Cereți elevilor să vă spună unele din modurile în care poluarea poate afecta mările sau oceanele.
Cereți elevilor să facă o sesiune de brainstorming despre lucrurile pe care le pot face oamenii pentru a proteja mările și oceanele de poluare. Scrieți sugestiile lor pe o tablă.
Îi puteți îndruma să citească sugestii postate pe site-uri ca:
– https://green-report.ro/10-lucruri-pe-care-le-poti-face-pentru-salva-oceanele/
– https://marathonepr.ro/blog/protejarea-mediului-ce-putem-face-pentru-a-ajuta-planeta/
– https://ocean.si.edu/conservation/climate-change/how-you-can-help-ocean
și apoi să compare sugestiile lor cu cele citite.
Împărțiț clasa în grupuri de câte doi elevi. Spuneți-le elevilor că vor lucra împreună pentru a crea un poster cu un slogan despre una dintre sugestiile notate de ei sau găsite pe site. Încurați elevii să se consulte unii cu alții ca să găsească idei de ilustrare, să fie creativi și să utilizeze o varietate cât mai mare de imagine / materiale în afișul lor.
Pentru elevii mai mici – alegeți unul dintre articole, citiți clasei sugestiile din acel articol. Puneți-i pe elevi să aleagă unul dintre sfaturi și să-l ilustreze într-un afiș.

Evaluarea
Puneți fiecare grup să-și prezinte afișul în fața clasei și să explice ideile pe care le-au ales. Evaluați atât afișul cât și prezentarea acestuia.
Sursa planului de lecție: https://www.educationworld.com/a_lesson/00-2/lp2078.shtml
P.S. Nu uitați să încărcații afișele voastre în orice media socială și trimiteți-le către site-ul evenimentului O zi pentru natură – https://www.greenpeace.org/international/act/one-day-for-nature/