Astăzi vom aborda un subiect aparent mai puțin legat de educație, așa cum o înțeleg cei mai mulți. Și anume tema mediului și a griji noastre față de acesta.
Grija față de aerul pe care îl respirăm și de locul în care trăim cu toții și în care trebuie să crească toți copiii noștri, cu accent pe cei care trăiesc în orașe.
Ca majoritatea dintre bucureșteni, ne-am obișnuit să auzim că Bucureștiul este unul dintre cele mai poluat orașe din Europa și din țară și că, din această cauză România este în proces de infringement cu Comisia Europeană. Știm de asemenea că poluarea ne afectează sănătatea și poate ați auzit că anual 29.000 de români mor prematur din cauza calității proaste a aerului – conform Agenției Europene de Mediu suntem campioni europeni la acest capitol!
P.S. Încă nu plătim amenda de 100.000 Euro/ zi pentru poluarea din București, dar vom începe să o plătim în curând dacă nu rezovăm problema aerului poluat. Și se va mai adăuga ceva la costurile sociale pomenite mai jos…
Tot la acest capitol vă mai spunem că, un studiu publicat de CEE Delft a identificat 15 dintre cele mai poluate orașe din România* și plasează orașul Bucureștiul ca fiind orașul cu cele mai mari costuri sociale asociate poluării, respectiv 3004 euro/ cap de locuitor. Da, atât plătesc bucureștenii anual ca să respire aer poluat!

– Poate ne veți întreba: Și noi ce putem să facem?
Ei bine, puteți face destul de multe lucruri, mai ales dacă vă gândiți la copiii voștri și la mediul în care trebuie să crească.
De exemplu, unul din lucrurile pe care le-am aflat și noi cu surprindere lunea trecută, când am participat la evenimentul organizat de Ecopolis, pentru prezentarea Raportului despre aer și lansarea Proiectului ”Inițiativa pentru aer curat în București”, a fost faptul că, potrivit înregistrărilor făcute cu senzorii de măsurare a calității aerului (instalați de ANPM și de organizația lor), zonele din București unde poluarea aerului este cea mai mare sunt cele din jurul școlilor**.
** https://www.greennews.ro/article/raport-ecopolis-calitatea-aerului-in-bucuresti-in-2021-2022
Motivul principal?
Părinții care vin să-și aducă și să-și ia copiii cu mașina de la școală (uneori staționând lângă școală minute bune, cu motoarele pornite), dar și faptul că orașul nu are un macro sistem de ventilație a aerului eficient și că noxele emise de mașinile părinților persistă în preajma școlilor ore întregi, astfel că toți elevii acelei grădinițe sau școli/ liceu inspiră un aer foarte poluat în timpul orelor de curs sau când ies în curte în recreații. Sper că știți că există o legătură directă între calitatea aerului inspirat și performanțele creierului..?
Una din soluțiile pe care le-am discutat cu ceilalți participanți la evenimentul menționat mai sus a fost interzicerea opririi mașinilor mici în fața școlilor și încetinirea întregului trafic auto în proximitatea instituțiilor de educație (prin semne de circulație și/ sau treceri de pietoni supraînălțate).
O altă soluție pentru școli este mărirea suprafețelor verzi din curtea școlilor și din proximitate și înlocuirea gazonului cu specii de arbori, arbuști, plante care pot absorbi mai eficient noxele din aer.
Orice asociație a părinților poate urma modelul altor grupuri de inițiativă sprijinite de proiectul celor de la Ecopolis, cerând primăriei de sector să emită hotărâri de consiliu prin care să aprobe și finanțeze astfel de măsuri.
Desigur că acestea nu sunt singurele lucruri pe care le puteți face în București sau în alte orașe (mai ales în cele din lista celor identificate în raportul Delft) pentru a îmbunătăți calitatea aerului pe care îl respiră copiii voștri.
Iată și alte idei dezbătute la evenimentul menționat:
1. Reduceți transportul cu mașinile personale și faceți presiuni asupra administrațiilor locale pentru îmbunătățirea transportului în comun și pentru favorizarea transportului ecologic (electric) sau a celui nemotorizat (biciclete, pietoni)
2. Limitați timpul de staționare a mașinilor cu motorul pornit.
3. Adoptați un stil de viață eco în familie – reduceți risipa de alimente, obiectele de unică folosință care ajung direct la gunoi și lucrurile sau jucăriile inutil cumpărate, sortați gunoiul generat și predați hârtia/ cartonul, plasticele, sticlele, metalele (curate și uscate) la centrele de colectare – adică o reducere generală a cantității de gunoi generată de gospodăria voastră care ajunge la groapa cu gunoi menajer. Așa cum știți probabil, o mare cantitate de noxe este produsă de gazele emise de gropile de gunoi din apropierea orașelor și de arderea gunoaielor din gropile ilegale de deșeuri. Ca să știți cum stați, vă sugerăm să vă evaluați amprenta de carbon***
*** https://green-report.ro/calculeaza-ti-online-amprenta-de-carbon/
4. Implicați-vă în protejarea suprafețelor verzi din orașul vostru – parcuri, zonele verzi din apropierea blocurilor etc. și promovați ideea ca acestea să fie amenajate în special cu arbori, arbuști și plante cu o mare capacitate de absorbție a noxelor, în locul gazonului care nu are această capacitate și, în plus, în întreținerea lui este necesară o mare cantitate de apă.
Suprafața verde a tuturor parcurilor din capitală a fost mult redusă datorită construcției de blocuri, magazine, restaurante, chioșcuri etc. pe suprafața parcurilor, astfel încât iar ne situăm pe unul din ultimele locuri din Europa în ce privește suprafața verde/ cap de locuitor.

5. Implicați-vă în acțiuni de plantare a perdelelor de arbori și a pădurilor peri-urbane (de lângă orașe) – plămânii care asigură curățarea aerului și totodată apără orașul de furtunile cu praf provenite de la terenuri în curs de deșertificare sau de la haldele de steril ale industriilor din apropiere.
Așa cum v-am spus deja în multe articole anterioare, copiii voștri nu au nevoie de un munte de jucării sau să fie înconjurați cu lucruri inutile, dar au mare nevoie de atenția voastră ca părinți, și au nevoie să poată crește într-un mediu mai sănătos, cu aer curat, hrană sănătoasă și cât mai multă natură în jur.
Alegerea e a voastră dar, în ce privește calitatea aerului din orașele în care trăim, alegerile voastre pot avea și au efect asupra vieții tuturor celor din jur.
Ce alegeți? Să aveți cât mai multe lucruri și să vă și făliți cu ele, voi și copiii, sau să trăiți într-un mediu mai sănătos?
Rodica Bărbuță