Așa cum am promis în articolul trecut, revenim cu lista de idei de activități din care puteți alege ce doriți să includeți în calendarul de vară al familiei și/ sau copiilor voștri.
La cele 100 de idei sugerate de Laureen Miles Brunelli de la Very wel Family, am adăugat și noi unele resurse pe care le-am găsit recent.
Vă dorim să realizați o planificare reușită și multă distracție (și cu folos).
Fie că în această vară (încă) lucrezi de acasă sau lucrezi în altă parte, fie că ești un părinte casnic; m-am gândi că ai nevoie de câteva idei practice pentru a-ți ține copiii ocupați pe timpul verii. Altfel, ei vor sfârși poate să stea prea mult timp în fața ecranelor, ceea ce nu e bine pentru sănătatea lor (mentală și fizică).
100 de Activități care să-i țină pe copii ”în priză” în timpul verii
Ca să luptați cu plictiseala copiilor, care se poate instala în timpul verii din motivele expuse în articolul trecut, încercați să introduceți în planificarea vacanței câteva din ideile din lista de mai jos. Și nu uitați, nu numai copiii trebuie să aibă parte de distracție – la multe din aceste activități poate participa întreaga familie. Așa că nu ezitați să vă distrați împreună – asta va ajuta la eliminarea unora dintre efectele negative, emoționale sau fizice create de perioada de izolare forțată. Participați și distrați-vă împreună!
Bucurați-vă de natură
Profitați de zilele lungi și însorite ca să explorați lumea naturală (doar să nu uitați de crema de protecție solară!)
- Culegeți fructe și legume. Găsiți o fermă care cultivă afine, coacăze, zmeură, mure, vegetale și/ sau flori și care își invită clienții să culeagă singuri ceea ce vor să cumpere și, mergeți să culegeți ce doriți, în loc să cumpărați de la supermarket.
-
Plantați o grădină cu flori pentru insectele care polenizează – fluturi și albine, sau creați în curtea voastră un habitat prielnic pentru mici animale și păsări. (pentru păsări, puteți solicita ajutor de la Societatea Ornitologică Română –
https://www.sor.ro/proiect/gradini-si-scoli-prietenoase-cu-natura/)
-
Cultivați ierburi aromatice în mici containere (reciclate). Utilizați vechi cutii de cafea, de conserve, cutii de lemn, sticle sau pahare de plastic sau orice aveți la îndemână prin jurul casei. Umpleți recipientele cu pământ de pădure, plantați semințele, udați-le și așteptați să crească pentru a utiliza verdețurile proaspete și aromate la preparatele pe care le realizați împreună. Puteți să organizați grădina de verdețuri pe balcon, pe un rastel făcut din paleți sau pe pervazul ferestrei (atenție să nu aibă prea mult soare direct).
-
Faceți căsuțe pentru zâne, ca să decorați grădina sau camera copiilor. Utilizați mușchi, crenguțe și frunze sau creați o căsuță de plastilină, care să se potrivească pentru Degețica, celebrul personaj creat de Andersen
– https://www.rottentomatoes.com/m/1048880_thumbelina/trailers/11306269?
-
Admirați formele fantastice ale norilor. Puneți o pătură pe iarbă (în grădină sau într-un parc) și uitați-vă la cer. Povestiți pe rând despre ceea ce vedeți în formele norilor.
-
Mergeți în natură ca să vă uitați la păsări, la fluturi sau mici animale. Faceți fotografii ale păsărilor pe care le observați și luați notițe despre ceea ce ați văzut. Utilizați o aplicație sau o carte ca să puteți identifica păsările (tot SOR vă poate ajuta)
- Faceți un hrănitor pentru păsări. După ce ați meșterit sau instalat un hrănitor, puteți privi păsările care vin să se hrănească și adăugați-le la lista voastră de păsări observate.
Bucurați-vă și de zilele cu ploaie
Când vremea ne forțează să stăm în casă, încă putem să facem multe lucruri!
- Organizați un camping. Puneți pe jos sacii de dormit din ”trusa de camping” și organizați o petrecere în pijama de familie cu cântece, jocuri, povești, un foc de tabără imaginar…
-
Experimentați cu noi stiluri de coafură. Lăsați copiii să experimenteze noi ”coafuri” realizate cu spumă, geluri și culori non-permanente.
-
Construiți un fort. Pe vreme ploioasă, îl puteți construi în camera de zi, din perne, pături, cearșafuri, cutii. Pe vreme bună, se poate construi în curte sau pe balcon.
-
Rearanjați mobila. Implicați copiii în această activitate de familie, dându-le hârtie și creioane pentru a desena planuri de amenajare propuse de ei.
-
Faceți o capsulă a timpului. Profitați de un eveniment din familie sau de un eveniment din lume pentru a cere fiecărui membru al familiei să scrie pe o bucată de hârtie motivele pentru care este recunoscător și să includă un obiect special într-o capsulă a timpului. Apoi, puneți bine acea capsulă pe care o veți deschide la data aleasă de voi. O puteți deschide mai curând, cum ar fi de Thanksgiving sau de Crăciun sau peste mai mult timp, de exemplu la absolvirea liceului.
-
Jucați un joc de cărți. Alegeți un joc amuzant pentru toți participanții.
-
Luați micul dejun în pat. Faceți cu rândul, fiind cel care servește sau cel care e servit.
-
Organizați întreceri de bile. Utilizați o țeavă de plastic suficient de largă, pe care o tăiați în jumătate, pe lungime, obținând două trasee de lungime egală, fixate cu un capăt la înălțime, ca niște mini-tobogane. Apoi dați drumul bilelor în același timp și vedeți care este cea mai rapidă.
-
Faceți avioane din hârtie. Vedeți care avion zboară cel mai departe.
-
Cumpărați o carte cu modele de origami și hârtie colorată. Creați animale și forme amuzante. Pe cele mai frumoase le puteți da cadou membrilor familiei, prietenilor, colegilor.
-
Jucați ”Șarade”. Transformați toate întâmplările neplăcute de peste vară într-un joc.
-
Organizați un maraton de vizionare de filme. Puteți da iama în colecția voastră de filme (dacă o aveți) sau puteți apela la Netflix. Nu uitați să vă aprovizionați cu floricele.
-
Construiți un super-castel sau o navă din piese Leggo… sau chibrituri (sau utilizați un set de construcție cumpărat). Eliberați o mică masă pentru acest proiect de familie. Lucrați la el toată vara.
-
Stabiliți un obiectiv din a completa un proiect pentru casă. Fie că v-ați propus să aranjați garajul, să reorganizați pivnița pentru a crea un loc de joacă sau să decorați o cameră, găsiți căile potrivite pentru a-i lăsa pe copii să ajute.
Vizitați site-uri locale
Vara este timpul ideal pentru câteva experiențe specifice ”vacanțelor acasă”, cum ar fi descoperirea sau re-vizitarea unor obiective din zonă. Mai ales dacă aveți prieteni sau rude care vizitează localitatea/ zona, transformați-vă în ghizi și invitați-i să vadă locurile speciale.
- Vizitați o casă istorică sau o fermă. Învățați împreună cum s-au schimbat vremurile și cum trăiau odinioară oamenii fără atâtea obiecte tehnologice.
-
Mergeți la un muzeu local. Admirați piese de artă, tehnologie și invenții, obiecte care țin de civilizația, stilul de viață și tehnologiile vechi, de natură sau alt subiect. Discutați acasă despre cele văzute și legătura lor cu viața de acum.
-
Mergeți la un picnic. Puteți alege să întindeți o cuvertură și o față de masă ca să mâncați o gustare aproape oriunde, cum ar fi la un concert în aer liber, într-un parc, pe malul unui lac, într-o rezervație naturală (dar fără grătare sau foc de tabără).
-
Mergeți la un carnaval, un festival tematic sau la un târg local. Mâncați vată pe băț, șuberek, kurtoskalacs sau altceva nesănătos o dată pe vară.
-
Faceți un tur cu autocarul în propria localitate/ la obiectivele din jur sau o excursie cu mașina până la un oraș/ localitate interesantă din apropiere. Puteți petrece și noaptea acolo, sau pur și simplu puteți vizita într-o singură zi obiective interesante sau să vă bucurați de priveliște.
-
Vizitați un târg al fermierilor locali. Ospătați-vă cu fructe proaspete și bucurați-vă de bunătățile cu specific local.
-
Participați la o întrecere de baseball/ volei, ring, badminton locală. Parcurile mari sunt câteodată vara pline de evenimente sportive și echipe prietenoase și există întotdeauna șansa să vă amuzați alături de ele sau chiar să câștigați un premiu.
-
Participați la un concurs de ridicare de zmeie, într-un parc, pe o plajă, într-o poiană. Sau la un concurs de bărcuțe pe apă. Dacă sunteți îndemânatici și vă pricepeți, învățați-i pe copii să-și facă propriul zmeu sau propria barcă și apoi să le testeze în spații deschise, respectiv pe un lac.
-
Mergeți să vedeți o cursă de mașini sau mini-carturi. Așteptați-vă la emoții puternice.
-
Mergeți la un matineu. Multe cinematografe au bilete cu cost redus pentru filmele din programul de dimineață.
-
Găsiți un concert gratuit sau alt eveniment artistic în apropiere. Stați comod și bucurați-vă de muzică cu întreaga familie.
-
Mergeți să vedeți un spectacol de teatru împreună. Nu contează dacă e un spectacol de păpuși, o piesă de teatru bună sau un muzical, contează să vă bucurați de el împreună, ca familie. .
-
Mergeți la un târg de chilipiruri sau la o vânzare pe peluză. Vedeți dacă nu cumva copiii sunt negociatori mai buni decât voi.
-
Mâncați la o gheretă mobilă din parc. Lăsați o dată pe vară copiii să guste mâncare grasă și un milkshake sau o înghețată..
-
Luați cu voi un pitic de grădină. Luați peste tot cu voi fotografia gnomului din grădina voastră (sau altui obiect care vă reprezintă ca familie) și fotografiați-vă în locurile vizitate alături de această imagine. La sfârșitul verii, creați un album al verii, cu imagini și comentarii. Poate să conțină și colaje ale unor vederi, etichete, bilete etc.
Bună dimineața,
Multe și mărunte dar distractive chiar entuziasmante. Întrebare? Cine da tonul? Cine este lider de joc? Exista și ceva experienta în directia asta? Cele mai multe dintre idei sunt jocuri obișnuite fie între copiii fie în familie
Multe presupun spațiu liber
Dar din experienta știu ca mulți oameni ies greu din zona de confort ca să înceapă să între în conexiune cu copilul din ei și sa genereze entuziasmul necesar inițiativei de joc
Tot părinții sau unul dintre frații mai mari pot iniția
Sugestia este de a începe cu un program făcut de întreaga familie ca o regula a vacantei. Toți participanții sa propună citeva activități pe care sa le scrie în program
Familia poate fi lărgită pe 3 generatii și incluși prieteni colegi sau vecini. Cea mai mare distracție dar și context de educație este un proiect făcut în comun cu participarea tuturor
LikeLike