Conferința Internațională ”Știință și Inovare”, Vlore, Albania

Poate că unii dintre voi s-au întrebat de ce nu am publicat nimic timp de câteva zile. Explicația e simplă – am fost plecate din țară. Am participat, alături de o delegație românească destul de numeroasă și de cercetători din Albania, Italia, SUA și Anglia, la cea de a doua Conferință Internațională ”Știință și Inovare” organizată de Colegiul Universitar Reald din orașul-stațiune Vlore (Vlora), Albania, în parteneriat cu organizația APISE România.

Noi, cele de la MATCA am participat cu lucrarea Eco-Bio-EducațiaEducația în slujba dezvoltării sănătoase și armonioase a tinerei generații, adusă la zi și tradusă în limba engleză – și ne-am bucurat că lucrarea prezentată de noi a stârnit interesul participanților la conferință – studenți și profesori de la Reald, alți cercetători.

Pentru cei interesați, anexăm lucrarea noastră, realizată de subsemnata (Rodica Bărbuță) și de Prof. Doina Meșteru.

În conferință au fost prezentate multe alte lucrări, unele din domeniul medical, altele din domeniul educație sau sociologie.

Toate lucrările au fost publicate deocamdată pe un blog, urmând să fie publicate și fizic, într-un catalog al conferinței.

https://scienceandinnovationconference.blogspot.com/2022/06/list-of-abstract-international.html?

Conferința din Vlore ne-a oferit și prilejul de a discuta pe larg cu partenerii din Albania despre un pachet de cursuri de nivel universitar pe care îl vom pregăti în această vară pentru studenții Colegiului Reald – albanezi, italieni și de alte naționalități.

Sala de conferințe a Universității Reald în timpul prezentării lucrărilor.

Gazdele ne-au primit excelent, iar în timpul conferinței și evenimentelor am beneficiat de sprijinul unei foarte talentate traducătoare albaneze, cu care sperăm să colaborăm și în viitor.

Delegația din România a folosit prilejul întâlnirilor post-conferință și pentru a promova, într-un cadru frumos, cu muzică românească, câteva din vinurile produse în România – care au fost prezentate de un somelier profesionist.

La eveniment au participat atât partenerii de la Colegiul Universitar Reald cât și demnitari din partea Parlamentului Albaniei, iar toate evenimentele au fost redate pe larg de mai multe televiziuni albaneze.

Delegația din România, alături de pro-rectorul și decanul Colegiului Reald, la sfârșitul sesiunilor de prezentări

Am avut la dispoziție și o zi în care să ne bucurăm de soare, de plaje și de baia într-o mare limpede și liniștită. Ne-am bucurat și de mâncarea bună, de aerul curat și liniște. Iată câteva imagini din Vlore, surprinse la apusul soarelui sau seara târziu.

Deși drumul cu autocarul a fost lung (1450 de Km) și ne-a obosit, ne-am întors cu toții încântați de ceea ce am văzut, pe drum și în orașul Vlore.

Vă oferim și câteva imagine surprinse din goana autocarului – tot drumul prin Albania, între granița cu Grecia și orașul Vlore este mărginit de câmpuri roditoare, râuri cristaline, dealuri plantate cu măslini și culmi semețe de munți. Ne-a plăcut tuturor faptul că toți fermierii plantaseră până sus dealurile (destul de aride) cu măslini – până și în curțile hotelurilor erau măslini și portocali. Am și gustat o portocală foarte parfumată și răcoritoare, probabil altoită cu lămâie și mandarină.

Sincer, nu știam prea multe despre Albania, dar pot spune că e o țară cu oameni vrednici și primitori și ne vom întoarce cu plăcere acolo – ca să predăm studenților, să vizităm situ-rile istorice și zonele naturale protejate și ca să-i cunoaștem mai bine pe albanezi.

A consemnat,

Rodica Bărbuță

P.S. Ca o paranteză legată de lucrarea despre Eco-Bio Educație, și de acel sens al auto-coerenței sinelui despre care vorbim acolo (cel care ne apără de boală) – am citit acum câteva minute în rezumatul unei lucrări științifice despre femeile care încep să lucreze în domenii STEM (științe, matematică, inginerie):

Meaningful work that gives one a sense of purpose is of great importance to young people who are entering the workforce, especially women. They are even willing to earn less money, provided that they work at a meaningful job”.

O muncă semnificativă care îți dă un sens al scopului în viață este de mare importanță pentru tinerii care intră pe piața muncii, în special pentru femei. Ele sunt chiar dispuse să câștige mai puțini bani, cu condiția ca munca lor să fie semnificativă.

One thought on “Conferința Internațională ”Știință și Inovare”, Vlore, Albania

  1. Frumos articol
    Mulțumiri pentru cuprinderea esenței și redarea sentimentului de pace și respect pentru natura și om

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.