O provocare pentru scrierea creativă – Te-ai trezit într-un joc video

Pentru astăzi alesesem o altă temă, din seria celor mai ”tehnice”, dar situația tensionată care ne pune tuturor nervii la încercare, ne-a determinat să alegem altceva, mai plăcut. Și, ca întotdeauna când căutăm astfel de materiale, ele apar ca prin farmec în căsuța noastră de mail. Astăzi am primit două, din care am ales ideea prezentată de Dr. John Spencer, profesor și autor al mai multor cărți dedicate educației, dar și al multor alte materiale, printre care filmulețe video care constituie provocări pentru scrierea creativă. Iată câteva din cărțile scrise de John Spencer:

  • Launch – Using Design Thinking to Boost Creativity and Bring Out the Maker in Every Student
  • Empower: What Happens When Students Own Their Learning,
  • Vintage Innovation: Leveraging Retro Tools and Classic Ideas to Design Deeper Learning Experiences.

Dar, să-i dăm cuvântul.

O lume fantastică, unde casele sunt făcute din cochilii de melci uriași.
Sau personajele sunt micșorate ca în Alice în țara minunilor? Mister și avenntură.

Am început să creez provocări vizuale pe vremea când predam la gimnaziu, folosindu-le ca pe o cale rapidă de a-i face pe elevi să compună. Am remarcat că adăugarea elementelor vizuale și întrebărilor angajante i-a ajutat pe câțiva învățăcei reticenți să capete curaj și încredere. De-a lungul timpului, aceste provocări pentru compunere s-au transformat în filme video ilustrate. Puteți accesa mai multe astfel de filme gratuite aici (#1). Ieri, m-am decis să creez o nouă provocare pentru compunere în format video. Dacă îți place, te rog să te gândești să sub-scrii la canalul meu de YouTube și să dai și un like la acest film. De asemenea, ești liber să transmiți acest material altui profesor. Dacă în școala ta nu ai acces la YouTube, sau internetul nu funcționează prea bine, am inclus și un format MP4* pe care îl poți integra într-un slide-show. Sper că eleviii tăi vor fi la fel de încântați să-l folosească pe cât de bucuros am fost eu să-l creez!

#1 http://videowritingprompts.com/

Imagini din lumea unui joc creat în anii ’80

Site-ul Video Writing Prompts

Am construit acest site cu o idee simplă – aceea că scrisul ar trebui să fie amuzant. Să fie provocator? Da. Este important? Absolut. Dar și amuzant. Atunci când elevilor le place să scrie, ei vor scrie mai mult (îmbunătățindu-și fluența) și de asemenea vor lucra ca să-și îmbunătățească scrisul (îmbunătățind calitatea).

Ca fost profesor de gimnaziu, trăiam pentru acele momente magice când elevii ar fi atât de implicați în scrisul lor încât să protesteze atunci când se anunța pauza. Mi-a plăcut să-i văd pe elevii reticenți la scris devenind autori pasionați care și-au găsit ”vocea”.

Acesta a fost motivul pentru care am creat aceste provocări video pentru scrierea creativă, pe care le poți folosi și tu pentru a-i inspira pe elevii tăi să se îndrăgostească de scris.

Cum să utilizezi aceste provocări video pentru scrierea creativă

Iată mai jos câteva moduri în care le poți utiliza:

  • Provocări pentru o temă sau un proiect: Ai putea să le utilizezi la începutul unui proiect sau ca pe o temă, pentru a aprinde interesul elevilor și a-i ajuta să vizualizeze ceea ce vor crea.
  • Stații sau centre de lucru: Provocările video pot funcționa foarte bine în stații de lucru independente într-o sală dotată cu echipamente IT (elevi pot primi teme/ filme diferite, în funcție de nivel și interese, n.n.), sau le poți folosi prin rotație, ca pe o activitate de tip ELA (emoțional learning activity).
  • Le poți folosi ca activități de enrichment pentru elevii mai avansați: Pe elevii care și-au terminat mai rapid tema în clasă, îi poți trimite să caute în situl videowritingprompts.com o altă provocare pe care să lucreze.
  • Activități de încălzire: Multe din aceste filme video funcționează foarte bine și ca activități de încălzire, imediat ce elevii intră la clasă.
  • Ateliere de lucru (workshop-uri) în care participanții își aleg tema de scriere creativă – elevii aleg provocarea pe care vor să o utilizeze.
  • Opțiuni de lucru interesante pentru un profesor suplinitor. Este o alternativă foarte bună față de pachetele de fișe de lucru utilizate frecvent.
  • Înainte de vacanțe. Acestea funcționează foarte bine înainte de vacanțele de iarnă, primăvară sau vară.

Iată provocarea pe care am creat-o ieri.

Un joc de luptă cu personaje tip Leggo

Te-ai trezit într-un joc video

https://m.youtube.com/watch?v=ebGHGQmcOcQYou Woke Up in a Video Game (Writing Prompt)

Transcrierea provocării de scriere creativă:

Într-o dimineață te trezești, deschizi ochii încet și vezi ceva straniu. Trăiești într-un joc video! Îți atingi fața, gândindu-te că ai o cască de VR (realitate virtuală) pe ochi. Dar nu e așa. Ești blocat. Te uiți împrejur ca să vezi dacă găsești vreo explicație. Poate o notiță? Dar se dovedește că va trebui să descoperi singur totul.

Ce remarci mai întâi? Care este scopul jocului? Și cum vei afla care sunt regulile? Există niște niveluri, un sistem de punctaj, sau provocări pe care trebuie să le completezi pe măsură ce avansezi în joc? Există pericole pe care trebuie să le eviți? Și ce fel de joc e ăsta? Un joc vechi ca cele de prin anii 80’s ? Un joc de luptă cu mai mulți jucători? Un joc sportiv? Unde are loc? Și cum e lumea asta? Există vreo hartă pe care o poți accesa?

Ce fel de unelte sau elemente ai la îndemână? Cum poți să obții aceste elemente? Care sunt personajele din jocul tău? Ce îți spun aceste personaje? Ai nimerit într-un personaj care nu joacă (Non-Player Characters – NPCs)? Și, cel mai important, cum vei putea ieși până la urmă din joc și cum ajungi acasă?

Enjoy! – John

Hogwarth – Lumea personajelor din cărțile cu Harry Potter

P.S. – Iată și variații la această idee cu jocul video, pe care vi le propunem:

1. Pentru elevii mai mici – Te-ai trezit într-o poveste (din cele citite în clasă, acasă)

2. Pentru elevii mai mari – Te-ai trezit ca personaj dintr-o carte (din cele citite în clasă, acasă)

Găsiți mai multe provocări găsiți aici:

https://kidstardustliteraryblog.wordpress.com/2013/04/09/28-creative-writing-exercises-and-prompts/

Și New York Times are o rubrică cu imagini – provocări:

https://www.nytimes.com/column/learning-picture-prompt

P.P.S. – Referindu-ne la articolul trecut, cu Pandemia invizibilă – lucrările scrise de elevi în urma unor astfel de provocări pot constitui materialul din care un psiholog poate afla mai multe despre problemele elevilor. Iar profesorul își poate cunoaște mai bine elevii și poate afla mai multe despre pasiunile și interesele lor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.