Cum să construiți abilitățile motorii fine – la copiii care învață la distanță

Acum, că vin sărbătorile și vă concentrați pe pregătirile pentru întâlnirea cu familia, nu o să vă batem la cap cu ”probleme grele”. Vă propunem doar câteva idei sugerate de o tânără profesoară Lizzy Darin, care se specializează în terapia ocupațională la Sacred Heart University. Lucrează în școli și concepe planuri individuale de terapie pentru elevi de toate vârstele și cu niveluri diferite de abilități. Datorită mentorului ei a descoperit o foarte bună resurse de idei și materiale pentru intervențiile terapeutice la compania S&S Worldwide* Noi suntem convinși că merită să explorați site-ul cu idei și articole, cât despre magazin, credem că și la noi puteți găsi materiale similare.

* https://www.ssww.com/ed-supplies-and-early-childhood/

Copiii de grădiniță își pot dezvolta abilitățile motorii, creîndu-și totodată propria lume magică 🙂

Pentru a manipula obiectele și a stăpâni mișcările micilor mușchi ai mâinii, degetelor și încheieturii, abilitățile motrice fine cer forță, dexteritate și coordonare. Aceste abilități sunt esențiale pentru copiii din clase și dincolo de școală, pentru majoritatea meseriilor. Copiii au nevoie de abilități motorii fine funcționale pentru o serie de activități din clase cum sunt scrierea de mână, utilizarea foarfecelor, desenul și colorarea, utilizarea tastaturii și altele. Acasă, aceste abilități sunt cerute de multe sarcini cum ar fi cele primare – îmbrăcarea, mâncatul sau îngrijirea personală.

Activitățile de mai jos pentru antrenarea abilităților motorii fine sunt ușor de făcut în clase sau acasă și antrenează abilități diferite.

ACTIVITĂȚI:

Înșirarea mărgelelor

Pentru a exersa abilitățile motorii fine și coordonarea mâinilor, înșirarea mărgelelor pe ață este o activitate excelentă. Pentru această activitate aveți nevoie doar de fire și mărgele. Înșirarea mărgelelor cere coordonarea ambelor mâini, una din mâini stabilizează firul iar cealaltă pune mărgelele pe fir. În plus, această activitate încurajează activitățile manuale de manipulare a obiectelor, abilitate care în termeni simpli este aceea de a apuca cu o singură mână și de a utiliza un obiect. Înșirarea mărgelelor poate crește și dexteritățile motorii sau viteza cu care un copil poate manipula obiecte mici.

O activitate bună pentru copii mici și mari – pot crea și decorațiuni cu alte elemente

Pasta de modelat Play-Doh și alte materiale

Pasta de modelat Play-Doh* are multe beneficii funcționale atunci când vine vorba de dezvoltarea abilităților motorii fine și, în plus, copiii o îndrăgesc!

* https://en.wikipedia.org/wiki/Play-Doh

Pentru a-și mări forța mâinilor, dexteritatea degetelor, și pentru a lucra la dezvoltarea abilităților motorii fine, copiii pot manipula și modela pasta de modelat (sau plastilina) în mingi mici sau în alte forme. Ei își pot lipi formele modelate pe suporturile tip Play-Doh, cum sunt cele înfățișate aici – OT Toolbox**. În interiorul formelor modelate pot fi ascunse mărgele sau alte obiecte mici, iar copiii își pot folosi mâinile și degetele pentru a căuta aceste ”comori” ascunse.

** https://www.ssww.com/item/play-doh-1oz-15-count-bag-CL345/

** https://www.theottoolbox.com/product/roll-and-write-play-dough-mat-bundle-deal/ – Roll and Write Play Dough Mat

Învățarea numerelor și dezvoltarea abilităților motorii

Casele de bani sau pușculițele

Pentru dezvoltarea abilităților motorii fine, activitatea de creare și utilizare a unei ”case de bani” aduce un plus grozav. Copiilor le va face plăcere să decoreze exteriorul propriei pușculițe***, utilizând markere sau vopsele. Ei pot de asemenea crea monede, sau pot utiliza monede adevărate sau jetoane de la jocuri (bingo, Go etc.) pe post de bani pe care să-i introducă în fanta pușculiței. Aceste activități încurajează multe abilități de manipulare ale mâinii, ceea ce îi va ajuta pe copii să manipuleze obiecte în clase sau în alte activități. Această activitate promovează de asemenea dexteritățile motorii fine și apucarea de tip ”clește” cu degetele.

*** https://hellolifeonline.com/2014/10/mason-jar-give-money-as-a-gift.html

*** https://www.ssww.com/item/color-me-ceramic-bisque-circle-banks-CM241/

O pușculiță realizată cu diverse materiale din casă și pastă de modelat colorată

Transferarea pompoanelor (mici)

Cleștii de rufe și pensetele sunt unelte simple, dar eficiente a căror utilizare crește forța mâinilor și dexteritatea. Pentru a apuca obiecte, încurajează copiii să utilizeze degetul mare, arătătorul și degetul mijlociu, atunci când utilizează aceste unelte. Asta încurajează dezvoltarea și întărirea mușchilor de care au nevoie pentru a apuca și manipula obiecte, cum ar fi creionul pentru scris sau pentru executarea altor sarcini care cer apucare. Pune-i pe copii să apuce și să transfere pompoane, întâi cu clești de rufe minusculi, apoi ca provocare, pune-i să utilizeze pensete de diferite mărimi. Aceste cleștișoare de rufe (#1) și pensete colorate (#2) de la S&S au mărimea perfectă pentru a promova și întări mișcările de apucare ale copiilor.

#1 https://www.ssww.com/item/jumbo-tweezers-LR2981/

#2 https://www.ssww.com/item/tiny-spring-clothespins-colored-WD3404/

Sortez pompoane după culori 🙂

Distracție plăcută!

Și Paște fericit! tuturor

Sursa articolului: https://www.ssww.com/blog/how-to-build-fine-motor-skills-activities-for-distance-learners/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.