Împreună pentru un Internet mai bun

Pentru că noi am omis acest eveniment – Ziua Internațională a Siguranței pe Internet, astăzi vă invităm să descoperiți împreună cu Twinkl mai multe despre siguranța copiilor în mediul online, precum și câteva resurse educaționale – într-un articol scris de Brândușa Stamata, editor al blogului acestei organizații. Iată mai jos câteva spicuiri din acest articol, în care veți regăsi date ale unor studii despre siguranța copiilor pe internet, idei despre cum se poate preveni una din cele mai mari amenințări – cyberbulying-ul, precum și informații despre proiecte educative ale unor organizații neguvernamentale și resurse care pot fi utilizate de profesori.

Regăsiți întregul articol aici, iar noi vă invităm să-l citiți cu seriozitatea cerută de această temă ”fierbinte”:

https://www.twinkl.ro/blog/siguranta-pe-internet

Am căutat și noi resurse și idei de acțiune, în special pentru părinți. Una din aceste resurse interesante o puteți regăsi aici – un Ghid pentru părinți:

https://www.zdnet.com/article/cybersecurity-a-guide-for-parents-to-keep-kids-safe-online/Cybersecurity: A guide for parents to keep kids safe online

Dacă sunteți interesați, putem traduce acest articol pentru voi 🙂

Iată spicuirile din articolul publicat de Twinkl – pe care le reproducem cu acceptul autoarei și echipei Twinkl.

Orice copil care navighează pe Internet ar trebui să beneficieze de măsurile de protecție oferite de educatori – părinți și profesori

Ziua Internațională a Siguranței pe Internet

Ziua Internațională a Siguranței pe Internet* este sărbătorită în a doua zi de marți a lunii februarie din fiecare an. În 2021, tema sărbătorii este „Împreună pentru un Internet mai bun”.

* https://www.saferinternetday.org/home

”Ziua Siguranței pe Internet” a fost adoptată ca sărbătoare distinctă de către Uniunea Europeană în 2005, ajungând de-a lungul anilor un reper important în întreaga lume și fiind sărbătorită în prezent în circa 170 de țări. Ziua Siguranței pe Internet este menită a atrage atenția asupra temelor de actualitate din mediul online, în special cele legate de protejarea copiilor și tinerilor.

…………

Primul lucru la care trebuie să se gândească părinții atunci când le dau accesul la internet copiilor este SIGURANȚA

Siguranța copiilor pe Internet: date ale unui studiu european

Acum un an, în februarie 2020, rețeaua internațională de cercetători EU Kids Online publica un studiu multinațional asupra accesului copiilor cu vârste cuprinse între 9 și 16 ani la Internet în 19 state europene, printre care și România. Studiul se bazează pe date adunate pe parcursul anilor 2017-2019 de către echipele EU Kids Online, adunând informații referitoare la utilizarea Internetului în rândul a peste 25.000 de copii.

Potrivit studiului, majoritatea copiilor accesează Internetul folosind telefoanele mobile (84%), următoarea categorie fiind computerele personale și laptop-urile, cu 39%. Accesul la Internet variază semnificativ între copii, un procent ridicat menționând diverse piedici obiective în conectarea la mediul online.

……….

”Prădătorii” stau le pândă, neobosiți!

În ultimii ani, procentul copiilor care s-au confruntat cu experiențe negative pe Internet a crescut, în special în rândul celor cu vârste de până la 15 ani.

Rețelele de ajutor preferate de copii în cazul experiențelor negative pe Internet sunt concentrate în jurul prietenilor de aceeași vârstă și membrilor apropiați ai familiei. Majoritatea copiilor preferau să se adreseze prietenilor (41%) și părinților (37%) atunci când se confruntau cu o experiență negativă pe Internet, iar 18% declarau că nu au vorbit cu nimeni în aceste situații; numai 3% s-au adresat unui profesor.

Peste 40% dintre copii au ignorat problema apărută, 33% au închis aplicația folosită, iar 22% au blocat persoana respectivă.

Dintre experiențele negative trăite de copii în mediul online, cyberbullying-ul este una dintre cele mai frecvent răspândite.

………….

Hărțuirea pe internet – o plagă ce afectează miliioane de pre-adolescenți, adolescenți și tineri

Cum putem preveni cyberbullying-ul

Am stat de vorbă cu Claudia Chiru, specialist în educație cu experiență în mediul on-line, pentru a afla care sunt recomandările ei pentru a face Internetul un loc mai bun și mai sigur pentru copii.

………….

”Riscul cel mai important este cel al bullying-ului, al cyberbullying-ului, al abuzului emoțional care aduce cu sine multă rușinare. Odată cu intrarea mea pe TikTok m-am confruntat cu jigniri și agresiuni de tot soiul. Din 3-4 discuții, 3 sunt jignitoare, devin atacuri la persoană, iar 80% din mesajele scrise sunt greșite din punct de vedere gramatical și ortografic. Mediul virtual care s-a creat acolo este unul plin de pericole, în care copiii noștri stau fără repere. Părinții care intră acolo sunt educați, dar de multe ori sunt oameni fără educație, cu un nivel cultural scăzut. Sunt destul de vocale ambele părți, totuși partea needucată este mai prezentă și incisivă, de aceea este dificil pentru un copil sa aleagă varianta cea mai bună. Noi, profesorii, suntem călăuzele lor în astfel de situații, deoarece au încredere în ceea ce le spunem. Încă ne bucurăm de încrederea copiilor. Desigur, sunt și copii care jignesc și se poziționează în papucii agresorului. Vedetele și persoanele publice au un scop material, deci nu putem spune că nutresc o dragoste genuină pentru educarea copiilor, așadar nu sunt surse de la care putem aștepta conținut valoros.” spune Claudia Chiru.

Internetul reprezintă resurse și oportunități extraordinare, dar nu este un spațiu lipsit de pericole!!

Citiți mai multe în articolul din blogul Twinkl –

https://www.twinkl.ro/blog/siguranta-pe-internet

Copiii au nevoie de voi, să îi protejați de pericolele Internetului!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.