Se apropie sfârșitul anului, așa că și noi am ales pentru voi un articol din Edutopia care vă propune câteva activități care să încurajeze gândirea elevilor mai mari despre propriile realizări din acest an și despre obiectivele din anul ce vine.
Aveți mai jos un scurt film video și transcrierea textului din acest film, plus resurse suplimentare.
Pentru elevii de gimnaziu și liceu, ultimele săptămâni de școală le (și ne) oferă o mare oportunitate de a privi înapoi la provocările pe care le-au depășit, de a-și sărbători realizările și de a visa la ceea ce va urma anul viitor.
Pe măsură ce sfârșitul anului școlar se apropie, acum este un moment minunat să ne oprim, să reflectăm și să împărtășim între noi cum a decurs, atât pentru profesori, cât și pentru elevi. Pentru elevii mai mari, ne putem face timp în mod intenționat pentru a le permite să privească înapoi și înainte – iar asta poate fi o șansă pentru ei și pentru noi de a ne sărbători realizările, ca o comunitate și individual, precum și o șansă ca elevii să se gândească la ceea ce urmează.
Activitatea #1 – O notă de recunoștință
Cercetările sugerează că manifestarea recunoștinței poate crește bunăstarea adolescenților.
Oferiți elevilor fișe de mulțumire (necompletate) și rugați-i să se gândească la o persoană care a avut un impact asupra vieții lor în acest an.
Poate să este un părinte, sau un prieten, un antrenor sau un coleg de clasă.
Ei pot alege pe cine doresc.
Oferiți-le sugestii, modele pentru a-i ajuta să scrie această notă de mulțumire. Asta îi poate ajuta să se gândească mai profund la motivul pentru care sunt recunoscători pentru acea persoană și să-i ajute să-și exprime gândurile și sentimentele.
Activitatea #2 – Reflecția personală despre propriul progres
Măsurarea și observarea propriului progres, a creșterii propriilor competențe și abilități este un exercițiu meta-cognitiv important, care îi ajută pe adolescenți și tineri să facă bilanțul a ceea ce au realizat.
Rugați-vă elevii să reflecteze la modul în care au crescut și s-au maturizat de-a lungul anului și rugați-i să pregătească o scurtă poveste, în câteva puncte de discuție, despre experiențele lor.
Ce abilități și-au dezvoltat?
În ce domenii s-au îmbunătățit?
Ce provocări au depășit?
Ce-și propun pe mai departe?
Imaginarea a ceea ce ne aduce viitorul ar putea fi primul pas spre stabilirea căilor prin care ei pot ajunge acolo.
Alegeți o zi în care ei pot să-și împărtășească discursurile, fie că o veți organiza într-o locație specială, cum ar fi sala de spectacole sau pur și simplu în sala de clasă, aranjând pupitrele în cerc.
Folosiți discursul ca mod de prezentare, pentru a-i ajuta să-și exerseze direcționarea și concentrarea atenției și pentru a demonstra cursanților cum să fie ascultători activi și membri respectuoși ai publicului.
Activitatea #3 – Dragul meu eu din viitor
Cereți elevilor să scrie o scrisoare pentru persoana care vor deveni în viitor, peste un an.
Poate fi o scrisoare de felicitare pentru atingerea unui obiectiv pe care și l-au stabilit încă de acum.
Sau poate fi o reamintire a unei lecții importante de viață de care ei, cei de acum vor ca ei, cei de anul viitor să țină cont, pe măsură ce trec prin școală.
Accentul poate fi pus atât pe aspectul academic, cât și pe cel personal și ei pot alege tonul, fie că este amuzant sau plin de înțelepciune.
P.S. Iată și o astfel de scrisoare – https://www.theodysseyonline.com/letter-to-future-you

Activitatea #4 – Panouri cu viziune
Exercițiul mental de vizualizare a unui obiectiv s-a dovedit a fi unul foarte motivant și care poate dezvolta și încrederea în sine a elevilor.
Un panou cu viziunea despre viitor poate fi un colaj care ilustrează speranțele și visele unui elev și este o modalitate excelentă de a-l ajuta pe fiecare să se gândească cu adevărat la ceea ce este important pentru el și să acorde prioritate acelor lucruri, în viitor.
Rugați elevii să-și imagineze cum doresc să arăte viitorul lor.
Utilizați apoi materialele de la arte plastice și imagini extrase, decupate dintr-un teanc mare de reviste și rugați cursanții să folosească fiecare câte o bucată mare de carton alb, pentru a-și crea propriul panou care ilustrează cum va arăta acest viitor al lor.
În plus față de imagini și reprezentări în desen, panourile lor ilustrate lor pot include cuvinte și fraze despre lucrurile sau acțiunile care îi vor ajuta să ajungă acolo.
Oferiți cursanților șansa de a-și prezenta în public panourile lor de viziune dacă doresc, încheind anul cu o celebrare despre cine suntem, cât de departe am ajuns și viziunea a ceea ce urmează să fie.
Aceste prezentări pot fi o experiență puternică și distractivă pentru toată lumea.

Pentru mai multe detalii despre ideile prezentate mai sus, puteți consulta următoarele resurse:
- Randy A. Sansone, MD, and Lori A. Sansone, MD’s 2010 articolul, “Gratitude and Well-Being” (Gratitudine și bunăstare) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3010965/ –
- Philip H. Winne and Roger Azevedo’s 2022 articolul “Metacognition and Self-Regulated Learning” (Meta-cogniția și învățarea auto-coordonată) – https://www.cambridge.org/core/books/abs/cambridge-handbook-of-the-learning-sciences/metacognition-and-selfregulated-learning/D974BC55B2728E18D3F2A2E1B144709C –
- Yuta Chishima & Anne E. Wilson’s 2020 articolul, “Conversation With a Future Self” (Conversația cu viitorul meu eu) – https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15298868.2020.1754283?journalCode=psai20
- Greg Conderman and Natalie Young’s 2021 articolul, “Vision Boards: Students Look Into Their Futures” (Panourile de viziune: Elevii aruncă o privire în propriul viitor) – https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00228958.2021.1890446?journalCode=ukdr20
Sursa materialului: https://www.edutopia.org/video/4-activities-encourage-end-year-reflections