4 Moduri în care în această vară poți lua pauză cu adevărat

În această vară, după un an școlar cu adevărat dificil, este mai important decât oricând ca profesorii să se odihnească și să-și refacă forțele. Mai ales pentru că vara trecută cei mai mulți au investit timp și efort în timpul vacanței de vară pentru a învăța și a se pune la curent cu tehnologia și noi moduri de a preda online sau hibrid.

Așa că noi sperăm că ministerul nostru de resort, inspectoratele și școlile vor acorda mai întâi profesorilor o pauză necesară și binemeritată, înainte de a-i obliga să facă ore remediale. Dacă ne întrebați, noi am programa astfel de ore înainte de reînceperea anului școlar și nu acum, imediat după terminarea anului școlar.

Edutopia și Crystal Frommert vă propun câteva idei. Crystal, care este Master în educație, are 20 de ani de experiență ca profesor de gimnaziu, predând matematica, tehnologie digitală și justiție socială la mai multe școli publice, private sau internaționale. Pe lângă acest rol, ea a lucrat și în calitate de coach de instruire, director adjunct de școală, coordonator al departamentului de tehnologia informației și asistent universitar.

De asemenea a susținut diferite prezentări la conferințe de nivel local, național și internațional pe teme legate de tehnologie sau de învățarea socio-emoțională.

Dar să-i dăm cuvântul.

P.S. La sfârșitul articolului veți găsi și alte resurse legate de auto-îngrijirea educatorilor, selectate din mai multe surse și propuse de revista Transforming Education.

Unul din hobby-urile care-ți pot aduce multă bucurie – fotografia în natură

Unii profesori își transformă timpul liber și vacanțele în oportunități de învățare profesională, dar detașarea de muncă are și ea o valoare foarte mare.

Acum câțiva ani, în timpul unei conferințe cu părinții la care am participat alături de un profesor asistent experimentat și înțelept, unul din părinți a întrebat ce trebuie să lucreze fiul lui în timpul vacanței pentru a fi pregătit să înceapă cursurile de matematici avansate în anul următor. Asistentul meu i-a replicat calm, ”Are nevoie pur și simplu să iasă afară și să joace baseball.”Spre surprinderea mea, părintele a răsuflat ușurat. Poate că și noi, ca profesori avem nevoie să împrumutăm spiritul unui astfel de sfat, pentru noi înșine.

Pentru mine ca profesor, o vară tipică însemna să predau matematică timp de câteva săptămâni într-o tabără de vară, să particip la unul-două workshop-uri și să citesc câteva cărți de dezvoltare profesională. ȘI, înainte să-mi dau seama, venea luna August și trebuia să mă întorc la școală. Da, după o astfel de vacanță de vară burdușită de activități eram în mod categoric mai bine dezvoltată profesional, dar nu prea odihnită. Prietena mea, bibliotecara Christa Pryor și-a petrecut întreaga vară a anului 2020 mutând întreaga bibliotecă a școlii într-o nouă clădire. Atunci când am întrebat-o care îi sunt planurile pentru această vară, mi-a replicat rapid, ”Vara asta este pentru mine și familia mea”. Cu cât întreb mai mult prin jur, cu atât înțeleg că în această vară a lui 2021 educatorii apasă frânele în ce privește munca legată de școală.

După un an tumultuos de învățare la distanță sau în varianta hibrid, educatorii au nevoie în această vară să-și acorde permisiunea de a se reface. Mulți dintre ei vor descoperi că le este greu să se rupă de obiceiul de a petrece o vară plină de activități de dezvoltare profesională. Dacă vrei să dedici această vară unei pauze reale, iată câteva schimbări pe care le-ai putea face pentru a pune accentul pe starea ta de bine.

Lectura unei cărți bune îți poate aduce și ea bucurie și ceva înțelepciune

4 Moduri în care te poți centra pe tine însuți în această vară

1. Citește ceva care-ți aduce bucurie, în loc să citești cărți despre cercetările în educație: Dacă în mod obișnuit îți iei acasă cărți de dezvoltare profesională pentru a te pregăti pentru viitorul an școlar, schimbă-le cu cărțile pe care ai vrut dintotdeauna să citești și nu ai avut timpul. Chiar dacă o carte nu este considerată una de top, fii deschis la indulgență. Vizitează biblioteca locală sau du-te până la librăria cea mai apropiată. Ghemuiește-te într-un loc comod și lasă povestea să te ducă departe.

2. Caută o nouă cale de a face muncă de sezon în loc să predai în școală sau într-o tabără de vară: Am predat în ateliere de matematică (workshop) pentru elevi de gimnaziu. În fiecare vară. Deși îmi place să fiu printre copii și să fac teme de matematică creative și lejere într-un mediu relaxat, nu vreau să risc să mă epuizez. Nu în această vară! Dacă tu contezi pe un venit suplimentar pe care l-ai câștiga predând la școala de vară sau într-o tabără, caută în schimb un alt job – în vânzări sau industria de servicii. Încercând o nouă aventură de angajare îți extinzi baza de aptitudini, experiența și îți asiguri acel venit necesar.

Grădinăritul e un hobby atât plăcut cât și util.

3. Dezvoltă-ți un hobby în loc să te concentrezi pe dezvoltarea profesională: Calendarul meu de vară ar fi de obicei plin cu conferințe despre educație, apropiate sau depărtate de acest moment. Nu a fost neobișnuit pentru mine să petrec câteva zile la Centrul regional de servicii educaționale, să participa la conferințe despre învățarea emoțională în alt stat sau să particip la seminare online. Deși am câștigat atât de mult ca educator creându-mi o rețea de colegi și învățând la aceste conferințe, în această vară iau pauză. Poate că ai vrea și tu în schimb să înveți să croșetezi, să pictezi, să faci fotografii artistice, să gătești rețete mai rafinate, să lucrezi în lemn, să grădinărești sau să mergi cu un skateboard. Poate că ți-ar place să începi să faci Yoga sau să faci exerciții tip Zumba.

Vara este de asemenea și o perioadă grozavă pentru a putea să înveți o nouă limbă străină sau să faci muncă de voluntariat… sau orice altceva care-ți stârnește interesul. Pe YouTube găsești tutoriale care să te ajute să începi, sau poți găsi o comunitate – fizică sau online la care te poți alătura pentru a te bucura de ajutorul reciproc. Uită-te la acest scurt Life Kit podcast* pentru mai multe sfaturi și idei despre cum să începi un nou hobby. O să fii uimit/ă de cât de multe vei învăța și vei crește făcând zilnic exerciții (și vei transforma experiența într-o poveste inspirațională pentru elevii tăi, pe care să le-o spui la începutul școlii).

* https://podcasts.apple.com/us/podcast/life-kit/id1461493560?i=1000521551113

Poți învăța să mergi cu bicicleta și să mergi cu prietenii pe trasee ușoare de ciclism din apropiere, preferabil în natură.

4. Privește în viitor către vacanță în loc doar să reflectezi la anul școlar trecut: Din perspectiva mea de coach de instruire, cânt în mod constant laude la adresa exersării reflecției. Întotdeauna are o mare valoare să te gândești la ce a mers bine și la ce ai putea ajusta în practica ta de predare. În loc de asta încearcă să aplici metoda reflecției la vara care te așteaptă. Imaginează-te în luna august când vara se apropie de sfârșit. Îți imaginezi că te simți revigorat? Cu forțe proaspete? Cum ai umple golul din această propoziție?

”Sunt atât de bucuros că am făcut_______________ pentru mine în această vară.” Ține un jurnal într-o agendă sau într-o aplicație cum ar fi Daylio** pentru a urmări ce schimbări ai făcut în această vară pentru a te revitaliza. Notele din jurnalul tău îți vor călăuzi reflecțiile despre darul pe care ți l-ai făcut în această vară.

** https://daylio.net/

Vor fi totuși momente în care sentimentul de vină specific educatorului se va strecura în mintea și sufletul tău. Vei fi tentat să-ți verifici mail-ul sau să cercetezi pentru un proiect de anul viitor. Ca educatori spunem întotdeauna că nu poți turna dintr-o carafă goală. În această vară haideți să ne umplem carafele atât de mult încât să dea pe dinafară – pentru elevii noștri atunci când vor reîncepe școala. Eul tău din toamna anului 2021 va fi bucuros că ai făcut asta.

Sursa: https://www.edutopia.org/profile/crystal-frommert

Ai putea încerca să înveți și arta aranjării florilor – ikebana sau arta aranjării pomilor în miniatură – bonsai

RESURSE

” Importanța și beneficiile grijii de sine sunt relevante pentru fiecare profesie, dar actul de grijă de sine poate fi stigmatizat mai mult în rândul celor care au grijă de alții. În spațiul educației, de exemplu, există o concepție greșită și anume că, atunci când practici auto-îngrijirea este un act egoist și de auto-indulgență când, în realitate, educatorii care practică asta o fac în interesul tuturor celor din clasă. În mod frecvent educatorii pun pe primul plan interesul elevilor lor, în timp ce se plasează pe ei înșiși pe un loc secundar. Vara reprezintă oportunitatea de a restabili balanța energiei.” – Transforming Edducation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.