ȘTIAM – Iluzii optice cu… dovleci și vrăjitoare

Pentru că toată lumea este acum afectată de stres, de situația neobișnuită în care ne aflăm cu toții și, pentru că în statele vestice se apropie sărbătoarea de Halloween, Emma Vanstone de la ScienceSparks vă propune o activitate simplă și distractivă, care le poate demonstra copiilor cum funcționează percepția optică și, de ce câteodată ochii te pot înșela.

Iluzie optica de volum, creată din liniile desenului

Astăzi ne-am distrat grozav, făcând niște versiuni de Halloween ale activităților noastre legate de iluziile optice. Am făcut să apară o figură pe un dovleac, o pălărie pe capul unei vrăjitoare și încă multe altele, pentru că i-am provocat pe copiii mei să-și dea frâu creativității.

Cel mai bun lucru la această activitate simplă, ușor de realizat, este că puteți fi cât vreți de creativi – și tema nu trebuie să fie neapărat legată de Halloween – poate fi făcută și în restul anului, legată de alte evenimente. Copiii din clasa mea au făcut să apară tot felul de imagini legate de tema zilei, cu dovleci, vrăjitoare, stafii, păianjeni și schelete.

Cu acest exemplu simplu de iluzie optică le arăți elevilor tăi cum poți transforma două imagini în una singură! Știai că, pentru a putea procesa milioanele de lucruri pe care le vedem în orice moment, creierul nostru utilizează niște scurtături? O iluzie optică poate ”păcăli” ochii și creierul.

Cartoane cu desene pregătite

De ce materiale ai nevoie pentru experimentul cu iluzii optice

  • carton alb
  • creioane și creioane colorate
  • foarfeci
  • lipici / bandă adezivă transparentă (scotch)
  • un bețișor de lemn rotund sau un pai sau chiar un creion rotund

Cum să faci o simplă iluzie optică

  • Pune copiii să taie din cartonul alb două forme identice (rotund, oval, pătrat) de mărime potrivită (nu prea mari).
  • Desenați (și colorați) ce vreți – poate fi un dovleac pe o parte și modelele care reprezintă ”figura” pe partea cealaltă, sau o casă bântuită pe o parte și o stafie pe partea cealaltă. Jumătate din imaginea iluziei optice trebuie să fie desenată pe una din bucăți, iar cealaltă jumătate pe cea de a doua.
  • Pune copiii să lipească sau să prindă cu bandă adezivă transparentă un bețișor, pai sau creion între cele două imagini desenate de ei, puse spate în spate.
  • Apoi spune-le să țină creionul sau bețișorul între palme și să-și frece mâinile, pentru a face imaginea să se rotească repede.
  • Vor vedea cum figura apare pe dovleac sau stafia apare în casa bântuită, pălăria pe capul vrăjitoarei.. și tot așa.
..și cele două imagini se suprapun..

Ce se întâmplă? Atunci când rotiți creionul repede, creierul vostru vede întâi prima imagine și apoi, înainte să aibă timp să termine procesarea ei, o vede și pe a doua, așa că le suprapune și voi vedeți cele două imagini în același timp.

Acest efect este denumit persistența viziunii.

P.S. – Acest efect vă permite să vedeți și imaginea completă a peisajului din spatele unui gard de scânduri pe lângă care treceți în viteză, într-o mașină sau un tren. Creierul ”lipește” imaginile fragmentare pe care le vede în golurile dintre scândurile gardului, creând o imagine completă. Factorul important în acestă situație este viteza. Dacă mașina sau trenul ar merge încet, creierul ar avea timp să prelucreze separat fiecare fragment și nu ați mai putea vedea imaginea integrală.

Puteți descărca fișa colorată cu instrucțiuni pentru acest experiment aici:

Iluzie optică de volum și mișcare

Dar, ce este o iluzie optică?

Iluziile optice sunt de mai multe feluri – se pot utiliza culori, imagini și modele pentru a crea imagini care ne pot înșela sau păcăli creierul. Informația colectată de ochi este procesată de creier, creând o percepție care, în realitate nu se potrivește cu imaginea reală. Percepția este interpretarea informației pe care o primim prin intermediul ochilor. Iluziile optice apar în situațiile în care creierul încearcă să interpreteze ceea ce vedem și să dea un sens lumii din jurul nostru. O iluzie optică este situația în care percepțiile păcălesc creierul să vadă lucruri care pot fi sau nu reale.

Dacă vreți să arătați elevilor mai multe astfel de exemple, vizitați acest site – Optica pentru copii:

https://www.optics4kids.org/illusions

Sursa articolului: https://www.science-sparks.com/pumpkin-optical-illusion/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.