5 Sfaturi pentru a adopta educația în aer liber în orice locație

Al doilea val al pandemiei aruncă din ce în ce mai multe școli în scenariul portocaliu sau roșu. Mă uit pe fereastră și văd o toamnă frumoasă, mă uit pe Facebook și văd profesori din diferite localități care au optat, încă de la începutul școlii pentru varianta cea mai sănătoasă pentru copii – orele desfășurate în aer liber.

De ce să nu optați și voi pentru această variantă? Aveți nevoie de idei sau modele? Vă ajutăm, numai să cereți 🙂

Dacă spațiul este unul din motivele care vă determină să nu știți cum să adoptați această formulă, vă propunem mai jos un articol din seria celor scrise pe această temă în revista KQED de Kara Newhouse.

Există școli care și-au amenajat deja spațiile exterioare pentru predarea în aer liber

În acest an, când toate școlile arată atât de diferit, unii profesori au îmbrățișat ideea spațiilor din afara școlii pentru a-și desfășura orele. Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA (The Centers for Disease Control and Prevention) a inclus educația în natură printre strategiile recomandate școlilor*, ca să reducă răspândirea COVID-19, iar cercetările arată că această metodă de predare are rezultate pozitive** în instruire.

* https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/community/schools-childcare/reopening-schools-faqs.htmlFAQ for School Administrators on Reopening Schools

** https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2019.00305/fullExperiențele în natură promovează învățarea? Dovezile converg către o relație cauză-efect

De mult timp, educatorii care promovează educația în natură subliniază și beneficiile social-emoționale***. Dar începutul poate să pară descurajant de dificil. Mai jos, găsiți cinci sfaturi de la profesori cu experiență în domeniu, care să vă ajute să încercați învățarea în aer liber în orice locație disponibilă (curtea școlii, parc, alte spații verzi din apropierea școlii, spații comunitare cum sunt piațete, terenuri de sport, teatre în aer liber etc.)

*** https://www.kqed.org/mindshift/56735/how-outdoor-learning-can-bring-curiosity-and-connection-to-education-in-tough-timesÎn vremuri grele, educația în aer liber poate aduce curiozitate și conexiune cu învățarea

..dar astfel de spații se pot realiza și cu materiale ieftine

Caută posibilități în spații diferite

În acest an, Becky Schnekser care predă științele la clasa a 5-a la o școală privată din Virginia Beach, își predă orele integral în aer liber. Ea are avantajul de a avea o clasă în aer liber deja aranjată, dar asta nu e neapărat o cerință. “Orice spațiu în aer liber poate fi o oportunitate, fie că ai o arie umbrită cu pomi, fie o junglă de beton”, spune ea. De la matematica pe trotuar (#1) la plimbările prin istorie (#2) sau cântatul păstrând distanțarea socială, educatorii găsesc moduri în care pot să predea afară, indiferent de mediu sau materie (#2). Așa cum subliniază Schnekser, îți cere să gândești diferit, dar profesorii deja fac asta din cauza COVID-19. “Există modalități pentru a profita de asta. Trebuie doar să apeși un mic comutator în mintea ta”, a spus ea.

#1 https://www.edutopia.org/article/safety-mind-schools-take-classes-outdoorsȘcolile care se gândesc la siguranță scot clasele în aer liber

https://www.edutopia.org/article/simple-ways-bring-learning-outsideModalități simple de a aduce învățarea în aer liber / Ieșirea în exteriorul claselor ajută elevii să se concentreze, iar activitățile de la orice materie, de la studii sociale la matematică pot incorpora lumea naturală.

Se poate folosi și mobilier din plastic, ușor de mutat și de întreținut

Pregătește-te ca pentru o excursie pe teren

Atunci când predă, Schnekser poartă o centură de scule (#4), care ar putea să concureze ușor cu geanta lui Mary Poppins. În acea centură, ea păstrează bandă de lipit, foarfeci, o sticlă de apă care se poate re-umple, mănuși de grădinărit, măști de rezervă, post-it-uri, o șurubelniță și multe altele – toate ușor de găsit. Chiar dacă ieși cu elevii afară doar ca să citiți o povestire, este o idee bună să iei cu tine o sacoșă din pânză care să conțină câteva lucruri esențiale, cum este o trusă de prim-ajutor, telefonul mobil, dezinfectant de mâini, apă.

#4 https://twitter.com/schnekser/status/1299136704847151106

Încălțămintea este un alt punct de luat în considerație. Renunță la tocuri, spune Schnekser. Pantofii / încălțămintea confortabilă sunt obligatorii. Și elevii vor trebui de asemenea să poarte încălțăminte și haine care sunt potrivite cu vremea. Atunci când Cornelius Minor a predat în școlile publice din New York City, păstra haine și încălțăminte de rezervă în clasă, în așa fel încât elevii lui de la arta limbajului să poată ieși din clasă în fiecare zi, indiferent dacă ploua, ningea sau era soare.

https://twitter.com/MisterMinorCornelius Minor, aka Mister Minor – tată și tocilar, luptător pentru cauze unei educații puternice.

Primăria poate ajuta la amenajarea unor spații comunitare, care pot servi pentru ore, dar și pentru organizarea unor mici evenimente culturale

Evident, planifică pentru a putea păstra distanța fizică

Deși e mai ușor să păstrezi distanța de 1,5 metri între elevi afară, tot ai nevoie de planificare ca să concepi orele pentru a păstra siguranța în timpul pandemiei. Educatorii utilizează fie perne / pături/ saltele individuale (#5) sau chiar desenează linii pe beton (#6), pentru a-i ajuta pe elevi să păstreze distanța.

#5 https://twitter.com/elizabeth_raff/status/1300552478824501249

#6 https://twitter.com/sanford_music/status/1308021115030319104

Totuși, aceste precauții pot duce la alte provocări. Într-un curs despre predarea în aer liber (#7), susținut pentru profesorii din districtul New York, educatorul Kass Minor a remarcat că acea distanțare socială poate face mai dificil ca elevii și/sau profesorul să se audă unii pe alții, mai ales în mediul urban. Ea a sugerat adoptarea unor semnale făcute cu mâinile sau utilizarea unor carduri care să ajute la comunicarea unor mesaje comune, cum ar fi ”am o idee” sau ”trebuie să merg la baie”.

#7 https://www.eventbrite.com/e/embrace-the-outdoor-classroom-how-to-stay-safe-create-joyful-learning-tickets-117800569675

Pentru Schnekser, pandemia a îndemnat-o să-și restructureze activitățile manuale. În studiile de teren, ”de multe ori ești în același spațiu, tocindu-ți coatele,” spune ea. În acest an, în loc să-i pună pe elevi să încerce toate aspectele unui proiect, ea i-a repartizat la sarcini specializate, pentru a limita contactul cu materialele și colegii. Partea pozitivă a acestei schimbări este că seamănă mai mult cu munca autentică (#8) pe care o fac oamenii de știință pe teren. “Deci, m-a forțat să fiu mai atentă la scopul și intențiile activităților pe care le fac cu elevii,” a spus ea.

Și, iată o idee amuzantă de la Kass Minor: separatoarele de culoare pentru piscine cu plutitoare de spumă ”schimbă jocul” pentru jocurile în aer liber, cum este leapșa, de exemplu, a spus ea.

#8 https://www.kqed.org/mindshift/54461/how-to-bring-authenticity-to-learning-that-happens-in-school Cum să aduci autenticitatea în învățarea care se petrece în școli.

Copiii pot aduce de acasă sau confecționa perne, covorașe împletite din resturi textile, scaune pliante, sau se pot prevedea astfel de lucruri în dotarea școlii

Conectează curiozitatea copiilor cu conținutul

În timp ce poți planifica pentru a face față distracțiilor inerente, cum ar fi zgomotul străzii, de exemplu, alte distracții vor apărea pe neașteptate. În aceste cazuri, abilitățile de improvizație te pot ajuta. Dacă în timpul orei tale în aer liber, pe deasupra capetelor voastre zboară un vulturul pleșuv, poți face o pauză, ca să priviți vulturul și apoi să pui întrebări care să conecteze curiozitatea copiilor cu conținutul (#9). De exemplu, dacă citiți cartea ”Șoarecele și motocicleta” (The Mouse and the Motorcycle), ai putea întreba, ”Dacă asta ar fi fost o carte despre vultur, oare el ar fi mers cu motocicleta, sau cu altceva?” Cu alte cuvinte, ”găsește o modalitate să o accepți / incluzi (#10), în loc să te lupți cu ea”, a spus Schnekser.

#9 https://www.kqed.org/mindshift/tag/student-centered-learningÎnvățarea centrată pe elev

#10 https://www.kqed.org/mindshift/47223/how-one-teacher-let-go-of-control-to-focus-on-student-centered-approachesModul în care un profesor a renunțat la control, pentru a se concentra pe abordările centrate pe elev

Chiar o curte cimentată poate deveni un spațiu de învățare colorat și atrăgător…

Alege-ți aventura proprie

În cursul ei virtual, Minor a descris trei niveluri de învățare în natură / în aer liber. Nivelul de bază include practici care sunt deja prezente în multe școli: excursii pe teren, activitățile din pauzele în curte sau lecții ținute afară, când e vreme bună. Următorul nivel implică utilizarea experiențelor din aer liber/ natură pentru generarea de întrebări sau idei (#11), cum ar fi să compui o temă de povestire din fotografii. Cel de al treilea nivel implică ore tematice în care elevii examinează probleme de mediu sau ale comunității vecine.

#11 https://www.kqed.org/mindshift/category/inquiry-learning-2

Kass Minor îi încurajează pe profesori să ia în considerare cultura comunităților din care fac parte elevii lor și, în acest an dificil să fie binevoitori față de propriile persoane. Oricare din aceste trei niveluri de abordare sunt un ”bun loc în care să fii”, a spus ea. ”În acestă perioadă, pentru copii și orice persoană contează și simplul fapt că sunt afară și este, cu adevărat, o puternică mișcare pedagogică.”

Sursa: https://www.kqed.org/mindshift/56742/5-tips-for-embracing-outdoor-learning-in-any-setting

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.