EduTip 3: Distrage atenția celui care distrage atenția clasei

Iată a treia sugestie de la Jennifer Gonzales, bazată pe propria experiență de predare și de management al clasei.

Aceasta este o mișcare de predare subtilă, pe care o puteți utiliza pentru a opri comportamentele perturbatoare, în afara sarcinii de lucru din timpul unei sesiuni în clasă și pentru a readuce lucrurile pe drumul cel bun fără dramatizări.

Strategia este următoarea: Atunci când un elev manifestă un comportament care distrage atenția, în loc să-l chemați sau să-l disciplinați în public, puneți-i o întrebare bazată pe lecție la care știți că va putea răspunde. Acest lucru îl face să întrerupă comportamentul perturbator și îl face să se concentreze din nou la sarcina curentă, fără ca cineva să rateze vreun moment.

Iată un exemplu: Să presupunem că toată clasa ta este în mijlocul unei discuții de tip Seminar Socratic, cu scaunele așezate în două secțiuni. În timpul unui astfel de Seminar Socratic, jumătate din clasă ia parte la discuții pe marginea unei întrebări, iar cealaltă jumătate adoptă o poziție opusă; la un moment dat, fiecare parte desemnează un reprezentant pe care-l trimite să vorbească în numele lor. Să spunem că în clasa ta elevii dezbat creșterea salariului minim și fiecare parte are trei articole pe care le folosesc pentru a-și susține pozițiile. Deși discuția a decurs bine, există două fete pe partea “pro” care în mod clar nu vorbesc despre salariul minim. Stau aproape una de cealaltă în spatele grupului și chicotesc, vorbind despre altceva.

Seminar Socratic într-o clasă de gimnaziu.

Una din modalitățile de a gestiona acest lucru ar fi să le chemați pe nume, să opriți complet discuția și să le spuneți să nu mai vorbească. Acest lucru ar putea funcționa, dar ar putea crea, de asemenea, noi probleme:

  • S-ar opri fluxul discuției, iar acest lucru ar provoca, probabil, fenomenul ca orice elev implicat în dezbatere să-și uite firul gândirii.
  • Fetele care au vorbit s-ar jena – poate că acest lucru ar fi și scopul tău, pentru că atenția negativă pe care o vor primi le-ar putea îndrepta atenția spre ceea ce se întâmplă în clasă și să le facă să se concentreze din nou la tema discutată. Pe de altă parte, o astfel de măsură ar putea iniția și o luptă pentru putere cu fetele, care s-ar putea să-ți răspundă înapoi și atunci ai parte de un întreg spectacol. În această situație nimeni nu va mai dezbate despre salariul minim și, cum spune expresia, toată lumea ar căuta floricelele așteptând să vadă ce se întâmplă în continuare.
  • Acțiunea nu servește scopului final, care este acela de a-l face pe fiecare elev, inclusiv pe cele două fete-se concentreze asupra dezbaterii și de fapt, să învețe ceva din această experiență.

Ceea ce puteți face în schimb este să redirecționați atenția fetelor adresându-i uneia dintre ele o întrebare bazată pe lecție. Cheia este că întrebarea trebuie să fie una întrebare la care poate răspunde. Acesta nu trebuie să fie un moment gen ”te-am prins!” (gotcha), un moment care să atragă atenția asupra faptului că nu au fost atente. Practic, ceea ce faci este să te comporți ca și cum ele ar fi fost concentrate la discuție tot timpul, atrăgându-le înapoi în activitatea curentă și readucându-le pe drumul cel bun.

În acest scenariu mi-ar folosi niște articole despre tema dezbătută. Aș aștepta o pauză naturală în dezbatere, apoi adresându-mă uneia dintre ele aș spune ceva de genul, “Gabby, există un citat în articolul din Post care cred că ar fi util pentru acest punct din conversație. Este la pagina 2, al doilea paragraf. Te-ar deranja să-l citești cu voce tare?”

Ca și toți ceilalți, Gabby are articolul în fața ei, iar citirea cu voce tare nu îi cere să vină cu un răspuns sau să știe ce se întâmplă în dezbatere, dar poate urma cu ușurință aceste instrucțiuni, aducând-o înapoi în ceea ce facem fără nicio jenă. E ca și cum ar fi fost atentă tot timpul, iar restul clasei nu a trebuit să piardă nici un moment.

Pentru că în acest exemplu au fost doi elevi implicați, a trebuit doar să folosesc tehnica pe unul dintre ei. Celălalt elev va primi oricum mesajul. Așadar, data viitoare când un elev vă distrage atenția în timpul orei, redirecționați-l cu ceva din lecție și vedeți cum merge.

Sursa: https://www.cultofpedagogy.com/edutips/edutip3/

Dezbatere la o clasă elementară, unde copiii învață să folosească cele 7 culori ale lui De Bono pentru a evidenția ce poziție adoptă, utilizând creioane colorate.

P.S. Dacă vă amintiți de articolul nostru în care vă povesteam despre Metoda Whale done aplicată în educație, acest sfat de la Jennifer vorbește despre redirecționare.

Ca să vă împrospătăm memoria, Metoda Whale done! se bazează pe trei mari principii:

  1. Construiește încrederea, creează legături trainice – și asta nu se poate fără a fi autentic și fără afecțiune. Încrederea crește nivelul de implicare. Împărtășește convingerea că depindeți unul de altul pentru a atinge un scop comun.
  2. Accentuează ceea ce este pozitiv
  3. Când apar greșeli sau comportamente nedorite, redirecționează energia

Vă amintiți ce spune Blanchard, autorul cărții că poți să faci când apar comportamente nedorite? Ai la dispoziție patru opțiuni:

  • Non răspuns
  • Un răspuns negativ
  • Redirecționarea înseamnă a) să descrii întâi care e problema cu acel răspuns/ soluție, fără să învinovățești pe cineva, b) să arăți care ar fi impactul negativ al problemei, c) să te asiguri că sarcina a fost înțeleasă, d) să exprimi încredere și siguranță că persoana/ copilul poate să facă lucrurile mai bine
  • Un răspuns pozitiv de tip Whale done! (bravo!), care subliniază lucrurile pe care un elev le face bine. Răspunsul pozitiv de tip Whale done! – a) laudă imediat ceea ce este bun, bine făcut, b) fii specific, clar, c) împărtășește sentimentele pozitive, d) încurajează-i să continue munca bine făcută.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.