20 de lucruri pe care doar profesorii le înțeleg cu adevărat

Pentru astăzi vă propunem un articol scris de Miriam Plotinsky în Education World.

Miriam este Specialist pentru învățare în districtul școlar Montgomery din Maryland, unde a lucrat timp de aproape 20 de ani ca profesoară de limba engleză, ca formator pentru profesori și șefă de departament. Face parte din corpul profesorilor certificați la nivel național (National Board Certified Teacher), iar recent a obținut certificarea pentru nivelul de administrare și supervizare (director de școală/ departament).

Profesoară predând în format hibrid în timpul pandemiei.
Photo by ThisIsEngineering on Pexels.com

La o petrecere de acum câțiva ani, discutam cu o nouă cunoștință despre ce a făcut fiecare ca profesie. Atunci când a aflat că am fost profesoară de engleză, mi-a dat un sfat pe care nu i l-am cerut: ”Ar trebui cu adevărat să predai mai mulți scriitori clasici”, mi-a spus ea. “Copiii nu învață să citească până nu sunt expuși la literatura clasică”. În capul meu au explodat câteva recipiente cu aburi sub presiune, dar m-am reținut și am găsit o cale să mă retrag în loc să intru ”în gaura iepurelui” explicând unei persoane total necalificate de ce este mult mai important să dai copiilor niște texte angajante decât să-i forțezi să citească așa-numiții ”texte clasice” care au fost alese de un grup social omogen (ca gen, rasă, situație materială, n.n.). Dacă tu ai predat deja de ceva timp, cineva din afara profesiei ți-a spus deja cel puțin odată, dacă nu de mai multe ori cum ar trebui să-ți faci treaba. Oamenii ar putea crede că înțeleg predarea deoarece au fost la un moment dat elevi în clasă, dar acea percepție nu poate fi decât departe de realitate. La începutul pandemiei, oameni ”neofiți” știau chiar mai puține lucruri despre munca complexă a predării. În spiritul unei blocări mentale a zgomotului exterior și pentru a ne reaminti nouă înșine acele adevăruri pe care doar noi le înțelegem, iată o listă cu 20 de lucruri despre ce înseamnă să fii profesor și pe care nimeni altcineva nu le înțelege cu adevărat (și nu este nici pe departe o listă exhaustivă).

 1. Termenul de “multitasking” (să faci simultan mai multe lucruri) a căpătat în timpul instruirii haotice din era pandemiei un nou și nebunesc înțeles.
 2. Atunci când ai ca ghid un curriculum nu înseamnă că tot ceea ”ce voi preda” este descris și înțeles acolo. Acel curriculum este doar reperul, punctul de pornire, restul depinde de noi.
 3. Este o contradicție atunci când ți se spune să acorzi prioritate învățării socio-emoționale (SEL) în timp ce ești simultan îndrumat să evaluezi non-stop în mod formal elevii pentru a determina ceea ce s-a întâmplat în timpul pandemiei.
 4. Dacă predai unor adolescenți, cei care sunt acum în ultimul an sunt singura clasă care au avut experiența unui an întreg de liceu predat integral în clasa fizică. Impactul acestui fapt nu poate fi supraestimat.
 5. În special în timpul iernii, când vom pleca spre și ne vom întoarce de la muncă pe întuneric, conștientizarea vremii pentru noi se va limita la a spune că ninge sau nu e zăpadă. Altfel, nu vom avea idee despre cum e vremea afară.
 6. Unii oameni s-ar putea să ia acasă consumabile de la birou; profesorii iau consumabile de acasă ca să le dea copiilor (în clasă sau acasă).
 7. Elevii care deranjează cei mai mult în clasă sunt de obicei aceiași cu cei care nu mai vor să plece acasă la sfârșitul orelor.
 8. Atunci când dai fiecărui elev din clasă o treabă specifică și importantă de făcut, asta le construiește încrederea mai repede, mai bine și pe termen lung.
 9. Să construiești relații puternice cu copiii înseamnă nu doar să știi care e culoarea lor favorită. Este și despre a le arăta, zi de zi că își pot asuma riscuri în orele tale fără să fie făcuți să tacă, respinși, certați pentru greșeli.
 10. Profesorii eficienți înțeleg că modul în care a fost făcută predarea chiar și acum câțiva ani nu se mai aplică la cum trebuie să se facă astăzi.
 11. Să pui la îndemâna copiilor în biblioteca clasei o serie de texte angajante – de la cele din reviste sau desene animate la cărți de copii ilustrate sau texte literare – și dându-le copiilor timp să le citească, asta îi va ajuta pe copii să-și construiască abilitățile literare mai mult decât orice fel de instruire pe care le-o putem noi face.
 12. Fără să le dai elevilor pauze frecvente în care toată lumea să se poată scula în picioare și să se miște, asta înseamnă să pierzi atenția tuturor și să obții răspunsuri mai slabe.
 13. Copiii nu pot învăța când le e foame. Punct.
 14. Mulți dintre elevii noștri lucrează până târziu în noapte pentru a-și ajuta familiile și vin la școală epuizați. Este un privilegiu să îi vedem că vin totuși la orele noastre.
 15. Noi nu vrem felicitări cartonate sau certificate sau expresii de apreciere. Ceea ce vrem cu adevărat din partea liderilor de școală este să ne recunoască constant aportul și să-și exprime gratitudinea vorbind în mod specific despre ceea ce facem și că apreciază această muncă.
 16. Deși apreciem gustările sponsorizate de părinți, am vrea mai curând să vedem un suport mai consistent pentru profesia noastră, în fiecare zi.
 17. Este o concepție greșită când spui că elevii urăsc școala. Mai corect este să spui că ei urăsc orice loc în care nu sunt văzuți de către adulți sau nu li se răspunde ca unor ființe umane. Și acest loc poate fi o școală, dar poate fi vorba și de oricare alt loc.
 18. Poate că s-a tras de noi mai mult decât am fi crezut vreodată, dar suntem încă aici. Ar fi de apreciat o mai mare recunoaștere publică a acestei persistențe.
 19. Profesorii fac această muncă de dragul copiilor. Pentru aceștia muncim noi. Orice altceva sau oricine altcineva trebuie să aștepte!
 20. Ne iubim munca și, mai important încă, noi am ales această muncă. Predarea nu este un plan de rezervă pentru cineva. Este singurul plan.
Profu’ de chimie, explicând cu pasiune și demonstrând câteva reacții chimice.
Photo by Tima Miroshnichenko on Pexels.com

Această listă ar putea să constituie doar startul, dar toți profesorii înțeleg mai mult decât aceste 20 de lucruri, pe când oamenii din afara profesiei nu le înțeleg. Există un motiv pentru care oamenii se referă la munca noastră ca fiind făcută ”în tranșee”. Dacă predarea ar fi ușoară mult mai mulți oameni nu numai că ar intra în rândurile profesiei; ei ar rămâne de asemenea mai mult, nu doar câțiva ani. În acest an, mai mult decât oricând în istoria recentă, profesorii au părăsit profesia în masă, iar cei care au rămas sunt doar luptătorii. Când cineva care nu are decât o vagă idee despre realitatea din spatele acestei munci ni se adresează, cel mai bun răspuns la acest lucru este să ne îndepărtăm. Un alt răspuns este să citim această listă, să adăugăm și alte lucruri în ea și să ne amintim că ceea ce facem este singular. În acest fel, atunci când ne abordează cineva care nu are nici o idee despre ceea ce facem și vine cu o opinie nesolicitată, putem ignora vorbele neproductive și să ne păstrăm atenția pentru cel mai important plan – predarea.

Sursa: https://www.educationworld.com/teachers/20-things-only-teachers-really-understand

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.