“Singura cale prin care îți poți schimba viața este să acționezi”

Pentru astăzi vă oferim un strop de înțelepciune din partea unuia dintre autorii noștri preferați – George Couros, autorul unor cărți și articole foarte bine apreciate de profesorii din SUA – ”Innovate inside the box”; Beacuse of a teacher” și ”Innovator’s Mindset”.

În articolul de mai jos el vorbește și despre o altă autoare de succes, Mel Robbins, cunoscută pentru cărțile ”Jurnalul celor 5 secunde – cea mai rapidă cale de a o lua încet, de a te energiza și de a rezolva lucrurile”, The high 5 daily journal – dezlănțuie ce mai puternică forță din lume – Tu”, ”Regula celor 5 secunde” și ”The high 5 habbits”. Iată ce spune George Couros:

Obiceiul de a ezita în momente care cer schimbarea – acesta este lucrul care te ține pe loc.” Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Am văzut acest film video pe canalul de TikTok al lui Mel Robbins* și, în mijlocul nopții m-am trezit și m-am gândit la el, așa că m-am gândit să îl împărtășesc cu voi aici:

https://www.tiktok.com/@melrobbins/video/7093519720300711173?_t=8S1ejjI0nZ8&_r=1

(* Așa cum spuneam mai sus, Mel Robbins este autoarea cărții ”Cele mai bune 5 obiceiuri – Preia controlul vieții tale cu un singur obicei”, un best-seller internațional al anului 2017.

În prezent Mel Robbins oferă un curs online gratuit de 3 zile, la care vă puteți înscrie aici – https://melrobbins.com/)

Mi-a atras atenția acest citat din videoclip:

Obiceiul de a ezita în momente care cer schimbarea – acesta este lucrul care te ține pe loc. Gândirea nu-ți va schimba viața. Singura cale prin care îți poți schimba viața este să acționezi”

Mi-a atras atenția acest video deoarece constituie o validare a muncii mele pentru cartea ”Mentalitatea de inovator” (“The Innovator’s Mindset”) și de ce este crucial să trecem dincolo de ideea de mentalitate de creștere.

Așa cum spuneam și în carte, iată care este diferența dintre mentalitatea ”fixistă” și cea ”de creștere”.

  • Mentalitatea fixistă – convingerea, credința că abilitățile, inteligența și talentele sunt trăsături înnăscute.
  • Mentalitatea de creștere – convingerea, credința că abilitățile, inteligența și talentele pot fi dezvoltate

Și iată cum am definit eu în carte mentalitatea de inovator.

  • Mentalitatea de inovator – convingerea, credința că abilitățile, inteligența și talentele pot fi dezvoltate astfel încât să te conducă la crearea unor idei mai bune.

Trebuie să înțelegeți că mentalitatea de inovator nu este ceva versus mentalitatea de creștere, ci o extensie a acesteia. Este să treci dincolo de a gândi pentru a ”crea” și, așa cum spune și Mel Robbins, să treci la acțiune.

Singura cale prin care îți poți schimba viața este să acționezi” – Indiferent de problemele cu care te confrunți (Photo by N Jilderda on Pexels.com)

Acțiunea fără gândire duce adesea la consecințe negative, dar gândirea fără acțiune nu duce deloc la rezultate. Am scris acest lucru în capitolul în care am împărtășit definiția acestei mentalități:

“Succesul pentru elevii și studenții noștri – și pentru noi înșine – nu înseamnă cât de mult știm, cât de eficiente sunt sistemele noastre sau chiar notele pe care le câștigă elevii noștri. Este, după cum a scris (Thomas) Friedman, despre “ce poți face cu ceea ce știi”. Informația este abundentă; și este un bun comun. Ceea ce este neobișnuit și de care este nevoie disperată în sistemele de învățământ de astăzi este mentalitatea inovatorului.”

La ani de zile după ce am scris cartea, încă mai cred că trebuie să mergem dincolo de cunoaștere și să ne îndreptăm spre acțiune.

După cum împărtășește Robbins în legenda videoclipului ei,

“Obiceiul de a ezita în momentele de schimbare este ceea ce te ține blocat. Singura modalitate de a-ți schimba viața este să iei măsuri.”

Nu am putut decât să fiu de acord.

George C.

Fii un inovator și cultivă și în alții convingerea că abilitățile, inteligența și talentele pot fi dezvoltate astfel încât să conducă la crearea unor idei mai bune.
Photo by RODNAE Productions on Pexels.com

P.S. – Două dintre cărțile lui Couros – Innovate inside the box și Innovator’s Mindset se află deja în biblioteca virtuală a CREER și promitem să vă traducem câteva fragmente din ele cât mai curând 🙂

A consemnat, Rodica B.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.