10 Moduri prin care de lectura operelor de ficțiune te face să fii un profesor mai bun

În familia noastră toți au fost și sunt fani ai lecturii, iar casele noastre găzduiesc fiecare sute de volume de ficțiune, cărți de știință, filosofie etc. Și, așa cum sunt perfect conștientă în ce mod m-a ajutat în dezvoltarea cognitivă, emoțională, spirituală și chiar fizică studiul unui instrument muzical și cântatul sau dansul în ansamblu, sunt la fel de conștientă de rolul sutelor de cărți citite de-a lungul vieții.

Lectura este importantă pentru orice om, indiferent de vârstă. Unul dintre motivele de bază pentru care lectura este importantă, este că te ajută sa crești mental, emoțional și psihologic. Fiecare carte oferă posibilitatea de a învăța lucruri noi și de a explora idei noi. Citirea cărților mărește cunoștințele și te face mai inteligent.

Dar nu m-am gândit niciodată în ce mod specific îl ajută pe un profesor lectura operelor de ficțiune – până nu am găsit acest articol, scris de Elizabeth Russel în revista ”Suntem profesori” (We are teachers).

Elizabeth este pasionată de domeniul educației și este firesc, deoarece este fiica unei familii de profesori, căsătorită cu un director de școală și își educă cei doi copii, în timp ce scrie cărți pentru copii.

Nu ai nevoie de un motv anume ca să citești o carte bună! Photo by Pixabay on Pexels.com

Sunt sigură că nu ai nevoie de un anumit motiv ca să citești o carte bună, dar tot îți voi arăta zece motive bune!, spune Elizabeth.

Suntem siguri că majoritatea profesorilor și-au petrecut multe ore din vara trecută citind o grămadă de cărți. Și e firesc să se întâmple acest lucru, pentru că cei ce sunt cu adevărat profesori sunt dornici să-și lărgească cunoașterea și înțelegerea lumii în care trăim.

Se pare că lectura – în special ficțiunea – ne luminează creierul. De asemenea, îmbunătățește capacitatea noastră de a socializa, de a deveni empatici, de a ne relaxa, de a rezolva probleme și multe altele.

Aceste sunt și abilitățile care îmbunătățesc eficiența unui profesor și pot ajuta chiar la menținerea unui sentiment de calm în timpul anului școlar. Ori de câte ori ai ocazia cumpără-ți o carte nouă de citit în timpul școlii sau al vacanțelor. La urma urmei, ești îndreptățit, pentru că îți dorești să devii un profesor mai bun și chiar asta se întâmplă în timp ce-ți petreci timpul cu o lectură bună.

Ai nevoie de o altă scuză? Iată mai jos 10.

1. Lectura operelor literare de ficțiune îți îmbunătățește abilitatea de a fi empatic.

Întreaga experiență de a citi ficțiune te pune pe tine, cititorule, în locul altcuiva. Lectura ficțiunii te face să investești emoțional în lumea în care trăiește personajul/ personajele. De asemenea, exercită capacitatea unui profesor de a deveni empatic și de a avea mai mult succes în a vedea lumea din perspectiva unui elev.

Photo by cottonbro on Pexels.com

2. Lectura îți îmbunătățește comportamentul prosocial.

Poveștile fictive sunt pline de modele de mari Oameni, iar acțiunile lor ne influențează și rămân cu noi. Acest lucru nu numai că vă inspiră să faceți lucruri mai utile și mai amabile pentru elevii și colegii dumneavoastră, dar vă oferă, de asemenea, o panoplie de modele și exemple pozitive pe care să le împărtășiți cu elevii din clasa dvs.

3. Cititul îți perfecționează abilitățile sociale.

Revista Science a publicat un studiu care arată că subiecții s-au comportat mai bine la testele de măsurare a percepției sociale și a inteligenței emoționale după ce au citit fragmente de ficțiunea literară. Cercetătorii cred că acest lucru se datorează faptului că ficțiunea “descrie adesea subtilități și nuanțe emoționale, determinând cititorii să facă deducții despre personaje”*. Această abilitate poate fi apoi folosită în situații sociale reale, cum ar fi în timpul întâlnirilor părinți-profesor sau atunci când au nevoie să descifreze dinamica clasei.

* https://www.thecut.com/2013/10/study-reading-will-improve-your-social-skills.htmlLectura îți va îmbunătăți abilitățile sociale

4. Citirea îmbunătățește abilitatea numită Teoria minții

Teoria Minții**, o abilitate socială crucială, este capacitatea de a interpreta propria stare mentală și pe cea a altei persoane și de a înțelege că fiecare persoană are propriile motive și perspective unice. Poveștile fictive oferă cititorilor o privire profundă asupra gândurilor și motivelor altora, întărind capacitatea acestei abilități de Teorie a Minții la fiecare pas. Faptul că veți avea o capacitate mai mare de a înțelege perspectivele cursanților dumneavoastră și ceea ce îi motivează vă oferă o perspectivă mai bună asupra celui mai eficient mod de a ajunge la mintea și sufletul lor și de a-i învăța.

** https://iep.utm.edu/theomind/

Teoria Minții este ramura științei cognitive care investighează modul în care atribuim stări mentale altor persoane și modul în care folosim stările pentru a explica și prezice acțiunile celorlalte persoane. Mai exact, este ramura care investighează citirea minții, intuiția sau abilitățile mentaliste. Aceste abilități sunt împărtășite de aproape toate ființele umane dincolo de copilăria timpurie. Ele sunt folosite pentru a trata alți indivizi ca purtători ai stărilor și proceselor psihologice neobservabile și pentru a anticipa și explica comportamentul indivizilor în ceea ce privește astfel de stări și procese. Aceste abilități mentaliste sunt, de asemenea, numite “psihologie populară” de către filosofi, sau “psihologie naivă” și “psihologie intuitivă” de către oamenii de știință din domeniul științelor cognitive.

5. Lectura îți dezvoltă vocabularul.

Site-ul testyourvocab.com*** a analizat milioane de participanți la teste și a stabilit că citirea – în special citirea ficțiunii – construiește un vocabular mai mare. Rezultatele studiului au fost interesante. “Una din ipotezele noastre a fost că această lectură a operelor de ficțiune ar crește dimensiunea vocabularului mai mult decât non-ficțiunea – și asta are sens la urma urmei, având în vedere că ficțiunea tinde să folosească o varietate mai mare de cuvinte decât non-ficțiunea. Cu toate acestea, nu ne așteptam ca efectul său să fie atât de proeminent.

“Prin creșterea propriului vocabular, elevii tăi vor învăța, de asemenea, o gamă mai largă de cuvinte. Lecturile tale sunt un alt mod de a fi un exemplu pentru ei!

*** https://preply.com/en/learn/english/test-your-vocab / https://preply.com/en/learn/english/test-your-vocab

Lectura îți arată că oamenii pot depăși problemele. Photo by SHVETS production on Pexels.com

6. Citirea ficțiunii îți îmbunătățește abilitățile de rezolvare a problemelor și de gândire creativă.

Creierul nostru se investește emoțional în poveștile fictive pe care le citim, aproape ca și cum am trăi noi înșine experiența. Iar ficțiunea, cu scenariile, mediile, provocările, personajele și posibilitățile sale nesfârșite, arată în mod repetat că oamenii depășesc greutățile și obstacolele în modurile lor obișnuite sau în unele incredibile.

Cititul îți deschide mintea la ideea că orice este posibil. Și, la rândul tău, transmiți această atitudine celor din jurul tău. De asemenea, vă ajută să aflați modalități predefinite de abordare a problemelor din clasă, cum ar fi folosirea aței dentare non-stop (da, și dansul) sau dezinteresul unui elev față de algebră.

7. Lectura ficțiunii oferă creierului tău o pauză atât de necesară, apropiată de meditație

După 180 de zile de predare și modelare a unei săli pline de copii, creierul fiecărui profesor are nevoie de o doză solidă de zen. Este suficientă o lectură bună pentru a găsi o mai bună pace interioară.

New Yorker (#1) raportează că lectura “ne pune creierul într-o stare plăcută de transă, similară cu meditația, și aduce aceleași beneficii pentru sănătate ca cele ale relaxării profunde și calmului interior. Cei care citesc în mod obișnuit au niveluri mai scăzute de stres, o stimă de sine mai mare și rate mai mici de depresie decât non-cititorii.”

Ce profesor nu ar putea beneficia de toate aceste lucruri?

#1 https://www.newyorker.com/culture/cultural-comment/can-reading-make-you-happierPoate lectura să te facă mai fericit?

8. Lectura ficțiunii te ajută să te adaptezi la schimbare și să fii deschis la idei noi.

Gândiți-vă doar la câte schimbări de programă vede profesorul obișnuit, ca să nu mai vorbim de câte ori un profesor trebuie să schimbe nivelurile de clasă sau filozofiile instructive de-a lungul timpului. Cele mai bune practici în educație sunt fluide, iar adaptarea este o necesitate în predare. Vrei să te perfecționezi în a face față schimbării? Păstrați-vă rafturile de cărți aprovizionate cu ficțiune, un gen care construiește sute de povești în jurul schimbării și noilor abordări.

9. Lectura te poate ajuta să dormi mai bine.

Un somn bun este un vis devenit realitate pentru orice profesor, indiferent dacă școala este sau nu în sesiune. Rezervă-ți timp să citești în fiecare săptămână o lucrare bună de ficțiune.

Cercetările de la Universitatea din Sussex demonstrează că cititul este o modalitate ideală de a depăși stresul. În timpul unui studiu, ratele cardiace ale participanților au încetinit, iar tensiunea din mușchii lor a scăzut cu 68 la sută în șase minute de la debutul unei sesiuni de lectură silențioasă. Psihologii cred că oamenii care citesc ficțiune dorm în mod regulat mai bine pentru că creierul lor rămâne fixat în momentul prezent al poveștii pe care o citesc și se pot desprinde mai ușor de factorii de stres ai vieții cotidiene. Deci, practică lectura, pentru că ai nevoie de ea acum, când școala este din nou în sesiune.

Cei care citesc ficțiune tind să fie mai fericiți. Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

10. Cei care citesc ficțiune tind să fie mai fericiți.

Quick Reads (#2) a intervievat peste 4.000 de adulți și a constatat că cei care citesc cel puțin 30 de minute pe săptămână au fost cu 20 la sută mai predispuși să simtă o satisfacție mai mare față de viață, iar 18 la sută au fost mai predispuși să raporteze o stimă de sine ridicată.

#2 https://www.inc.com/jessica-stillman/30-minutes-a-week-can-make-you-happier-and-healthier.html30 de minute de lectură pe săptămână te pot face mai fericit și mai sănătos.

Și, după cum au raportat cercetătorii de la Harvard Graduate School of Education, există o corelație între fericire și succesul academic în rândul studenților de la nivel preuniversitar (K-12). Studiul lor (#3) a constatat că “elevii au raportat adesea că fericirea sau sentimentele pozitive promovează învățarea”.

#3 https://www.gse.harvard.edu/news/uk/15/03/because-i%E2%80%99m-happy

Așadar, citiți mai departe și fiți fericiți – apoi urmăriți cum acest sentiment se răspândește în întreaga clasă.

Sursa: https://www.weareteachers.com/reading-fiction-better-teacher/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.