Crește-ți proprii profesori – Cum să dezvolți un program de succes pentru stagiatura didactică

Noua Lege a Educației pusă în dezbatere de minister vine, printre alte noutăți cu ideea ca proaspeții absolvenți de facultate, unde învață pedagogia mai mult teoretic, să petreacă primul an după repartizare într-un program de stagiatură didactică(cam la fel ca rezidențiatul pentru medici) pentru a învăța de la un mentor, cum să predea în mod practic. Fiecărui județ sau fiecăreii școli le va reveni atunci sarcina de a dezvolta programe de mentorat prin care să-și asigure formarea noilor profesori, proaspăt repartizați. La noi în țară, un astfel de program de pregătire a noilor profesori a fost aplicat de câțiva ani de Teach for Romania pentru profesorii care vor preda în zone dezavantajate. Acum este vorba despre toți profesorii. Așa că noi am căutat experiențele din alte state care au pus deja în practică acest gen de programe de stagiatură pentru noii profesori.

Una din aceste experiențe ne este explicată de Dr. Violet Ford, partener asociat și cercetător la organizația Acceleratorul de învățareThe Learning Accelerator – https://learningaccelerator.org/

La ei (în SUA), aceste programe sunt concepute la nivel de district (similar județelor de la noi). Din păcate, la noi nu este clar dacă aceste programe vor fi concepute de noul Corp de mentorat și licențierede DJIP-uri sau vor fi lăsate în seama mentorilor individuali din fiecare școală (profesori cu grad didactic I și cu peste 10 ani de activitate didactică). În Nona lege scrie doar că ministerul este cel care va organiza examenele de acreditare după terminarea stagiaturii.

Sperăm că experiența celor care utilizează stagiatura didactică de ani de zile să fie de folos și celor de la noi.

Programul colectiv de formare a noilor profesori

Districtele școlare pot dezvolta un program de formare axat pe echitate, care să asigure că profesorii sunt foarte bine pregătiți, sprijiniți și eficienți.

Domeniul educației actuale, în care intră profesorii noi, este mult diferit față de cel de acum câțiva ani, parțial din cauza pandemiei. Directorii districtelor școlare se luptă să găsească cel mai bun mod de a pregăti, sprijini și susține profesorii care-și încep acum cariera. La Acceleratorul de învățare, am avut un loc în primul rând pentru a putea vedea cum cei de la Districtul Lindsay Unified (LUSD) au implementat un program de stagiatură pentru profesori. Din cercetările noastre cu LUSD, am identificat trei componente cheie care contribuie la un program de stagiatură de succes pentru profesori: mobilizarea parteneriatelor; asigurarea unei formări riguroase, experiențiale, axate pe echitate; și furnizarea de sprijin continuu.

Programele de stagiatură ale profesorilor sunt o abordare la nivel de sistem pentru a crea o afluență atât de necesară de profesori care sunt:

  • pregătiți cu cunoștințele necesare pentru a putea răspunde nevoilor de învățare ale elevilor și
  • dotați cu abilități practice de aplicare.
Sesiune de consiliere între mentor și stagiar

Oferiți o tranziție utilă pentru noii educatori

Similar cu rezidențele medicale care plasează noii medici într-un cadru clinic foarte concentrat pe o învățare aprofundată, în timp ce lucrează alături de medici cu experiență, stagiatura didactică a profesorilor le permite noilor profesori să colaboreze cu un profesor mentor cu înaltă calificare pentru a învăța abilitățile de instruire în clasă și conexiunile specifice ale districtului cu învățarea.

Potrivit Centrului Național pentru Rezidența Profesorilor *, aceste programe “sporesc diversitatea, eficiența și retenția profesorilor”. În esență, programele de stagiatură ale profesorilor facilitează tranziția de la munca de învățare la lumea reală și sunt o situație win-win (câștig-câștig) atât pentru stagiar, cât și pentru districtul școlar. Secretarul american al Educației, Miguel Cardona**, susține programele de rezidență a profesorilor, afirmând că districtele “ar trebui să-și intensifice parteneriatele cu programele de pregătire a educatorilor pentru a sprijini stagiarii din școli și pentru a-i folosi pe candidații care predau pentru a-i sprijini pe educatorii aflați deja în clasă”.

* https://nctresidencies.org/

** https://www.k12dive.com/news/cardona-urges-state-district-momentum-on-teacher-shortages/621092/

Pe baza datelor pe care le-am colectat de la LUSD am aflat despre trei componente majore care fac ca un program de stagiatură pentru profesori să aibă succes.

Consultări cu partenerii pentru crearea programelor de pregătire

1. Profitați de parteneriate

Mobilizarea parteneriatelor prin utilizarea unui proces de implementare co-creată este vitală pentru un program bogat, robust și aliniat la misiune. În timpul unei sesiuni de focus grup cu directorii școlilor LUSD, am aflat că parteneriatul cu experții în programe de rezidență a fost primordial pentru dezvoltarea și lansarea finală a programului districtului. Districtul a căutat parteneri care i-au înțeles nevoile și i-au ajutat să mențină integritatea modelului lor inovator de angajare, determinându-i să aleagă Alder Graduate School of Education și Marshall Teacher Residency, două organizații cu o vastă expertiză și resurse în domeniul pregătirii inițiale și continue a profesorilor.

Districtul a dorit să mențină controlul asupra procesului de angajare, de potrivire a mentorilor și de plasare a rezidenților în cadrul programului. Partenerii lor și-au onorat partea de contribuție, oferind în același timp o mai mare claritate în ceea ce privește modelul lor de angajare și au adăugat propriul nivel de expertiză în domeniile modelelor financiare, dezvoltării contractelor, conformității sindicatelor profesorilor, evaluării programelor, dezvoltării formării și dezvoltării financiare. LUSD și-a descris partenerii ca fiind “buni ascultători activi care înțeleg cum să personalizeze în mod corespunzător pentru district”.

2. Pregătiți stagiarii cu o instruire riguroasă, experiențială, axată pe echitate

Succesul unui program de stagiatură pentru profesori este adânc ancorat în calitatea formării sale. Printr-o formare de calitate, programele de stagiatură pentru profesori stabilesc o cultură a pregătirii profesorilor și stabilesc o ștachetă ridicată pentru eficiența profesorilor. Rigoarea, învățarea experiențială și echitatea*** sunt semnele distinctive ale programelor de stagiatură ale profesorilor. Printr-o formare riguroasă, experiențială, profesorii pot obține experiențe de învățare mai profunde care îi provoacă să înțeleagă conținutul, mai degrabă decât să-l memoreze, obținând în același timp cunoștințe într-un cadru din lumea reală. De asemenea, programele de rezidență cu formare de înaltă calitate stabilesc un precedent de elită în comunitățile din jur ale districtului și transmit mesajul că districtul se străduiește să ofere educație de înaltă calitate și să răspundă nevoilor tuturor elevilor.

*** https://www.edutopia.org/article/3-strategies-productive-teacher-mentoringProfesorii cu experiență și cei noi în profesie beneficiază de o colaborare și învățare care merge în ambele direcții.

Este important ca pregătirea programului de stagiatură să fie riguroasă, astfel încât stagiarii să aibă o experiență semnificativă care se aplică muncii lor. În plus, stagiarii ar trebui să se simtă provocați, pe măsură ce își extind cunoștințele în jurul practicilor și strategiilor de instruire prin formare experiențială care le sporesc competențele, abilitățile și cunoștințele. În cele din urmă, dar cu siguranță nu în ultimul rând, este important ca echitatea să fie cadrul întregii formări pentru a se asigura că toți elevii pot primi instrucțiuni echitabile, antrenante și orientate spre creștere.

Prin interacțiunile noastre cu LUSD, am învățat că programul lor de stagiatură susține rigoarea, învățarea experiențială și echitatea ca principii de valoare pentru pregătirea noilor profesori. Stagiarii ne-au împărtășit faptul că programul de stagiatură a îndeplinit nevoile lor de formare, de instruire: s-au bucurat de oportunitățile de a se implica în cercetare, de a împărtăși idei pentru a satisface nevoile elevilor și au avut și timp să împărtășească preocupări și să sărbătorească. Ei ne-au spus, de asemenea, că au primit strategii de instruire tangibile, specifice sistemului personalizat de învățare / performanță al LUSD, au avut timp de reflecție și oportunități de a colabora în timpul discuțiilor de grup, rezolvând în același timp problemele în mod colectiv.

Noii profesori beneficiază permanent de sprijinul mentorilor.

3. Furnizează suport continuu

Învățarea conținutului, satisfacerea nevoilor elevilor și confruntarea cu provocările zilnice necesită un sprijin continuu. Oferirea de sprijin continuu pentru profesorii începători poate ajuta la reducerea sentimentelor de izolare și uzură finală. La LUSD, mentorii sunt potriviți cu stagiarii pentru a le oferi îndrumare, sprijin și feedback, precum și pentru a-i ajuta să învețe despre cultura școlară. Directorii de școli, mentorii profesorilor și stagiarii au împărtășit cu toții ideea că stabilirea unor relații puternice (#1) a fost un factor important în sprijinirea sănătății și abilităților stagiarilor.

#1 https://www.edutopia.org/article/just-right-mentoring-balanceÎn relația mentor-stagiar, un echilibru între sprijinul puternic și provocarea ridicată îl poate ajuta profesorul novice să înflorească.

Mai exact, rezidenții au comentat că sesiunile de mentorat și coaching cu mentorii lor au jucat un rol esențial în stabilirea relațiilor autentice. Rezidenții au perceput, de asemenea, că au primit un sprijin puternic și în construirea relațiilor cu directorul programului de rezidență, după cum reiese din răspunsul lor la sondaj de “sunt foarte de acord că directorul de program a contribuit la susținere prin ascultarea problemelor lor, a vizitat sălile de clasă în mod regulat, a răspuns prompt la apeluri și e-mailuri și a îndeplinit în mod eficient obiectivele seminarului de a-i ajuta să simtă cum capul, inima și mâinile lor au fost hrănite.”

Unii stagiari au atribuit relațiilor lor autentice cu mentorii o parte din succesul lor în interacțiunea cu elevii și în implementarea strategiilor de instruire Rezidenții au împărtășit faptul că mentorii lor au creat un sentiment de comunitate și i-au făcut să se simtă apreciați și sprijiniți, vorbind despre puterea sprijinului continuu prin mentorat.

Programele de stagiatură ale noilor profesori creează afluxul necesar de profesori care sunt atât bine pregătiți, cât și sprijiniți în dezvoltarea lor instructivă. Folosind o abordare proprie, districtele au ocazia unică de a deschide calea către o forță de predare mai puternică, mai susținută și mai pregătită.

Sursa: https://www.edutopia.org/article/formulating-successful-grow-your-own-teacher-residency-program

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.