Pauza e bună – pentru profesori (și elevi) creativi

Pandemia și trecerea la formulele online și hibride a solicitat și va solicita în continuare foarte mult creativitatea profesorilor, care trebuie să găsească sau să creeze noi formule de predare și materiale, lucrând cu programe și platforme digitale noi. Toate acestea au necesitat pe lângă participarea la noi cursuri, seminarii, și ore mai multe de muncă, în fiecare zi. Dar, așa cum arată cercetările, stresul și oboseala nu sunt prietenele creativității, de care profesorii – ca și elevii!! – au acum atât de multă nevoie. De aceea, cercetătorul Thomas Oppong îi sfătuiește pe profesori să-și acorde mai mult timp de odihnă. Și totodată, să se gândească mai bine atunci când le dau elevilor temele. Nu este deloc productiv ca un elev să-și petreacă mai mult de 2-3 ore pe zi făcând teme, după ce a petrecut alte 4-6 ore pe zi în clasa virtuală.

* Thomas Oppong este fondatorul și editorul site-ului AllTopStartups, un site de resurse pentru start-up-uri și antreprenori. În articolele sale el te provoacă să gândești, să înveți și să devii cea mai bună versiune a ta. Cartea lui cea mai recentă, ”Pariază pe tine însuți” (Bet on Yourself), dezvăluie modul în care poți găsi și crea lucruri semnificative.

Un creier odihnit poate genera mai mmulte idei bune

Pentru a avea un creier mai creativ, acordă-ți pauze

Creierul tău are nevoie de odihnă, pentru a rămâne productiv și pentru genera idei mai bune”, spune Thomas.

Un număr tot mai mare de dovezi ale cercetărilor științifice arată că, atunci când iei pauze regulate de la sarcinile mentale ți se îmbunătățește creativitate, iar atunci când sari peste aceste pauze rezultatele sunt stresul, epuizarea și blocajul creativ.

Ideile care-ți vin în minte atunci când mergi cu un mijloc de transport sau când faci un duș nu sunt coincidențe. Ele sunt rezultatul unei deconectări de la probleme, fie că ești conștient sau nu de asta. Creierul este construit pentru a detecta și a răspunde la schimbare. Atenția prelungită îndreptată spre o singură însărcinare poate împiedica obținerea performanței.

Conform cercetărilor, dacă un stimul rămâne constant mult timp, creierul încetează în mod gradat să înregistreze o imagine, un sunet sau un sentiment. Pierzi concentrarea și scade performanța îndeplinirii sarcinilor.

Un creier obosit își pierde capacitatea de concentrare și creativitatea

Atunci când ne confruntăm cu o problemă creativă timp îndelungat, cel mai bine este să-ți impui scurte pauze. Scurtele pauze mentale te vor ajuta să rămâi concentrat asupra sarcinii și vor îmbunătăți abordarea și generarea de idei. Pauzele structurate te pot ajuta să-ți faci munca cel mai bine.

Atunci când nu ne acordăm în mod regulat pauze, tindem să generăm idei redundante. Dacă eziți să faci pauză pentru că simți că ești ”pe val”, fii conștient că asta poate fi o impresie falsă. Creierul tău are nevoie de pauze pentru a rămâne productiv și pentru a genera idei mai bune.

David Burkus de la Harvard Business Review explică exact de ce pauzele conduc la descoperiri creative:

Cercetătorii au descoperit că grupul cărora li s-a dat o pauză pentru a lucra la o altă sarcină, fără legătură cu cea principală (testul Myers-Briggs) a generat cele mai multe idei.. Una din explicațiile posibile ale acestor rezultate este acesta: Când lucrezi încontinuu la o problemă, poți deveni fixat pe soluțiile anterioare. Atunci când iei o pauză și-ți fixezi atenția pe altceva, asta dă minții ceva timp să scape de fixația pe aceeași soluție, lasă vechile căi neuronale din memorie să se ”stingă”. Apoi, când te vei întoarce la problema originală, mintea ta va fi mai deschisă la noi posibilități de asociere, care sugerează o altă soluție – acele momente de ”evrica”.

Trândăvia (minții) nu este un viciu, ea este indispensabilă pentru a face în creier acele conexiuni neașteptate după care tânjești și este necesară pentru a putea face o muncă creativă.

Psihologul K. Anders Ericsson de la Florida State University, care a petrecut mai mult de 30 de ani studiind modul în care oamenii ating cel mai înalt nivel de expertiză, spune că oamenii talentați din diferite discipline – muzică, sporturi, scriere – rareori exersează de obicei mai mult de patru ore pe zi.

După o binemeritată pauză, poți genera cele mai multe idei la problema la care lucrezi

Maximizează modurile de funcționare a creierului, ”concentrat” și ”difuz”

Creierele noastre au două moduri de funcționare. Atunci când faci o muncă creativă, când înveți ceva nou sau lucrezi la o sarcină importantă, te afli în modul ”concentrat”.

Când ești relaxat, când mergi/ te plimbi, când visezi cu ochii deschiși, creierul trece în modul ”difuz”. Studiile au arătat că activitatea din multe regiuni ale creierului crește atunci când mintea ”rătăcește”. Creierul tău rezolvă cele mai dificile probleme atunci când visezi cu achii deschiși.

Psihologul Scott Barry Kaufman argumentează că ”Plimbările minții servesc unor funcții multiple, cum ar fi planificarea viitorului, rezolvarea preocupărilor curente, parcurgerea unor curente de informație diferite, învățare distributivă (versus toceală) și creativitate.”

Conform celor afirmate de Prof. Ing. Barbara Oakley, autoarea unor cărți despre învățarea altfel și a cărții ”O minte pentru numere: Cum să excelezi la Mate și Științe (chiar dacă ai picat la algebră)” – “A Mind for Numbers: How to Excel at Math and Science (Even If You Flunked Algebra),” pe lângă modul ”concentrat” – care se bazează pe cortexul prefrontal – noi învățăm și în modul ”difuz”, ancorat în operațiunile unei varietăți de regiuni ale creierului. De fapt, creierul trece în mod regulat de la un mod de funcționare la celălalt.

Barbara explică, ”Atunci când ești concentrat, îți blochezi de fapt accesul la modul difuz. Iar modul difuz îți este de multe ori necesar pentru a fi capabil să rezolvi probleme noi, foarte dificile”.

Când obosești sau ai un blocaj creativ, lasă mintea să rătăcească, comută în modul ”difuz”

Pune-ți mintea la odihnă

Mintea ta are nevoie de timpul tău de pauză pentru a rezolva cele mai importante întrebări pe care le ridică procesul tău creativ. O pauză este esențială pentru a-ți atinge cel mai înalt nivel de performanță.

Oamenii care se chinuie să rezolve probleme complicate ar face bine să treacă la modul ”difuz” și să-și lase mintea să rătăcească.

Ieși la plimbare. Câteva minute de plimbare pot crește și fluxul sângelui la creier, ceea ce duce la creșterea capacității creative. Charles Darwin, de exemplu, făcea lungi plimbări în jurul Londrei.

Dickens și-a scris romanele între orele 9 dimineața și 2 la prânz. După asta, ieșea la o lungă plimbare. El a spus odată, ”Dacă nu aș fi putut merge repede și departe, aș fi explodat și aș fi pierit.”

Desenatul, ”mâzgălitul” în timp ce asculți informație sau te gândești la ceva te ajută să te concentrezi mai bine

Găsește timp să mâzgălești. Lasă-ți din nou mintea să rătăcească în timp ce înhați creionul și hârtia. Cercetările arată că mâzgălitul poate stimula apariția de noi idei și te ajută să rămâi concentrat.

Fă-ți timp pentru exerciții fizice. Acestea îți aduc mai multă energie și te ajută să câștigi concentrarea. Încearcă aceste ”7 minute de exerciții”.

https://well.blogs.nytimes.com/2013/05/09/the-scientific-7-minute-workout/

Adoptă obiceiul de a medita. Meditația scade nivelul de stres și îmbunătățește atât sănătatea generală cât și creativitatea.

Scurtele pauze de meditație ajută și ele la îmbunătățirea concentrării și la găsirea de soluții și idei.

Permite-ți să ațipești puțin în timpul zilei. Mai multe studii au stabilit că acest obicei ascute concentrarea și îmbunătățește performanțele.

https://academic.oup.com/sleep/article/43/9/zsaa058/5813764

Ia pauză des, cu adevărat. Golește-ți complet mintea și apoi începe din nou. Următoarea ta idee grozavă depinde de această pauză.

Sursa: https://www.inc.com/thomas-oppong/for-a-more-creative-brain-take-breaks.html

P.S. Nu uitați! Și mintea elevilor voștri funcționează exact la fel. Dacă vreți să învețe (înțelegând, nu toceală) și, mai ales, dacă vreți să rămână creativi, nu le umpleți toată ziua cu exerciții repetitive inutile!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.