Menajează-ți vocea și nervii – 7 moduri de a capta atenția elevilor

Pentru astăzi am ales un articol care se adresează mai mult noilor profesori, pentru că nu știm cât este de răspândită în școlile noastre practica de a aloca profesorilor noi un mentor, dintre colegii mai experimentați. Chiar așa, la voi în școală există în mod oficial această practică? Noilor profesori li se repartizează un mentor, sau sunt lăsați singuri să se descurce cum pot?

Înainte de a vă prezenta articolul, vreau să vă spun o mică poveste din experiența noastră ca muzicieni și dirijori de cor și/sau orchestră. La fel ca și în clase, primul obstacol în calea unei repetiții de cor/ orchestră eficiente și plăcute este să-i faci pe toți membri ansamblului să facă liniște și să fie atenți la dirijor – și nu este vorba doar de copii, și adulții intră ”în stare” la fel de greu.

Acum vreo 20 de ani, unul din prietenii noștri, dirijorul Voicu Popescu, a fost invitat pentru prima oară la un festival de cor la Torino, Italia, împreună cu copiii din Corul Radio, pe care-i dirija în acea perioadă. Ajuns acolo a aflat că el era cel ales să dirijeze un concert comun în care urmau să cânte împreună copiii și tinerii din toate ansambluri participante la festival – și era vorba de aproximativ 800 de copii, majoritatea din coruri comunitare. Prietenul meu s-a îngrozit gândindu-se cum va face 800 de copii din țări diferite să tacă și să fie atenți la el, mai ales că nu îl cunoșteau și nu repetaseră până atunci cu el. Dar colegii italieni, dirijorii majorității corurilor prezente l-au liniștit, arătându-i câteva moduri de a atrage atenția copiilor, pe care le foloseau cu toții și pe care copiii din Italia le învățaseră încă din școală, de la orele de muzică și alte materii. Și încă de la prima repetiție Voicu a constatat că acele strategii sunt foarte eficiente, chiar și când trebuie să stăpânești 800 de copii și tineri, așa că a continuat să le folosească în tot cursul carierei lui de dirijor.

Dirijorul corului folosește una din strategiile de captare a atenției înainte de a începe repetiția. El propune corului variații – ridică pumnul, arată-mi două degete etc.

O parte din acele strategii sunt descrise în articolul de mai jos, scris de Rachel Furhman – vă lăsăm pe voi să ghiciți pe care le-a folosit prietenul nostru 🙂

Rachel este profesoară de matematică la clasa a noua (educație specială) în orașul New Orleans, Louisiana. Ea și-a obținut recent masterul în științele educației, de la Johns Hopkins University School of Education. Este pasionată de ideea de a îmbunătăți echitatea educației și se străduiește să-i ajute pe copiii din comunitățile dezavantajate.

7 moduri de a capta atenția elevilor fără să ridici vocea

Aceste semnale vizuale și auditive îi pot ajuta pe profesori să-i aducă repede înapoi pe elevi la starea de atenție în clase.

Mai ales pentru mulți dintre noii profesori, managementul clasei poate fi unul din cele mai mari obstacole în a obține succesul în predare.

Fără o trusă cu strategii prin care poți obține atenția elevilor atunci când aceștia sunt prinși în activități gălăgioase sau când pur și simplu nu îndeplinesc ce li se cere, poți simți că singura modalitate pe care o ai este să ridici vocea. Pentru a evita să creezi astfel o cultură negativă a clasei, care până la urmă afectează negativ învățarea, profesorii noi sau cei cu experiență care se confruntă cu circumstanțe noi în acest an mai puțin ideal ca desfășurare, pot utiliza unul sau mai multe din aceste semnale pentru a capta atenția elevilor.

Pentru fiecare din aceste semnale este important să-i înveți în mod explicit pe elevi cum te aștepți ca ei să răspundă la acel semnal. Pentru elevii mai mari, probabil că îți va lua doar câteva minute pentru a demonstra semnalul dorit și pentru a le spune care sunt așteptările tale – vocile tac, ochii se îndreaptă spre profesor/ tablă etc.

Strategia 1 – bătăile din palme

7 Semnale eficiente de captare a atenției

1. Bătaia din palme (sau pocnitura din degete): Bătaia din palme este un semnal clasic și asta dintr-un motiv întemeiat! În timp ce mulți profesori fac recurs la ridicarea vocii atunci când clasa devine prea gălăgioasă, bătaia din palme este un mod la fel de sesizabil de a atrage atenția, dar mult mai pozitiv. Pentru a utiliza bătaia din palme, alege un ritm pe care să-l bați și pune-i pe elevi să-l repete. Pe măsură ce tot mai mulți elevi se alătură bătăilor din palme, bătăile se răspândesc prin clasă până ce toți elevii participă și încetează conversațiile (durează aproximativ 10-15 secunde, n.n.).

Există câteva modalități prin care poți face ca asta să fie mai interesant pentru elevi. Una din modalități este să începi cu bătăi de palme și să schimbi cu pocnituri din degete. Asta presupune ca elevii să fie și mai tăcuți pentru a-și putea da seama care este ritmul în care pocnești și să-l repete. Poți de asemenea alege un elev care să conducă bătăile din palme sau pocnitul din degete pentru a-i implica și mai mult în strategia de captare a atenției. Și în fine, poți conlucra cu elevii tăi pentru a alege împreună un model unic al clasei pentru bătaia din palme sau pocniturile din degete.

2. Arată-mi palma (Give Me Five): Este o opțiune foarte bună care nu numai că ajută la captarea atenției elevilor dar le dă și lor posibilitatea de a lucra împreună pentru a-i aduce pe toți înapoi la starea de atenție. Pentru acest semnal, ridică mâna dreaptă în așa fel încât toți elevii să te vadă. Pe măsură ce fiecare elev vede semnalul, ei vor ridica de asemenea mâna. Și asta va continua să se răspândească până ce toți ridică mâna în tăcere și se uită spre tine pentru a primi alte indicații.

Pentru a face mai atractivă această strategie, eu mi-am cronometrat elevii ca să văd cât timp ne ia până ce toată lumea ridică mâna, apoi i-am provocat să doborâm acest timp. Acesta a fost un mod foarte eficient de a atrage atenția elevilor fără să-mi folosesc de loc vocea.

Strategia 2 – arată-mi palma

3. Numărătoarea inversă cu toată clasa: Această strategie este similară cu cea de mai sus, deoarece are un efect de cascadă de-a lungul clasei atunci când elevii se alătură pentru a readuce atenția către profesor.

Pentru a utiliza această strategie, profesorul începe să numere invers, în general începând cu 10, dar profesorii pot face ajustări pe măsura nevoilor grupului lor de elevi; atunci când elevii aud numărătoarea inversă încep să se alăture, până când toți elevii participă. În momentul în care întreaga clasă a ajuns la zero, toți elevii sunt tăcuți și au atenția îndreptată înapoi spre profesor.

4. Chemare-și-răspuns: Utilizarea strategiei chemare-răspuns este un alt mod facil de a capta atenția elevilor, deoarece nu numai că ei trebuie să se oprească și să asculte, dar trebuie să se oprească din orice alt gen de conversație pentru a răspunde cu acuratețe. Acest semnal de atenție acordă suficient loc pentru creativitate, iar elevii tăi pot face ca aceste chemări-răspunsuri să fie cât mai potrivite pentru ei.

Este benefic să-i implici pe elevi în procesul de creere a acestor chemări-răspunsuri și apoi să exersați să vedeți cum sună și cum este de așteptat ca elevii să răspundă la ele – similar ca la semnalul bătăi din palme/pocnituri.

Strategia 5 – cronometrul sau cântecul

5. Cronometru/Cântec: Această strategi utilizează alte sunete în locul vocii profesorului pentru a atrage atenția în cadrul unei activități care se desfășoară într-un timp dat.

Utilizez această strategie atunci când i-am pus pe elevi să lucreze la o sarcină pe grupuri sau cu un partener pentru un anumit interval de timp. Când ei încep, eu dau drumul la cronometru sau le pun un cântec (cele instrumentale merg cel mai bine!), iar în momentul în care cronometrul sau cântecul se termină, elevii trebuie să-și înceteze conversațiile și să-și întoarcă atenția spre mine. Cronometrul funcționează cel mai bine pentru activități care sunt potențial foarte gălăgioase, în timp ce cântecul funcționează foarte bine pentru activități cu partenerii care sunt puțin mai liniștite.

6. Aprinde/stinge lumina: Eu utilizez această strategie atunci când am nevoie ca elevii să-și îndrepte atenția imediat la mine. La fel ca și semnalul de la teatru că piesa este pe cale să înceapă, o scurtă aprindere a luminii îi poate alerta pe elevii arătându-le că e pe cale să se petreacă ceva. Eu le explic clar elevilor că această scurtă aprindere înseamnă să tacă imediat și să se întoarcă spre mine.

Utilizez deseori această strategie și atunci când elevii lucrează în grup și eu vreau să le amintesc o anumită informație dar am în plan ca ei să se întoarcă imediat la munca în grup și la nivelul de zgomot dinainte.

Strategia 4 – Chemare și răspuns

7. Efecte sonore: Această strategie de a capta atenția elevilor poate fi mai amuzantă, dar este una care trebuie explicată în mod clar elevilor în așa fel încât atunci când este aplicată, ei să fie suficienți de maturi și să îndeplinească cerințele.

Pentru această strategie, profesorul trebuie să identifice un sunet și să-l pună atunci când este nevoie – mie îmi place să-l folosesc pe acesta – https://m.youtube.com/watch?v=OFr74zI1LBM, care va atrage rapid atenția elevilor. Când aud acest sunet, elevii mei știu că mă aștept ca ei să fie așezați la locurile lor, uitându-se la mine în tăcere pentru următoarele indicații.

Sursa articolului – https://www.edutopia.org/article/7-attention-getters-use-instead-raising-your-voice?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.