Dacă tot am vorbit puțin despre procesele de gândire și învățare pe care ar trebui să le pună în evidență activitățile și lecțiile, vă propunem și aceste sfaturi, care să vă ajute la structurarea planurilor de lecții. Ele sunt venite de la A.J. Juliani și de la Patti, profesoara din Ontario (Canada) care predă la clase simultane și a inițiat un site pentru profesori, intitulat Madly Learning (învățând nebunește)
https://www.madlylearning.com/
”Duminică plăcută! Sau, dacă ești ca mine – un scurt răgaz înainte de a te îndrepta spre un nou semestru și o nouă săptămână de școală și de planificare a lecțiilor – nu atât pe hârtie, cât în minte” – spune Juliani.
Deoarece ne îndreptăm spre viitorul semestru, m-am gândit la două întrebări care, de-a lungul ultimilor ani au influențat cu adevărat pedagogia și instruirea mea.
1. Este această ________________(completează spațiul cu sarcina, activitatea, evaluarea) centrată pe învățare, sau pe conformitate?
Această întrebare e dificilă, deoarece cele două se întrepătrund uneori. Trebuie să continui să mă surprind în acțiune și să reflectez dacă sarcina pe care o atribui elevilor este sau nu centrată pe a trece prin pași și cercuri (conformitate) sau este mai nuanțată și centrată pe procesul de învățare. Totuși, doar utilizând această întrebare, eu pot să depistez în mod consecvent unde mă înclin prea mult spre conformitate și conținut și nu destul de mult spre procesul învățare.
2. Ce lucruri fac eu pentru învățăceii mei și pe care ei ar putea să le facă singuri, pentru ei?
Această întrebare este din noua mea carte, Empower, și este cea care mă oprește adeseori din drum. Mă gândesc deseori la ea atunci când sunt cu copiii mei proprii. Ce fac eu pentru ei, lucruri pe care ar putea să le facă (sau să le învețe) singuri?
Amândouă aceste întrebări mă conduc nu numai atunci când creez ceva, dar și atunci când concep experiențe de învățare.
Sper că ați avut șansa să vă reîncărcați în această vacanță!
AJ
Sfaturi de la Patti – Madly Learning
Ridicați mâinile dacă simțiți că planificarea lecțiilor vă răpește cel mai mult timp.
Da? Oh, atunci mă bucur că vă scriu. Știu din proprie experiență cât de mult timp (ca să nu mai spun despre stres) poate să însemne planificarea lecțiilor. Așa că am strâns pentru tine cele mai bune 5 sfaturi ale mele, care să te ajute să coordonezi acest proces și să-ți recâștigi ceva timp liber.
Nu este sănătos pentru tine sau pentru familia ta să te epuizezi muncind și asta nu te face neapărat să fii un profesor mai bun! Putem furniza totuși lecții eficiente și angajante fără sacrificiul întregului timp personal.
Haide să readucem bucuria serilor petrecute cu familia (și prietenii) – ai aici cele mai bune cinci sfaturi ale mele pentru planificarea lecțiilor.
Fă-ți o rutină
Rutinele sunt cele care ne apără de a lua totul de la zero de fiecare dată! Pentru planificarea lecțiilor, în loc să începi de la zero, începe cu un rezumat-standard, pe care să-l completezi în fiecare săptămână schimbând atributele.
Iată cum ar arăta rutina mea pentru Arta limbajului:
Lectură independentă
Predare directă sau activități coordonate de profesor (lectură)
Activități independente (pe centre/ grupuri)
Predare directă sau activități coordonate de profesor (compunere, ortografie sau gramatică)
Activități independente (pe centre/ grupuri)
Care sunt tipurile de activități coordonate de profesor și care sunt cele independente?Iată o mică defalcare
Coordonate de profesor
Luni – lectură cu voce tare
Marți – lectură cu voce tare
Miercuri – Activitate pentru înțelegere (rutinele de gândire pentru introducerea și explorarea de idei)
Joi – lectură comună
Vineri – Activitate pentru înțelegere (rutinele de gândire pentru sintetizarea și organizarea ideilor și/ sau aprofundare)
Activități independente
Scriere
Citirea răspunsurilor
Exerciții de gramatică
Exerciții de ortografie
Aveți mai jos un video de la Madly Learning, din care vă puteți inspira pentru a planifica activități creative și amuzante – găsiți și o rutină pentru matematică!)
Nu face totul!!
Poți să o faci? Nu o foto-copia!
Ai început să simți că trăiești ca un foto-copiator? Hai să-ți folosești timpul mai bine! Dacă elevii își pot face propriile organizatoare și își pot structura ideile fără să se bazeze pe hârtii venite din exterior, atunci adoptă asta! (acest lucru îți poate salva ore petrecute lângă un foto-copiator și, probabil ceva bani). Un elev poate foarte simplu re-crea un tabel în caietul lui de notițe, cu o linie și un creion.
Combină și împarte
Dacă predai la clase simultane poți salva timp. Unele subiecte, ca și unele materii, cum ar fi matematica și limbajul pot fi predate împreună – între timp, poți jongla cu științele și studiile sociale (istorie, geografie etc.)
Ca să reduci timpul de pregătire, în aceeași săptămână poți să predai doar științele sau doar studiile sociale. Acest timp poate fi folosit de asemenea pentru a construi abilitățile de muncă individuală ale elevilor (e un bonus!)
Planificarea lecțiilor
În loc să te uiți la ce vrei să realizezi astăzi, uită-te la întreaga săptămână. Luând în considerare întreaga săptămână vei putea avea o strategie pe care o completezi, în loc să o iei de la zero în fiecare zi. Lecțiile tale pot curge și se pot lega de-a lungul săptămânii.
Roata
Haideți să nu reinventăm roata – nu înseamnă pedagogie dacă arată drăguț. Nu e nevoie să petreci ore în plus pentru a face ca fișele de lucru să arate frumos – elevii nu au nevoie să fie drăguțe dacă regăsesc conținutul acolo.
Fă ceea ce funcționează – nu supra-complica totul, nu ai nici un motiv să încerci să dregi ceea ce nu e stricat.
Timp & bani – Uită-te bine la cantitatea de timp pe care îl petreci pregătind un lucru, versus cât ai economisi din timp dacă-l cumperi gata făcut. Câteodată valoarea recâștigării timpului tău va depăși valoarea banilor tăi. Evaluează ce-i mai bine pentru tine!
KISS – Keeping it simple (păstrează lucrurile simple), deseori, mai simplu e mai bine, deoarece de asta e nevoie chiar acum.
Sper că aceste sfaturi te vor ajuta să-ți salvezi ceva din timpul tău, atunci când creezi planuri de lecție. Haide să câștigăm puțin timp liber acum, când ne îndreptăm spre un nou semestru dificil.
Pentru mai multe idei, poți vedea filmul meu aici, ca întotdeauna – Sfaturi pentru a salva timp când planifici lecțiile: https://www.facebook.com/MadlyLearning/videos/395634608547263
Dacă ai și tu alte sfaturi de economisire a timpului pentru colegii tăi profesori, te rugăm să le împărtășești în comentarii.
Cu bine și să ai un semestru extraordinar!
Patti