Imaginați-vă acest lucru: I-ați pus pe elevii dumneavoastră să înceapă un fel de lucru în grup, și aceștia au început imediat să zumzăie, preocupați să rezolve sarcina primită. După câteva minute, îți dai seama că există o informație importantă pe care trebuie să o oferi grupurilor; poate este chiar o mică schimbare în instrucțiunile originale, sau un indiciu care va face munca să meargă mai bine, sau pasul următor despre care ei trebuie să știe.

Se poatee observa că rolul de lider a fost asumat de băiat.
Una din modalitățile de a rezolva acest lucru, și acesta este modul în care am procedat adesea, este să strigi pentru a te face auzit peste zgomotul activității din clasă până când toată lumea din grupurile lor a încetat să vorbească și se uită la tine, apoi să livrezi informațiile. Deși ce asta face ca mesajul să fie transmis cu siguranță, această metodă le perturbă fluxul de gândire și de lucru care se petrece în grupuri și îți cere să ridici vocea, lucru pe care mulți profesori ar prefera să nu-l facă toată ziua.
O altă abordare este utilizarea grupului de reprezentanți, în care chemi la tine un reprezentant din fiecare grup, vă strângeți într-un grup aparte, cât de aproape vă permit regulile de distanțare socială și le transmiți calm noile informații. Odată ce reprezentanții au înțeles informațiile, ei se pot întoarce apoi la grupurile lor și pot transmite mesajul. Astfel nu este nevoie să strigi și nu se petrece nici o perturbare a fluxului de lucru.
Acest sfat a reieșit dintr-o conversație cu Connie Hamilton despre nivelul de stimă din Ierarhia de nevoi a lui Maslow, conversație pe care o veți regăsi în podcast-ul și articolul de mai jos:
– https://www.cultofpedagogy.com/maslow-esteem/ – The Importance of Maslow’s Fourth Tier

În discuția noastră accentul principal nu a fost pus pe munca în grup, dar ea a folosit acest sfat ca un exemplu de modalitate de a ridica sentimentul de stimă al elevilor. Deși este în primul bună o strategie de management al clasei, aceasta are de asemenea avantajul suplimentar de a oferi elevilor un rol important. Deci, dacă aveți un elev care tinde să fie mai timid sau mai puțin înclinat să-și asume un rol de conducere, oferindu-le din când în când această responsabilitate (de reprezentant al grupului), asta le-ar putea stimula sentimentele lor de eficacitate și valoare în grup.