Suntem siguri că, la fel ca și noi, în această perioadă urmăriți în familie filme legate de povestea Crăciunului, în care se regăsesc și personaje fantastice cum sunt elfii cei poznași, renii vorbitori și acel Moș Crăciun care locuiește pe un tărâm magic la Polul Nord și are grijă ca, în noaptea de Crăciun fiecare copil să primească exact cadoul pe care și-l dorește. Emma Vanstone de la Science Sparks vă propune să aduceți în case sau în clase câte ceva din povestea magică a Crăciunului în timp ce îi învățați pe copii câteva trucuri legate de cunoștințele învățate la orele de științe. Iată mai jos câteva care pot fi utile în familie sau în clase:
Trucurile elfilor năzdrăvani
Dacă elful tău are nevoie de un pic de inspirație, aceste trucuri pot fi exact cele de care ai nevoie. Tot ce trebuie să faci este să lași copiilor una din fișele cu instrucțiuni* lăsând copiii să rezolve ”ghicitoarea”! Sau le poți reaminti câteva din cunoștințele predate în acest trimestru.
*
Care dintre ouă sunt cele fierte?
Povestea pretext
Mama se pregătește să facă prăjituri și cozonaci și pentru toate are nevoie de ouă proaspete. De cu zori a fiert și niște ouă pentru micul dejun dar, în timp ce era plecată să ducă gunoiul, niște elfi năzdrăvani i-au amestecat ouăle fierte cu cele proaspete, nefierte de care are nevoie ca să facă prăjiturile. O puteți ajuta să le separe? Un elf binevoitor s-a oferit să vă ajute să dregeți situația și să vă mâncați mai repede micul dejun.
P.S. Puteți schimba această poveste așa cum doriți, inventând o altă poveste. O altă idee ar fi de exemplu să legați experimentul de aventurile și personajele din filmul Cronicile Crăciunului, pe care le puteți viziona și comenta împreună cu copiii. În acest caz, mama ar putea fi Doamna Crăciun, care face niște fursecuri nemaipomenite. Iar elful cel buclucaș ar fi Belsnickel din partea a doua a filmului 🙂
Instrucțiuni
Lăsați un amestec de ouă fierte și nefierte în grija elfului (simbolizat de o păpușă îmbrăcată în haine colorate – verde cu roșu sau cu dungi/ modele roșii) și a copiilor, împreună cu fișa de activități de mai sus, oferită de Science Sparks.
Provocarea pentru copii (și elful cel binevoitor) este să afle care sunt ouăle fierte și să le separe de cele nefierte.
Ouăle săltărețe ale elfului
Povestea pretext
Elful cel buclucaș nu s-a mulțumit doar să amestece ouăle mamei. El a vrut să o ”ajute” și să-i facă munca mai distractivă. Așa că a curățat coaja ouălor proaspete punându-le în oțet și apoi în borcane cu apă colorată, astfel că ouăle sunt acum fără coajă și colorate în culori vesele, săltând voios în vasul cu apă în care le-a lăsat elful. Ce ziceți, asta o ajută pe mama să facă prăjiturile mai repede. Dacă da, faceți și voi ca elful.
Instrucțiuni
Puneți ouăle proaspete într-un borcan cu oțet nediluat și lăsați-le acolo timp de o zi, până se topește coaja. În ziua următoare puneți ouăle, care au acum doar membrana subțire în jurul conținutului, în borcane cu apă colorată cu culori alimentare.
Dacă o întrebați pe mama, aceste ouă pot fi bune doar pentru prăjiturile la care are nevoie de ouă întregi. Pentru cele la care trebuie să separe albușul de gălbenuș, cum este cozonacul, checurile, torturile, cremele etc. mama va avea nevoie de ouă cu coajă 🙂
Curățenie în camera bradului
Povestea pretext
În timp ce mama face cozonac și prăjituri, tata face curățenie în casă, începând cu camera de zi, în care veți așeza și împodobi bradul de Crăciun. Copiii sunt în camera lor și umflă baloanele cu care vor decora curtea. Tata trage acum cu aspiratorul în dormitor și, între timp, elfii cei buclucași au făcut mizerie în camera de zi, risipind pe jos bucățele de hârtie colorată. Iar tata, crezând că este o năzbâtie a copiilor, le cere să le strângă.
Instrucțiuni
Risipiți pe jos bucățele de hârtie colorată, lăsând alături câteva baloane umflate (câte unul de fiecare copil). Ca să adune mai repede bucățelele de hârtie, ideea este să încarce baloanele cu electricitate statică*. Bucățelele de hârtie se vor lipi imediat de baloane și treaba va fi terminată în câteva secunde.
* https://www.science-sparks.com/jumping-frogs/
Ce este electricitatea statică
Vi s-a întâmplat vreodată să simțiți o descărcare electrică atunci când ați atins pe cineva sau un obiect metalic? Șocul pe care l-ați simțit este produs de electricitatea acumulată de corpul vostru datorită frecării cu materialele din care sunt făcute hainele. Electricitatea statică face ca materialele să se atragă sau să se respingă unele pe altele. De ce?
Cum funcționează electricitatea statică
Electricitatea statică este cea care-ți face părul să se ridice atunci când freci un balon de cap. Electricitatea statică apare atunci când un atom pierde sau câștigă un electron.

în jurul căruia se învârt electronii
Ce este un atom?
Toate materialele sunt făcute din atomi. Atomii sunt foarte mici, nu îi putem vedea cu ochiul liber, doar cu autorul unui microscop puternic.
Atomii conțin particule și mai mici (particule subatomice), numite protoni (încărcați electric pozitiv), neutroni și electroni (încărcați electric negativ). Protonii și neutronii se găsesc în nucleul atomului. Electronii se învârt în jurul nucleului, pe orbite diferite. Câteodată cei de pe orbita mai îndepărtată scapă și se alătură unui alt atom, al unei substanțe diferite.
Baloanele și alte obiecte din plastic (ex. păpușile de pluș) pot fura electroni de pe alte suprafețe. Electronii în plus dau balonului o sarcină electrică negativă, ceea ce atrage alte obiecte, cum sunt bucățelele de hârtie pe care le folosim în această activitate.
În ce direcție este Polul Nord?
Povestea pretext
Poștașul se grăbește să ducă ultimele scrisori cu dorințele copiilor la atelierul lui Moș Crăciun de la Polul Nord. La fiecare răscruce de drumuri el caută indicatorul care-i arată direcția – Spre Polul Nord. Doar că elfii cei buclucași s-au jucat cu indicatoarele și poștașul riscă să se rătăcească. Îl puteți ajuta voi să găsească direcția cea bună?
Instrucțiuni
Creați împreună cu copiii harta drumului din orașul vostru până la Polul Nord și indicatoarele de drum pe care scrie ”Spre Polul Nord”. Plasați pe hartă indicatoarele făcute de copii (dar cu săgețile în direcția greșită).
Veți avea nevoie de următoarele materiale:
– Bețișoare de hârtie colorată
– Carton sau hârtie albă
– Plastilină (pentru fixarea bețișoarelor pe care puneți indicatoarele)
– Culori, carioca
– Foarfeci
– Un pahar din sticlă înalt plin cu apă
Sfatul elfului cuminte Plasați un pahar plin de apă în fața fiecărui indicator și acesta va arăta direcția corectă. Acum poștașul nu va mai greși drumul.
Ce s-a întâmplat când ați pus paharul de apă în fața indicatoarelor?
Știința refracției luminii
Lumina care vine de la indicatorul în fața căruia se află paharul de apă este refractată (curbată) atunci când trece prin apă. Paharul de apă acționează ca o lentilă convexă (așa cum este cea de la o lupă). Lentilele convexe plasate în punctul focal dintre obiect și ochi curbează razele de lumină. Punctul focal este locul în care imaginea venită de la un obiect se răstoarnă.
Lumina care venea de la vârful săgeții (care era spre stânga) se vede acum la dreapta atunci când stai la o distanță mai mare decât punctul focal, așa cum va fi poștașul plasat atunci când se apropie de indicator. Deci el va vedea imaginea răsturnată din cauza apei din pahar.
Experimentați împreună cu copiii punând paharul de apă la distanțe diferite de indicator.
Puteți cupla această activitate cu una de descifrare a mesajelor scrise ”în oglindă” și plasate în spatele unui pahar cu apă.
Ce este înăuntrul siluetei?
Una din activitățile de științe favorite pentru copiii mai micuți ale doamnei Emma Vanstone, este să le ceară să-și deseneze conturul corpului pe o bucată uriașă de hârtie. Noi spunem că puteți face asta și cu păpușa care simbolizează elful, ca să folosiți bucăți mai mici de hârtie. După ce au trasat conturul păpușii copii pot eticheta cu ajutorul creioanelor colorate diferitele părți ale siluetei, identificând – în funcție de vârsta lor și nivelul de materie – părțile corpului, părțile scheletului, locul unde se află diferitele organe interne etc.