A venit vara, vacanța și vremea activităților amuzante. Pentru această vară, prietena noastră Emma Vanstonede la Science Sparks vă sugerează o mulțime de activități inspirate de viața și activitatea artistului, omului de știință și inventatorului Leonardo da Vinci.
Pentru a celebra viața și opera lui Leonardo da Vinci am alcătuit o colecție de activități amuzante și științifice bazate pe opera lui.
Leonardo da Vinci a fost un incredibil artist, inventator, om de știință și muzician care a trăit în perioada Renașterii. Leonardo avea vaste cunoștințe despre anatomia umană, arhitectură și natură, științe și matematică. De la el au rămas nu numai opere de artă extraordinare ci și o colecție de caiete de note pline cu schițe de desen, studii după anatomia omului și natură, idei, invenții ingenioase – de la mașini zburătoare la poduri, idei de construcții arhitecturale și mașini de război, instrumente muzicale etc. Unele din paginile caietelor lui se pot vedea astăzi în muzee celebre.
Leonardo s-a născut pe 15 Aprilie 1452, lângă Florența, în Italia. Tatăl lui a fost avocat, iar mama fiica unui fermier. Dar părinții lui nu au fost căsătoriți și el nu a putut primi decât o educație elementară, începându-și apoi activitatea de ucenicie.
La vârsta de 14 ani era ucenicul artistului Andrea del Verrocchio, care l-a învățat secretele picturii (printre care ș prepararea vopselurilor). După ucenicia la Verrochio, a lucrat în atelierul lui Ludovico Sforza, un om bogat și puternic în cetatea Florenței. Aici a avut ocazia să citească cărți din bogata bibliotecă a lui Ludovico și să se întâlnească și să discute cu alți artiști, poeți și filozofi ai vremii.
Unele din ideile și părerile lui Leonardo (în special întrebările lui despre învățăturile Bibliei) erau foarte diferite de cele ale oamenilor din vremea lui și nu erau acceptate de societate.
Leonardo da Vinci – Artistul
Leonardo a fost un pictor și un sculptor strălucit care a experimentat tehnici noi de pictură și și-a făcut propriile vopsele, amestecate cu ulei pentru a se usca mai lent. Printre cele mai faimoase picturi ale lui Leonardo se numără Mona Lisa, Cina cea de taină și Doamna cu hermină.
– https://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_de_opere_ale_lui_Leonardo_da_Vinci
Unele din picturile lui au fost pictate în mai multe straturi pentru a da bogăție culorilor lui speciale, care erau noi pentru acea vreme. El a experimentat de asemenea cu tehnica perspectivei și a utilizat în operele lui simboluri ascunse.
Haideți să încercăm câteva activități legate de artă, asemeni lui Leonardo.
Activități de pictură
1. Iluzii optice*
În picturile lui, mai ales în cele murale, gândindu-se la redarea corectă a perspectivei, Leonardo a folosit matematica și geometria. Este cunoscut de asemenea și pentru faptul că a utilizat în picturile sale iluziile optice. Unul din exemplele de iluzie optică este cea pe care a folosit-o în pictura Mona Lisa. Dintr-un anumit unghi de vedere, ea pare că zâmbește, din alt unchi de vedere ea pare mai serioasă.
Ce-ar fi să produci și tu propria iluzie optică?
Iată mai jos o activitate foarte simplu de făcut prin care poți transforma două imagini într-una singură. Nu ai nevoie decât de puțin carton, creioane colorate, bandă de lipit și un creion lung sau un bețișor mai mare.
* https://www.science-sparks.com/make-an-optical-illusion/
Dacă vrei să înțelegi cum funcționează, trebuie să știi că, pentru a prelucra milioanele de lucruri pe care le vedem în același timp, creierul nostru utilizează anumite simplificări, ”scurtături”. O iluzie optică poate păcăli ochiul și creierul.
Atunci când rotești rapid creionul pe care ai prins cele două imagini creierul tău vede prima imagine întâi apoi și pe cea de a doua, înainte de a apuca să o proceseze pe prima, așa că le suprapune și tu vezi cele două imagini în același timp. Acest efect se numește persistența imaginii.
De ce materiale ai nevoie:
- Carton alb
- Creioane colorate sau pensule și acuarele
- Un creion lung sau băț subțire
- Foarfeci
- Lipici sau bandă adezivă transparentă
Cum se realizează iluzia optică
- Taie din cartonul alb două pătrate egale ca mărime
- Poți desena orice – câte un desen pe fiecare din cele două pătrate, dar fii atent la poziționarea celor două desene – poziția lor trebuie să corespundă pe ambele cartoane (după ce faci primul desen poți măsura distanța de la fiecare margine cu o riglă și poți face semne pe cel de al doilea ca să știi unde faci desenul)
- Lipește sau prinde creionul lung sau bețișorul pe spatele primului carton apoi lipește-l și pe cel de al doilea, cu desenul spre exterior.
- Prinde creionul sau bețișorul între palme (după ce s-a uscat lipiciul) și freacă mâinile pentru ca imaginile să se învârtească în fața ochilor.
2. Acuarele versus culori de ulei
Pictează un desen cu acuarele și apoi un alt desen cu culori de ulei. Care dintre aceste vopsele are nevoie de mai mult timp ca să se usuce? Poți utiliza un ceas cu minutare ca să măsori timpul de uscare pentru fiecare desen.
3. Fă-ți culorile singur
De la Smart School House**avem o rețetă grozavăcu care oricine își poate fabrica propriile culori de desen, utilizând făină, coloranți alimentari și apă.
** https://www.smartschoolhouse.com/diy-crafts/make-homemade-paint
Poate fi o rețetă utilă pentru profesorii care trebuie să cumpere consumabile pentru clasă sau pentru părinții cu mulți copii. Dacă folosești această rețetă mai puțin costisitoare nu va mai trebui să cumperi niciodată vopsele scumpe!
Cum să faci vopsele acasă
Cea mai bună idee este să le produci împreună cu copii, care se vor distra și vor învăța că magazinul nu este întotdeauna unica soluție pentru tot ce ai nevoie! Și în plus folosești materiale mai puțin toxice,
Poți folosi orice recipient pe care îl ai în casă pentru a depozita vopseaua produsă. Sau poți găsi sticluțe speciale de vopsea pe care le poți cumpăra online***
*** https://www.arthobbycreativ.ro/hobby_show.php?subcatid=503
Ce mai ai nevoie
- Un castron/ borcan în care faci amestecul
- O cupă de măsurat (ca cea de lapte praf pentru sugari)
- Coloranți alimentari
- Flacoane mici de plastic de picurare pentru coloranți – ca cele pentru picăturile de nas sau ochi
- Făină
- Sare extrafină
- Apă
- Pâlnie
Instrucțiuni
- În castronul pentru amestec combină părți egale de apă, sare și făină. Eu utilizez două cupe de apă, două de sare și două de făină pentru a umple un flacon de sticlă de mărime medie.
- O dată amestecate bine, utilizați pâlnia pentru a turna amestecul în flaconul de sticlă.
- Picurați câteva picături de vopsea alimentară în fiecare flacon cu amestec (în fiecare sticluță puneți câte o culoare).
- Scuturați flaconul de sticlă pentru a amesteca culoarea.
- Continuați să adăugați colorant alimentar până obțineți nuanța de culoare dorită.
- Pictați ca de obicei. Culoarea se va usca complet pe hârtie.
- Depozitați vopseaua cu dopul pus pe fiecare flacon.
- După un timp, vopseaua se va separa, dar nu e nici o problemă. Pur și simplu scuturați din nou flaconul și vopseaua va fi ca nouă!
*Un sfat de la un cititor: ”După ce am adăugat culoarea am mai adăugat câțiva stropi de apă ca să obțin o consistență mai fină.”
4. Dezvoltă-ți propria tehnică de pictură
Ca să creăm picturi neobișnuite, nouă de place să pictăm cu… siringi. O altă idee este să experimentezi pictura pe suprafețe diferite (#1). Pictura pe gheață este una din favoritele noastre. (poți pune puțină apă pe o farfurie sau tavă întinsă, înghețând-o apoi în refrigerator – gata ”hârtia” pentru pictură!
https://www.science-sparks.com/painting-with-syringes/
Pictura cu siringi – este un proiect de vară colorat, care presupune dezordine, așa că este recomandat să-l faceți afară, în curte/ grădină. Poate fi transformat și în experiment științific. După ce ne-am distrat cu imaginile amuzante create de pictura cu siringi, am decis să cercetăm dacă vopseaua țâșnește mai departe dacă umplem siringa cu vopsea până sus și nu doar pe jumătate. Ca să fie cu adevărat un experiment științific, înainte de a începe am discutat despre ce factori vom păstra constanți pentru ca testul să fie corect.
Ce materiale sunt necesare pentru pictura cu siringi
Siringi goale
Vopsele
O bucată lungă de hârtie (minim 1 metru)
Pictați și măsurați
Întindeți hârtia pe jos – trebuie să fie destul de lungă!
Umpleți fiecare siringă cu câte o culoare – variați cantitatea de culoare din fiecare siringă.
Stând la unul din capetele hârtiei, goliți fiecare siringă (ținută paralel cu hârtia, aproape lipită de hârtie), țintind suprafața hârtiei și nu pe lângă. Observați cât de departe țâșnește vopseaua din fiecare. Dacă vreți, puteți înregistra distanța folosind un centimetru de măsurat sau o riglă.
Sfat general – nu goliți siringile în aer dacă nu vreți să faceți o mare mizerie în curtea voastră.
Cum să testați corect distanțele pentru experimentul științific
Variabila
Cantitatea de vopsea din fiecare siringă
Ce mențineți constant
Siringile trebuie să stea lipite de hârtie
Viteza cu care se împinge pistonul siringii – noi ne-am gândit că cel mai bine să fie o singură persoană cea care face asta, folosind aceeași mână și apăsând pistonul cât se poate de repede.
Tipul de vopsea
Tipul de siringă
5. Creați-vă propriile simboluri
Leonardo a utilizat multe simboluri ascunse ca mesaje în picturile sale. Puteți să creați o pictură cu un mesaj ascuns? Acest simbol poate fi compus din literele numelui vostru, sau obiecte, sau o dată sau o mică imagine semnificativă pentru voi!
6. Scrierea inversă, în oglindă
Leonardo da Vinci și-a notat unele lucruri cu ajutorul unor prescurtări inventate de el sau al scrierii în oglindă, scriind de la dreapta spre stânga. Cercetătorii consideră că el scria normal doar atunci când voia să scrie în mod intenționat altor persoane. Alții consideră că scria așa ca să nu întindă cerneala când scria cu pana. Poți încerca și tu să scrii așa cu ajutorul unei activități de scriere în oglindă (#2).
#2 https://www.science-sparks.com/leonardo-da-vinci-mirror-writing/

Materiale
Hârtie
Creion
Oglindă
Instrucțiuni
Încearcă să-ți scrii numele invers, utilizând mâna cu care scrii de obicei – va fi nevoie să te gândești mai mult ca să faci asta? Controlează dacă ai scris corect utilizând o oglindă.
Acum încearcă să scrii invers folosind cealaltă mână – cum crezi că merge?
E mai ușor dacă folosești de la început o oglindă?
O idee de extensie
E mai ușor dacă scrii cu ambele mâini odată, cu una normal cu cealaltă invers?
Sursa: https://www.science-sparks.com/leonardo-da-vinci-science-activities/
Atât pentru astăzi. În articolul următor vă vom prezenta activități care se leagă de celelalte preocupări ale lui Leonardo – științele și invențiile.