13 Activități SEL de încercat în acest an

Când mă gândesc la numărul de copii care nu primesc acasă o educație corectă – fie din lipsa de cunoaștere din partea părinților a ABC-ului în parenting, fie din cauza indisponibilității lor fizice și emoționale (prea mult absorbiți de propriile probleme sau fleacurile din media socială) pentru a împlini nevoile reale ale copiilor, fie pentru că unul sau ambii părinți aleg să-și crească copii într-o păguboasă alternare de sufocare a copilului cu lucruri cumpărate anapoda ca să pară darnici-grijulii, alternată cu certuri, amenințări și bătăi – realizez cât de dificil este pentru profesori să predea într-o clasă plină de copii cărora le lipsesc acei șapte ani de acasă* care înseamnă multe. Nu detaliez aici, pentru că există suficiente articole pe această temă, ca acesta de ex.:

* https://adevarul.ro/locale/zalau/ce-inseamna-cei-sapte-ani-de-acasa-pas-pas-greselile-familie-marcheaza-totdeauna-explicatiile-psihologilor-1_553e4f3dcfbe376e359c73dc/index.html

Ce pot face profesorii când se confruntă cu o masă de copii ale căror nevoi emoționale nu sunt împlinite de familie? Desigur, pot aștepta să fie introduse în școli cursurile speciale de educație socio-emoțională. Dar pot accelera îmbunătățirea atmosferei și disciplinei claselor lor incluzând în activitățile de învățare elemente de învățare socio-emoțională (SEL), cum sunt cele propuse de Emelina Minero într-un articol recent din Edutopia. Articolul arată că și la alții există școli care au cursuri și activități speciale pentru dezvoltarea abilităților social-emoționale și a caracterului, dar care sunt dublate de activități SEL incluse în celelalte ore.

Emelina Minero este editor-asistent la Edutopia. Pasiunea ei este echitatea și dorința de a aduce la lumină acele povești de viață care sunt de obicei ignorate. Crede cu putere că societatea ar trebui să acorde educației – în toate formele ei – o importanță mult mai mare, deoarece doar prin educație ne putem lărgi gândirea și ne putem deschide către lume și către ceilalți.

Orele de Comunitate și Cultură organizate în biblioteca liceului Summit.
Photo by Kampus Production on Pexels.com

Cu aceste activități SEL poți construi abilitățile sociale și emoționale ale copiilor în orice clasă.

Liceul Summit Preparatory Charter din Redwood City, California, utilizează în timpul săptămânii o varietate de activități SEL – de ex. cursul de Comunitate și Cultură (90 de minute), unde elevii învață despre Obiceiurile de succes** și își dezvoltă abilitățile sociale și emoționale. Școala a dezvoltat un curriculum pentru acest curs de Comunitate și cultură (HCC) pentru clasele 9-12 și a angajat doi profesori cu normă întreagă, dar toți profesorii școlii folosesc de asemenea unele din aceste activități pentru a construi abilitățile SEL ale elevilor și pentru a dezvolta relații mai profunde cu elevii lor. Una din profesoarele de la Summit, Cady Ching, care este profesoară de biologie și științele mediului incorporează aceste activități în toate orele ei: “În orele mele cu bobocii de liceu, facem asta în fiecare oră.”

** https://www.lifehack.org/889504/successful-habits15 Obiceiuri simple care te vor face să ai succes

Iată aici unele din activitățile care sunt folosite la Liceul Summit pentru deschiderea orelor, lucrul în grup și închiderea orelor:

Când emoția cu care începi orele de școală este una de bucurie.
Photo by Max Fischer on Pexels.com

Activități de deschidere

1. Exerciții de mindfulness: Iată mai jos care sunt beneficiile exercițiilor de meditație pentru îmbunătățirea memoriei de lucru și diminuarea stresului***. Iată și două modalități prin care profesoara pentru cursul HCC, Aukeem Ballard facilitează meditația:

  • Vizualizarea pentru eliberarea de stres: Pune-i pe elevii tăi să-și imagineze cum arată și cum se simte în interiorul corpului lor stresul, apoi cere-le să-l elibereze. ”Practicarea meditației te face să te gândești că stresul va ieși din corpul tăi”, spune Geoffrey, un elev din clasa a 12-a.
  • Izolarea de zgomote: Există o mare varietate de sunete pe care elevii le aud în timpul cât sunt în clasă, de la elevii care merg sau aleargă pe coridor la mașinile de pe stradă sau zgomotele de la un șantier de construcții din apropiere. Pune-i pe elevi să se concentreze pe unul din zgomote, să-l descrie mental și să-și amintească când l-a mai auzit ultima oară.

Pentru mai multe sfaturi puteți citi articolul scris de Aukeem Ballard:

*** https://www.edutopia.org/article/when-mindfulness-feels-necessity-aukeem-ballardCând simți că meditația este o necesitate

2. Numește emoția pe care o aduci în clasă: Pune-i pe elevi să numească emoția pe care o simt în acea zi/ oră. Asta îi ajută pe fiecare elev să știe cum se simte el și ceilalți elevi, cum arată diferitele emoții și cum să interacționeze mai bine cu colegii lor pe baza cunoașterii modului în care se simt aceștia.

3. Scrie-l pe hârtie, rupe-o și aruncă-ți stresul: Pune-i pe elevii tăi să-și scrie pe hârtie așteptările și temerile, să le rupă și să le arunce. Această verificare emoțională durează aproximativ 3 minute. Cunoscând modul în care se simt elevii la fiecare început de oră, vei cunoaște care sunt barierele în calea învățării și vei crea un spațiu sigur în care elevii tăi își pot depăși temerile.

4. Mentalitate de creștere versus mentalitate fixistă (#1) împărtășite: Pune-i pe elevii tăi să povestească momentele în care au demonstrat că au mentalitate de creștere sau mentalitate fixistă (evident după ce li s-au explicat diferențele, n.n.)

#1 https://www.edutopia.org/blog/recognizing-overcoming-false-growth-mindset-carol-dweckCum să recunoști falsa mentalitate de creștere – Carol Dweck

5. Citatul zilei: Prezintă un citat relevant pentru ceea ce învață elevii sau pentru o experiență pe care au împărtășit-o – de exemplu un gest de bunătate sau un act de violență petrecute în comunitate. Poți facilita o discuție cu toată clasa, poți grupa elevii în perechi sau poți pune pe fiecare elev să răspundă cu un singur cuvânt. Asta le dă elevilor spațiu să reflecteze la credințele și experiențele lor și la faptul că sunt sau nu de acord cu citatul și cu opiniile celorlalți elevi, dându-le totodată posibilitatea de a afla care sunt perspectivele și sentimentele colegilor lor.

De unde venim – împărtășind o amintire la ora de mate
Photo by Max Fischer on Pexels.com

6. De unde venim: Colectează fotografiile elevilor la vârsta de bebeluș. Proiectează una din fotografii la începutul orei și pune-i pe elevi să ghicească cine este, punându-l apoi pe acel elev să împărtășească o amintire din copilăria lui.

7. Începe cu ceva pozitiv: Pune-l pe fiecare elev să-și lipească o bucată de hârtie pe spate și apoi să meargă prin clasă și să scrie lucruri pozitive despre colegii lui pe bucățile lor de hârtie de pe spate.

8. Momentul motivațional: Pune-i pe doi dintre elevi să înceapă ora cu prezentări de 2-5 minute – și să vină cu două-trei întrebări pentru discuții – pe baza intereselor lor. Prezentările trebuie să fie legate de conținutul cursului și cum se manifestă acesta în contextul lumii reale. “Mulți elevi includ filme video sau alte elemente vizuale pentru a crește angajamentul colegilor, dar asta este opțional”, spune prof. Ching. Pune restul clasei să discute întrebările timp de un minut, fiecare cu partenerul de bancă și apoi dă-le oportunitatea să-și împărtășească concluziile cu restul clasei. Acest exercițiu pe dă elevilor posibilitatea de a afla care sunt interesele colegilor lor.

Discuția în cerc. Photo by Ivan Samkov on Pexels.com

Discuția/ împărtășirea în grup

9. Discuția în cerc: Pentru a încuraja ascultarea activă, creează grupuri mici. Pune-i pe elevii din fiecare grup să-și așeze scaunele în cerc pentru ca toată lumea să se poată privi în ochi. Pentru a întări empatia, poți facilita discuții mai profund în jurul ideilor împărtășite de un elev, întrebând: “De ce acest elev a împărtășit cu voi ce a/ au făcut?” sau “Din ce perspectivă vorbește colegul vostru?”

Atunci când discutați teme cu încărcătură emoțională, este important să aveți instrucțiuni care să asigure existența unui spațiu de discuție sigur pentru toți. La Liceul Summit se folosesc ghidurile create de Glenn E. Singleton în cadrul organizației Conversații Curajoase (#2), atunci când se discută despre rase. Protocolul discuțiilor este orientat de patru convenții – să rămâi angajat în discuție, să accepți că poți experimenta disconfort, să spui care este adevărul tău și să accepți că discuția poate rămâne deschisă. Iată și un exemplu de ghid de discuții pentru clasele elementare (#3), de la Școala 21.

#2 https://www.remotedei.org/strategies/courageous-conversations

#3 https://www.edutopia.org/practice/oracy-classroom-strategies-effective-talkStrategii pentru discuții eficiente în clasă

10. Scrie o poezie din perspectiva altei persoane. Pune-i pe elevii tăi să aleagă o persoană pe care nu o cunosc personal. Asta îi ajută să înțeleagă că nu au nevoie ”să fie cei mai buni prieteni cu cineva pentru a simți empatie față de el/ea”, explică Ballard.

11. Să ai o conversați cu cineva pe care nu-l cunoști. Pune-i pe elevii tăi să facă pereche cu un coleg pe care nu-l cunosc prea bine și dă-le cinci întrebări pe care să și le pună unul altuia. Apoi fiecare elev își prezintă partenerul în fața clasei, vorbind în numele lui, în timp ce restul clasei se uită spre elevul care este prezentat. ”Câteodată noi nu vedem oamenii”, spune Ballard, “iar acest exercițiu îi ajută pe elevi să se vadă unii pe alți mai mult în profunzime.”

12. Jucați jocuri de bingo bazate pe interese și identitate. În loc să aveți planșe cu pătrate pline de numere sau cuvinte din vocabular, creați planșe de joc cu informații legate de elevii voștri (#4). Planșele de la Liceul Summit au pe ele lucruri ca ”Îmi place să citesc” sau ”M-am născut în altă țară” spune Armando, un elev de clasa a IX-a.

#4 https://docs.google.com/document/d/1w7VUJPg9M9bGm-NQ4tHNevRMCzvARYdEWg5IReP63IE/edit

Aprecierea de la sfârșitul unei ore interesante.
Photo by Max Fischer on Pexels.com

Activități de încheiere

13. Apreciere, scuze, aha-uri: Pune-i pe elevii tăi să stea în cerc și să împartă cu grupul aprecieri, scuze sau revelații. Elevii din clasa prof. Ballard au împărtășit lucruri ca:

  • Aș vrea să o apreciez pe Brenda deoarece a facilitat conversația din grupul nostru de lucru.
  • Vreau să mulțumesc tuturor pentru că au luat în serios această oră.
  • Îmi cer scuze tuturor pentru că am stat cu căștile la urechi jumătate din timp.

Încurajează scuzele autentice și cerute la timp. A te scuza pentru ceva care s-a întâmplat acum mult timp are mai puțin impact decât scuzele pentru ceva care s-a întâmplat azi sau în această săptămână. Lasă-i pe elevi să știe că nu trebuie să spună numele celui de la care își cer scuze atunci când cer scuze pentru ce au făcut.

Ajută elevii să împărtășească cuvinte care ajută, nu cele care fac rău. ”Eu spun deseori, ‘Aprecierile, scuzele și revelațiile ar trebui să fie ceva la care te gândești sincer că ar fi de folos ca oamenii să audă,’” spune Ballard.

Pune-i pe elevii tăi să pocnească din degete, să bată din palme sau să-și scuture ambele mâini atunci când aud ceva cu care rezonează. “Pocnim din degete ca să lăsăm oamenii să știe că i-am auzit fără să intervenim cu propria voce în povestirea lor,” explică Ballard. Elevii își scutură mâinile atunci când colegii împărtășesc lucruri încărcate de emoție. Câteodată Ballard dă tonul acestui lucru spunând, “Haideți să scuturăm mâinile pentru asta.”

Când ești atent la celălalt, nu numai că asta construiește un sentiment al comunității, dar te face mai capabil să înțelegi alți oameni,” spune Janet, o elevă de clasa a 12-a. Dacă ești capabil să înțelegi oamenii la o vârstă mai mică, vei putea ca adult să lucrezi mai bine alături de ei. Asta schimbă modul în care se va comporta viitoarea generație. Oamenii se vor putea accepta și se vor ajuta mai bine unul pe celălalt.”

Sursa: https://www.edutopia.org/article/13-powerful-sel-activities-emelina-minero?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.