Activități de echipă care să-i ajute pe elevi să se reconecteze cu clasa

Încet-încet ne apropiem de momentul începerii școlilor. Elevii dau zor să-și termine temele pentru vacanță, cei care le-au lăsat pe ultima clipă, iar profesorii au început să își pregătească materialele pentru noul an. După o perioadă atât de lungă de învățare la distanță, re-conectarea cu clasa nu se va petrece prea ușor, așa că mulți experți se străduiesc să pună la dispoziția profesorilor cât mai multe strategii care să facă mai ușoară reintegrarea în clasa fizică a tuturor elevilor. Din multitudinea de idei, am ales pentru astăzi pe cele propuse de Prof. Joe Shim, contributor la Edutopia.

Joe Shim are o experiență de predare de 24 de ani, timp în care a predat la clasele elementare și de gimnaziu. De asemenea are experiență în predarea în clasele combinate – anul trecut a avut o astfel de clasă, cu elevi din clasele a V-a și a VI-a. Anul acesta va reveni la o clasă unitară. Este deschis la colaborarea cu alți profesori interesați de schimbul de experiență. Dacă doriți, puteți să-i scrieți la această adresă: Joseph.Shim@pomona.k12.ca.us.

Bucuria de a-și revedea colegii, după un an de ”distanțare scoială”

Deoarece elevii se reîntorc la școală după un an tumultuos și cu multe schimbări, vă propun niște sfaturi care să vă ajute să-i re-angajați în învățarea directă și să le ușurați trecerea la învățarea în clasă.

Noul an școlar vine cu mari așteptări. Mulți elevi sunt nerăbdători să se reîntâlnească cu colegii și sunt motivați să învețe. Cu toate acestea, mulți n-au prea avut conexiuni sociale în ultimul an și jumătate, așa că noi, ca profesori, trebuie să avem pregătite strategiile care le pot reconstrui abilitățile de relaționare și îi pot încuraja să lucreze împreună.

Activitățile de mai jos îi pot încuraja pe elevi să-și reconstruiască relațiile unul cu celălalt prin intermediul unor activități de construire de echipă care sunt amuzante, angajante și întăresc colaborarea, comunicare și creativitatea.

Meme amuzante ca să ne cunoaștem mai bine

I. Activitatea intitulată Meme este bazată pe jocul ”Mă cunoști?” (What Do You Meme?)* care poate inspira multă creativitate. Utilizând o opțiune cum este Slidesgo**, creați slide-uri pe care elevii pot să scrie, să adauge imagini și să compună meme*** despre acea imagine, utilizând camerele de chat din Zoom sau tabla (interactivă sau simplă). Primele două slide-uri pot folosi ca exemple. Pentru a transforma această activitate într-una de echipă, elevii pot colabora în perechi sau grupuri la crearea acestor meme. Pentru asta (în varianta Zoom) puteți partaja documentul cu ei dându-le privilegiile de editare și puneți-i să găsească online imaginile pe care le consideră potrivite pentru a le folosi ca meme (sau să deseneze pe tablă).

* https://whatdoyoumeme.com/

** https://slidesgo.com/

*** https://ro.wikipedia.org/wiki/Mem%C4%83

Când toată lumea a terminat, lansează documentul cu ajutorul Pear Deck (#1), pentru ca tu să poți lansa imaginile din propriul computer și să editezi eventual pe cele cu imagini sau expresii nepotrivite și să le citești elevilor meme-le fără să dai numele elevilor. Poți desfășura acest joc și fără Pear Deck, punându-i pe elevi să-și împărtășească meme-le pe tablă (după ce le verifici pentru a preveni fenomene de hărțuire).

#1 https://www.peardeck.com/

Profesorii și elevii din clasele a cincea și a șasea din alte școli și-au împărtășit meme-le cu noi și aceasta a fost una din activitățile favorite pentru mulți elevi.

O altă activitatea poate fi aceea de a-i pune pe elevi să construiască împreună un “kahoot” (#2) pe baza lucrurilor pe care le au în comun. Pentru clasa mea eu stabilesc rolurile și echipele care lucrează împreună pentru a scrie câteva întrebări simple cu care să înceapă. Elevii pot lucra împreună pentru a crea, pe baza intereselor comune pe care și le descoperă în cadrul echipei lor, un kahoot pe care să-l prezinte clasei.

#2 https://kahoot.com/

După ce fiecare echipă și-a creat împreună prezentarea în kahoot, ei o prezintă clasei, fiecare membru al echipei prezentând pe rând una din întrebările create și răspunsul lor. Cu ajutorul acestui exercițiu în Kahoot, elevii pot afla mai multe despre colegii lor de echipă și de clasă. Ei pot de asemenea folosi pe parcursul anului formate kahoot cu obiective de învățare pentru a se angaja în învățare împreună și a-și împărtăși informații.

Ce să alegem și ce indicii să le dăm?

II. O altă activitate de construire de echipe este o activitate cu slide-uri Google intitulată ”Ghici cine – indicii” concepută pentru interacțiunile în Zoom, dar care poate fi folosită și pentru varianta învățării în persoană. Există pe SlidesMania (#3) formate pe care le puteți folosi. Două echipe de elevi aleg un ”personaj” sau obiect și vin cu câte trei indicii care să conducă cealaltă echipă la dezvăluirea personajului sau obiectului ales. În varianta Zoom, elevii din fiecare echipă pot folosi camerele de discuții pentru a lucra împreună, dar această activitate se poate transfera ușor pentru a se desfășura în formatul fizic obișnuit. Prima echipă de elevi prezintă celeilalte cele trei indicii, iar ceilalți încearcă să ghicească despre cine/ce este vorba, fie utilizând chat-ul din Zoom, fie tabla. Fiecare echipă are la dispoziție trei încercări de a ghici.

#3 https://slidesmania.com/

III. Activitatea intitulată ”Primul din cinci” (#4), în care elevii vor folosi și zaruri, le permite elevilor să găsească similarități și diferențe între colegi, făcând din asta o modalitate grozavă prin care-și pot împărtăși interesele unul cu altul fără să trebuiască să concureze pentru a se putea face auzit. Elevii joacă acest joc în grupuri mici și este urmat de o activitate de provocare pe care o prezintă clasei. Ei îi pot găsi pe cei cu care au ceva în comun sau își pot exprima unicitatea printr-o trăsătură neobișnuită. Profesorul poate duplica mai multe slide-uri sau poate șterge din ele, în funcție de mărimea clasei

#4 https://www.abcya.com/games/first_to_five

Câți colegi vor alege acest răspuns?

IV. Cu ajutorul altui joc popular (în SUA) de construire de echipe – Mai curând ai…” (#5), echipele propun predicții despre care cred că va fi răspunsul ales de cei mai mulți pentru o anume întrebare. Acest joc, în care se pot folosi slide-urile interactive de la Pear Deck, este o modalitate amuzantă prin care elevii pot vedea perspectiva colegilor, dar asigură-te că stabilești niște parametri stricți pentru a menține jocul potrivit pentru elevii de școală. Vizionați răspunsurile cele mai populare pe Pear Deck sau pune-i pe elevi să-și scrie alegerile pe tablă pentru a vedea rezultatele.

#5 https://wouldurather.io/

O prezentare ammuzantă a rezultatelor jocului stârnește aplauzele clasei.

V. Un alt joc de echipă este bazat pe clasicul joc ”20 de întrebări” (#6), jucat de toate vârstele timp de generații. Eu am utilizat două versiuni: a) Pune o întrebare, primește o întrebare și b) forma tradițională cu 20 de întrebări. Amândouă tipurile de slide-uri au un exemplu pentru profesor și o formă pentru elevi. Amândouă variantele cer ca elevii să lucreze împreună pentru a atinge un obiectiv comun, acela de a da indicii colegilor lor pentru ca aceștia să poată găsi răspunsuri. Acest pachet de prezentări (slide) de la Slidesgo, de exemplu, este o modalitate grozavă pentru ca elevii să poată colabora pe arii de interes comun sau cunoaștere, școlare sau non-școlare.

#6 https://blog.prepscholar.com/20-questions-game

#6a https://psycatgames.com/ro/magazine/conversation-starters/20-questions-game/#20-funny-questions-to-get-to-know-someoneo variantă în limba română, prost tradusă, dar vă puteți da seama de tipul de întrebări

Toate aceste activități de construire de echipe îi pot angaja pe elevi și le dau șansa de a colabora și de a comunica din nou unii cu ceilalți și, de asemenea îi pot încuraja să vadă forța și amuzamentul în a lucra împreună cu ceilalți.

Sursa: https://www.edutopia.org/article/team-building-activities-help-students-reconnect-classroom?

2 thoughts on “Activități de echipă care să-i ajute pe elevi să se reconecteze cu clasa

  1. Interesante jocuri
    Trebuie experimentate
    Cred că nu se supăra nimeni dacă se va pune un nume sugestiv în limba fiecărei țări care preia jocul de la școala de formare a profesorilor americani.
    Eu aș sugera și jocul cele 6 pălării gânditoare care pune în mișcare gândirea critică și creativă și, în același timp sugerează diferitele roluri necesare în funcționarea unei echipe.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.