Proiectul de educație inclusivă “Studiu de caz: Natura”

Am aflat acum câteva zile de existența unui proiect foarte util copiilor cu deficiențe de vedere, integrați în școli speciale sau în învățământul de masă și ne-am gândit să vă povestim și vouă despre materialele create în cadrul acestui proiect.

Studiu de caz: Natura” este un proiect de educație inclusivă prin tehnologie digitală și ateliere senzoriale în cadrul căruia inițiatorii – Clubul Sportiv Tandem Arena din Bacău – au creat materiale de studiu digitale și tactile, adaptate nevoilor și capacității de înțelegere ale acestor copii.

Materiale de studiu digitale și tactile

Cu sprijinul unei finanțări primite de la Fundația Orange, au fost create 15 lecții interactive, despre concepte de bază din fizică, chimie și astronomie. Lecțiile au fost create împreună cu specialiști chimiști și astronomi și sunt disponibile gratuit pe platforma https://www.idea-isa.ro/course/studiu-de-caz-natura/

Cele 15 lecții pot fi accesate și pe canalul de YouTube Ideea Isa (Isa = învățare prin sunet și atingere):

https://m.youtube.com/watch?v=VCgcau3kreU&feature=emb_titleExpansiunea Universului – Lecția 6 – Studiu de caz: Natura

Materialele combină texte cu caractere mari, fișiere audio-video cu conținut educațional și materiale tactile cu ilustrații în relief. Astfel, cu ajutorul tehnologiei, copiii au acces la materiale de lucru interactive, bazate pe experiențe auditive și tactile, ce îi ajută să exploreze mai ușor lumea înconjurătoare.

Ateliere interactive despre natură

A doua componentă a proiectului o constituie caravana de ateliere organizată în parteneriat cu Complexul Muzeal de Științele Naturii “Ion Borcea” și Observatorul Astronomic “Victor Anestin” din Bacău și Casa Experimentelor din București. Astfel pentru membrii comunităților de copii cu deficiențe de vedere din București, Buzău, Bacău, Cluj și Târgu Frumos, lecțiile de fizică, chimie și astronomie au devenit interactive și experiențiale; copiii au făcut cunoștință cu sistemul solar în miniatură, au înțeles ce este expansiunea Universului și au explorat tactil planșe cu reprezentări sugestive de atomi și molecule.

Proiectul s-a încheiat în data de 19 Iulie, zi în care copiii nevăzători de la Liceu Special Moldova din Târgu Frumos și cei de Bacău, au explorat Aleea senzorială din Complexul Muzeal de Științele Naturii din Bacău și au participat la un atelier de astronomie, unde au putut asculta sunetele planetelor.

Sală multisenzorială creată pentru copii cu deficiențe de vedere la o școală din UK

Acest proiect este cel de al treilea finanțat în cadrul programului Lumea prin culoare și sunet. Datorită acestui proiect și celor anterioare, pe platforma www.idea-isa.ro, profesorii și părinții interesați de astfel de materiale vor putea găsi nu numai cele 15 lecții audio-video create în cadrul proiectului “Studiu de caz: Natura” ci și 232 de materiale accesibilizate despre istoria românilor și 10 lecții de ornitologie dedicate păsărilor, create în cadrul proiectelor anterioare.

Puteți afla mai multe despre aceste materiale și despre atelierele organizate accesând pagina Educatedrahttps://www.facebook.com/educatedra/ și platforma cu lecții interactive www.idea-isa.ro.

Nouă nu ne rămâne decât să-i felicităm pe inițiatori și pe toți cei care au susținut crearea acestor materiale.

A consemnat, Rodica Bărbuță

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.