Invitație la dezbatere – Cum vedeți viitorul educației?

În ultima perioadă educația de la noi și din întreaga lume a trecut prin multe situații care nu au avut neapărat de a face cu politicile sau deciziile ministerelor – alte surse de schimbări, uneori venite peste noapte. Vorbind de cauzele externe sistemului, întâi a fost pandemia, cu toate provocările și schimbările neașteptate cunoscute. Iar acum ne confruntăm cu amenințarea războiului. Dar, așa cum au existat în perioada pandemiei oameni care au rezistat tentației de a se concentra doar pe măsurile momentului și au ”ținut cu dinții” ca programele de finanțare și acțiunile guvernelor să țină cont de datoria încă și mai stringentă a oamenilor față de protejarea climei și mediului natural, la fel credem că avem datoria să nu uităm să ne concentrăm pe transformările profunde ale educației, cerute de evoluția societății moderne. Și, pentru mulți, întrebarea ”Cum va evolua educația în viitor?” a fost și va rămâne o prioritate. Noi credem că fiecare educator ar trebui să-și pună această întrebare și să încerce să găsească răspunsul, pentru a nu fi luat prin surprindere de ceea ce se va întâmpla. Zicala ”Mai bine înoți cu valul decât să-l lași să te bage la fund” cred că se aplică și în acest caz.

Așa că vă provocăm să dezbateți aici viziunile voastre despre viitorul educației. Și, ca să nu vă fie prea greu și să ”spargem gheața”, vă prezentăm mai jos câteva din previziunile unei profesoare cu o experiență la catedră de peste 20 de ani din SUA, Miriam Plotinsky, care lucrează în prezent ca specialist în tehnologia didactică șisupervizor pentru școlile din districtul Montgomery din Maryland și scrie articole pentru Education World. În luna mai, ea va lansa și o carte, intitulată Teach More, Hover Less (Predă mai mult, controlează mai puțin). Puteți găsi mai multe informații despre ea pe site-ul ei, www.miriamplotinsky.com. Sau poate aici:

https://m.youtube.com/watch?v=9vuCkMDrGm8&feature=emb_title“Learning Unwrapped” with Dr. Nancy Sulla – March 25, 2021

Copiii au inventat un mini-robot care curata bazinele pentru pești.
Photo by Vanessa Loring on Pexels.com

Viitorul educației

Când am început să predau în anul 2000, smartphone-ul nu făceau încă parte din viața de zi cu zi și nici SMS-urile nu erau un mod popular de comunicare. Computerele școlare erau accesibile doar în spațiile de lucru ale profesorilor sau în laboratoare. În general, viața era mult mai simplă. Oamenii vorbeau mai mult între ei, știrile nu păreau să apară într-un ritm atât de frenetic cum se întâmplă acum și cu toții am petrecut mai mult timp fiind activi social. Pentru mulți dintre adulții de astăzi, 20 de ani sau ceva mai mult nu s-ar putea simți ca fiind o perioadă de timp prea lungă, dar în anumite situații, chiar și un interval de timp relativ scurt poate fi încărcat de evenimente. De aceea e atât de greu să răspunzi la întrebarea

În viitorii 10-20 de ani, cum vor arăta școlile?

Tehnologia oferă chiar de azi noi oportunități de explorare a lumii, putând să facă învățarea mai interesantă.

Chiar și în vremuri stabile prezicerea viitorului este imposibilă. Cu toate acestea, există câteva pariuri sigure pe care le putem face cu privire la viitorul educației.

  1. Învățarea virtuală sau la distanță va rămâne într-o anumită măsură valabilă. Că ne place sau nu, anii 2020-2021 au schimbat pentru totdeauna opțiunile pe care le au la dispoziție elevii și profesorii. Există atât de multe motive pentru a menține opțiunile de învățare virtuale: vremea rea, situațiile de boală ale elevilor/ studenților și nevoile de învățare individualizate, pentru a numi doar câteva. Pe măsură ce experții în tehnologie proiectează produse din ce în ce mai bune, se vor deschide mai multe căi de învățare la distanță care depășesc cu mult capacitatea platformelor actuale de întâlniri online. Educația va fi în prima linie a acestor schimbări, pe măsură ce profesorii și elevii vor găsi modalități eficiente de a se conecta dincolo de spațiul fizic al clasei.
  2. Elevii și profesorii vor deveni și mai dependenți de tehnologie. Dacă tabletele și laptopurile sunt omniprezente acum (în special în zonele școlare bogate), destul de curând acestea vor fi complet inevitabile, peste tot. Dispozitivele vor înlocui materialele tradiționale din clasă, evaluările vor trece în întregime spre platformele digitale, iar profesorii vor monitoriza îndeaproape activitatea elevilor pe instrumente de tip tablou de bord, care le permit să urmărească în mod constant progresul fiecărui elev. Unele dintre aceste elemente sunt deja în sălile de clasă, dar în curând vor fi omniprezente și, de asemenea, vor funcționa mai bine decât o fac acum.
  3. Învățarea în persoană va avea în continuare un rol vital în progresul elevilor. La fel de mult ca lucrurile pe care școlile le pot face cu tehnologia, acum și în viitor, învățarea în persoană va fi în continuare standardul de aur pentru a produce rezultate ideale pentru dezvoltarea și realizarea elevilor. Interacțiunea umană poate fi înlocuită într-o măsură foarte mică și, în timp ce restul lumii se îndreaptă către formule de lucru de la distanță, școlile nu vor urma acest exemplu, în orice caz nu în același grad de amploare. Profesorii și elevii vor interacționa împreună în continuare, în aceeași încăpere (sau spațiu exterior, n.n.), vor râde unul de glumele celuilalt și se vor sprijini reciproc prin provocări. Vor exista și alte opțiuni disponibile? Absolut. Dar, în general, majoritatea clădirilor școlare vor rămâne deschise pentru activitățile de învățare..
  4. Clădirile școlilor vor arăta din ce în ce mai diferit. Pe măsură ce stilul și nevoile de învățare se schimbă, școlile nu vor mai avea același tip de elemente interioare. Sălile de clasă se pot deschide mai mult pentru a deveni spații de lucru colaborative care găzduiesc resurse pentru o varietate de arii de conținut. Filtrarea aerului poate fi revizuită pentru a preveni răspândirea ușoară a bolilor din aer. Atunci când elevii se adună pentru prânz sau pauză, aceștia pot avea acces la zone care sunt construite pentru a încărca dispozitive digitale, stații care le permit să interacționeze cu elevi/studenți care nu se află la fața locului sau le oferă posibilitatea de a participa la activități care au loc la distanță.
  5. Ca parte a adaptării constante la schimbare, flexibilitatea și agilitatea vor fi elemente necesare. Pe cât de epuizați sunt acum profesorii în urma unei perioade-pilot de doi ani de învățare online/hibridă, pe măsură ce profesorii și elevii încep un lung proces de recuperare, sectorul educației continuă și va continua să se schimbe. Atât nevoile academice, cât și cele socio-emoționale vor fi mai presante, cel puțin în următorii cinci ani și vor trebui alocate mai multe resurse în mod specific pentru domenii precum consilierea școlară și educația specială.
  6. Conținutul cursurilor se va schimba. Pe măsură ce mediul politic și social continuă să se schimbe, la fel se va întâmpla și cu conținutul cursurilor în școli. Acest lucru se poate manifesta atât în mod productiv, cât și dăunător, fie printr-o cenzură sporită, un accent mai mare pus pe justiția socială sau pe o nouă învățare în jurul realităților globale, cum ar fi schimbările climatice. Oricare ar fi aceste schimbări, ele vor indica instabilitatea care a marcat prima parte a acestui secol.
  7. Profesorii vor continua să plece din școli.. și apoi se vor întoarce. Încă din 2020, la noi profesorii se pensionează sau demisionează în număr mare, deși deficitul de profesori este de mult mai mult timp un fapt evident. Pentru profesorii de la nivelul preuniversitar (grădiniță, 1-12) satisfacția la locul de muncă este la un nivel semnificativ de scăzut, iar acest lucru va continua să se întâmple timp de mai mulți ani. Dar, la un moment dat, pendulul se va întoarce spre condiții mai favorabile. Și atunci când se va întâmpla acest lucru, un nou grup de profesori va intra în profesie și se vor dedica misiunii de a avea un impact pozitiv.
Să participi la activități care se întâmplă în altă parte și să lucrezi colaborativ cu elevi/studenți din alte orașe sau țări. Photo by Fox on Pexels.com

Toate predicțiile mele de mai sus sunt pur și simplu presupuneri, dar se bazează pe tendințe și modele care sunt deja vizibile. O mare parte din ceea ce a fost inevitabil în această profesie a fost accelerat datoriră pandemiei și, cu toții rămânem să ne întrebăm cum vor arăta școlile noastre peste 20 de ani. Lăsând la o parte specificul, știm acest lucru: schimbările vor fi dramatice. Așa cum, în anul 2000, nimeni nu ar fi putut prevedea cum vor arăta școlile, acum avem doar un anumit grad redus de înțelegere a viitorului. Cu toate acestea, prioritățile importante vor rămâne aceleași – ca întotdeauna, profesorii vor căuta să asigure învățarea elevilor în medii sigure, de susținere, care inspiră generațiile viitoare.

Sursa: https://www.educationworld.com/teachers/future-education

Acum vă invităm să dezbateți aceste predicții făcute de Miriam și să adăugați propriile idei (în comentarii) – suntem siguri că va rezulta de aici o imagine mai clară a viitorului educației de la noi și, cine știe, poate aceasta îi va inspira și pe decidenții chemați să pregătească acest viitor.

P.S. Nu am uitat de EduTips – vom continua să le publicăm.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.