Acest articol este izvorât tot din înțelepciunea Bufniței-profesor, Tammy. Ideile ei ni s-au părut foarte bune, deși unele dintre ele probabil că vor fi dificil de pus în practică acolo unde va fi ales scenariul hibrid sau cel 100% online. Voi ce spuneți? Cum ați aplica aceste idei în varianta la distanță? Sau poate aveți alte activități pe care le faceți de obicei cu elevii voștri în prima zi de școală. Dacă aveți astfel de idei, sau v-ați gândit la adaptări pentru învățarea la distanță/ hibridă, vă rugăm să le împărtășiți în comentarii, pentru ca și alți profesori, începători sau nu, să se inspire. Numai împreună putem reuși!

Ahhhh… Vara a plecat. Oare unde s-a dus? Mi se pare că doar ieri tu îți împachetai lucrurile din clasă și te îndreptai spre o plajă, într-un frumos apus de soare…
Acum, prima zi de școală este aproape. E timpul să-ți despachetezi lucrurile pentru clasă, să faci copii după primele materiale și să începi un an școlar proaspăt!
Ei bine, haide să ne asigurăm că îl începi cu bine – chiar din prima zi de școală!
Sunt 10 lucruri pe care fiecare profesor trebuie să le facă în prima zi de școală. Dacă vrei ca acest an să fie unul de succes, nu poți lăsa aceste 10 lucruri pe dinafară.
Iată care sunt acestea, nu într-o ordine specială.

Ce TREBUIE să faci în prima zi de școală
1. Salută-ți elevii la ușă. Pe măsură ce drăgălașii micuți vin pe coridor, trebuie să fii gata să-i ajuți să-și găsească clasa și să-i saluți pe toți. În mod sigur, acesta nu este momentul în care să discuții cu colegii ca să afli ce a mai făcut fiecare peste vară. Trebuie să-i ajuți pe acești Nervous Nellies (expresie curentă – persoane timide și îngrijorate) să se simtă mai bine – și cea mai bună cale de-a o face este să-i faci să se simtă confortabil, cu zâmbetul și salutul tău călduros.
2. Să ai pregătit ceva de făcut pentru ei, imediat (și pentru întreaga zi). Atunci când elevii intră în clasă – chiar dacă este doar prima zi de școală – trebuie să existe ceva de făcut pentru ei. Asta dă tonul întregului an. Ei trebuie să înțeleagă asta, că în clasa ta este o prioritate să se apuce de treabă și de acea însărcinare (și de învățare). Fiind prima zi de școală, evident că te gândești, probabil – ”Ce-o să-i pun eu să facă în prima zi, cum au intrat?” De ce nu ar completa, de exemplu, un chestionar, cum ar fi un inventar al intereselor*, ca să-i poți cunoaște mai bine sau să-i pui să scrie despre cum a fost vara lor (o probă de scris ca să vezi cum mai stau după lunga perioadă de învățare la distanță și vacanță, n.n.)
* https://theowlteacher.com/know-your-students/ – Cunoaște-ți elevii
Asigură-te că ai o mulțime de lucruri de făcut pentru prima zi. Eu super-planific mereu, pentru că nu știu cum se va mișca ”acest grup” de copii din clasă – vor fi ca niște broaște țestoase, sau vor fi iepurași? Nu vrei să te trezești nepregătită în fața câtorva ore înainte de terminarea primei zile; asta conduce la probleme de management al clasei**.
** https://theowlteacher.com/category/classroom-management/ – Managementul clasei

3. Prezentările. Pune fiecare elev să se prezinte singur (chiar dacă se cunosc, n.n.). Există o mulțime de jocuri amuzante de jucat în care elevii spun câte ceva despre ei. Poți găsi câteva dintre ele și în produsul meu de pe TpT – Back to School Product –
..sau aici – https://www.lifewire.com/free-powerpoint-games-for-teachers-1358169
4. Construiește comunitatea. Construirea comunității clasei este importantădeoarece, de-a lungul anului, puteți lucra împreună, ca o echipă sau ca o familie. Asta se poate realiza prin variate activități de dezvoltare de echipă*** (team-building).
*** https://www.unicefkidpower.org/fun-team-building-activities-for-kids/

5. Procedurile clasei (de predare). E ceva ce trebuie să faci, dar nu-i pune pe elevi să stea să le asculte pe toate cele stabilite deja de tine. Am făcut această greșeală în primul meu an de predare. I-am înecat cu ele un timp care, pentru bieții copii probabil li s-a părut că a durat decade – și știi ceva? – ei nu așa au învățat procedurile mele. Menționează-le atunci când le vine rândul. De exemplu, menționează procedurile pentru luat gustarea/ masa cu câteva minute înainte de masă. Serios, altfel se creează o supraîncărcare cu informați și copiii intră în modul ”vreau să tacă profesorul”.
#1 https://theowlteacher.com/classroom-procedures/ – Procedurile clasei
6. Impune aplicarea regulilor.Știu că unii profesori (și eu m-am numărat printre aceștia, la un moment dat) nu aplică regulile în prim zi de școală pentru că, ei bine, e doar prima zi… MARE greșeală. Asigură-te că le prezinți regulile (sau le creezi împreună cu ei) imediat și le aplici imediat în prima zi – cu atenționări și consecințe. De obicei nu trebuie să-ți faci griji pentru cei mici în prima zi de școală, deoarece sunt incredibil de somnoroși și neagă faptul că vara s-a terminat, dar hei!, nu știi niciodată!
#2 https://theowlteacher.com/back-to-school-blog-hop/

7. Timpul pentru întrebări și răspunsuri. Acesta este unul dintre lucrurile mele favorite pe care le fac în prima zi de școală. Pentru mine, este o oportunitate grozavă de a face conexiuni cu elevii și de a începe să construiesc relațiile cu ei (#3). Le furnizez cartonașe de 6 x 10 cm și le permit să scrie orice întrebare au de pus. Pot pune chiar întrebări despre mine. Câteodată întrebările sunt prostești sau aiurea (și le răspund cam tot așa – dar asta e valabil doar pentru mine!). Nu toți elevii au întrebări, și asta e în regulă. Răspund la întrebările de pe cartonașe și apoi le spun elevilor câte ceva despre mine, incluzând în prezentare obiecte din copilăria mea, cum ar fi desene, compuneri (Mrs. Livingston, în fine am învățat să las spații între toate cuvintele!), fișa de evaluare și chiar fotografii de pe vremea când eram elevă în clasele elementare. Elevii au nevoie să audă câte ceva despre copilăria ta și cine ești tu în afara clasei. Îi ajută să vadă că și tu faci greșeli și ești doar un om! Copiii învață atât de mult din asta și le place!
#3 https://theowlteacher.com/building-relationships-with-students/ – Construirea relațiilor cu elevii
8. Citește. Da, citiți. În prima zi de școală demonstrează importanța lecturii, creând timp pentru a citi. Dacă nu vrei ca elevii să-ți scotocească încă din prima zi prin biblioteca de cărți a clasei (și e explicabil!), atunci citește-le tu cu voce tare – chiar și dintr-o carte cu poze care le stârnește interesul – și fă-o pur și simplu mai lent, ca ei să se bucure de lectură. Trebuie să le creăm elevilor pasiunea de lectură și să-i facem să se bucure de ea. (Evident că sunt părtinitoare, pentru că îmi place lectura). Dacă ai nevoie de idei despre ce să le citești, poți apela la colegii cu o mai mare experiență sau care au avut acces la o bibliotecă mai bogată.
Și Tammi are sugestii dar, vai, sunt doar cărți în engleză…
– https://theowlteacher.com/bts-read-alouds-and-blog-hop/

9. Observă și evaluează. Știu, elevii sunt testați și para-testați. Nu spun că trebuie să fie un test formal, dar realitatea este că, atunci când vin/ sau revin în clasa ta nu știm în ce punct sunt din punct de vedere academic / al învățării. Sigur, avem o idee pentru că avem fișele lor, pentru că le-am predat în anul anterior sau i-am preluat de la un coleg profesor cu care am discutat despre acel/ acei elevi. Dar mie îmi place să încep imediat, deoarece cu cât avem mai devreme informația, cu atât mai devreme putem începe să predăm. Nu suport să-mi iau ”zile libere” ca să pot doar evalua. Observația este o altă modalitate grozavă pentru a lua notă cu cine formează relații atunci când tu începi să aranjezi locurile în clasă și așa mai departe. (Desigur nu poți face totul în prima zi de școală, dar încearcă să o faci în cadrul prime săptămâni de școală!)

10. Calmează-le emoțiile. Elevii sunt foarte emoționați în prima zi de școală. Au emoții legate de tine, ca profesor, legate de clasa lor, legate de ceea ce vor învăța în acest an și legate de atât de mute alte lucruri. Chiar dacă au mai fost în acea școală timp de mai mulți ani, învață în aceeași clasă și au mulți prieteni – sunt totuși emoționați. Ajută-i să se simtă în largul lor, calmându-le emoțiile și dându-le o idee despre ceea ce vor învăța. Eu încerc întotdeauna să le dau o ”avanpremieră”, similară cu un trailer de film, despre ce va veni pe parcursul anului școlar și îi va încânta.
Atunci când va începe școala, gândește-te cum se va desfășura acea zi și imaginează-te ca fiind în locul elevilor tăi. Nu vor dori să facă același lucru pe care îl face fiecare profesor în fiecare an. Nu vor dori să prezinte colegilor ce au făcut pe parcursul verii, sau să te asculte trecând în revistă regulile și procedurile. Da, unele lucruri trebuie să fie făcute în fiecare an, dar există întotdeauna căi de a face (altfel) aceste lucruri și totuși să faceți ca prima zi să fie grozavă! Știți cum se spune – întotdeauna prima impresie contează?
Să aveți cu toții o primă zi de școală uimitoare și un an școlar plin de succes!
Tammy