Astăzi continuăm cu lista de activități amuzante pentru vară propuse de Laureen Miles Brunelli și Veriwell Family.
Folosiți-vă mintea
Evitați pierderile de peste vară cu activități amuzante de învățare care să antreneze gândirea copiilor.
- Înscrieți-vă la un club de lectură la biblioteca locală. Sau creați propriul club de lectură, invitând și alți copii să se alăture celui / celor proprii. Pot să participe și părinții. Păstrați fiecare o listă cu toate cărțile citite peste vară. Doar spuneți părinților să nu se aștepte la un premiu, deoarece copiii pot citi mult mai multe cărți decât voi! 🙂
-
Arătați copiilor că știința este amuzantă. Puteți încerca aceste experimente*, (sau câteva din cele deja publicate în CREER), sau puteți alege din experimentele filmate din site-ul Action Lab** pe care apoi să le discutați cu copiii.
* https://www.verywellfamily.com/top-science-websites-for-kids-1259286
** https://www.youtube.com/channel/UC1VLQPn9cYSqx8plbk9RxxQ/videos – The Action Lab
-
Învățați împreună o nouă abilitate. Învățați să jonglați, să cântați la muzicuță, să coaseți etc.
-
Citiți împreună cu voce tare un capitol dintr-o carte, înainte de culcare. Planificați să citiți copilului/ sau împreună cu copiii voștri câte un capitol sau două în fiecare seară (n-ar strica și un mic concurs de interpretare ”teatrală”, amuzantă, n.n.). Puteți citi astfel o serie întreagă de cărți, împreună.
-
Faceți temele pentru vacanță. Nu este chiar o activitate amuzantă (doar dacă nu o transformați voi în ceva mai palpitant/ interesant, n.n.), dar veți fi fericiți și vă veți simți mai liberi să vă bucurați de vacanță atunci când le veți termina.
-
Luați interviuri rudelor în vârstă. Scrieți istoria familiei împreună cu copiii voștri.
-
Scrieți în jurnalul personal în fiecare zi. Dacă cei mari preferă, permiteți-le să scrie un jurnal pe scurt, în puncte (bullet journal). Apoi, la sfârșitul verii, puteți împărtăși unul cu altul cele mai frumoase amintiri ale verii.
-
Scrieți și ilustrați o carte comică. Puteți face din asta un efort de grup, sau puteți lăsa pe fiecare să-și încerce puterile singuri.
-
Antrenați-vă creierul cu ”jocuri ale minții”. Le puteți încerca pe cele de aici*** (sau puteți căuta cărți în limba română cu jocuri similare).
*** https://www.verywellfamily.com/brain-teaser-manipulative-puzzles-for-kids-1449011
-
Luați o carte cu ghicitori. Vedeți dacă vă puteți uimi unul pe altul; apoi scrieți propriile ghicitori.
-
Organizați un concurs de rezolvare de puzzle. Utilizați câte un puzzle cu 100 de piese (minim) și vedeți cine termină mai repede completarea lui.
Deveniți artiști
Expuneți lucrările cele mai reușite ale copiilor realizate în anul care a trecut și pe care le-ați păstrat și încercați noi activități artistice.
-
Înșirați mărgele. Proiectele pentru ”bijuterit” cu mărgele pot fi simple sau complicate – voi alegeți.
-
Presați flori de vară. Din flori și diferite frunze presate puteți realiza o pictură cu flori, fixându-le pe o hârtie lucioasă (sau mată).
-
Creați un perete decorativ. Pe un perete lung, întindeți o foaie mare-mare de hârtie de desen și creați un perete decorativ. Puteți include pe el desene, picturi, fotografii colorate, colaje care să reprezinte activitățile voastre din această vară. Lucrați la el întreaga vară, adăugând puțin câte puțin. Păstrați ”inaugurarea” operei de artă în fața rudelor și prietenilor pentru o petrecere de sfârșit de vară.
-
Colectați pietre și desenați-le sau realizați din pietre colorate decoruri în grădină. Puteți transforma pietrele pictate în ”animale” de casă, ornamente pentru casă și grădină sau le puteți da cadou membrilor familiei sau prietenilor.
-
Organizați o ședință foto. Planificați să îmbrăcați fiecare diferite ținute și faceți fotografii afară – în curtea casei, în parc, în afara orașului. Copiii mai mari, adolescenții le pot edita apoi în Photoshop pe computer, realizând un frumos catalog al verii. Puteți alege chiar o temă, la propunerea copiilor.
-
Decorați-vă trotuarele cu picturi realizate cu cretă colorată. Puteți folosi cretă obișnuită, sau vă puteți crea propriile culori folosind amidon de porumb, oțet și coloranți alimentari.
-
Jucați-vă cu lutul. Realizați diferite forme sau figurine, colorați-le, apoi (pe cele mai reușite) coaceți-le la cuptor, ca să rămână.
-
Faceți creații din plastilină. Dacă nu vă place ce a ieșit, puteți remodela plastilina.
-
Țineți o agendă zilnică realizată din schițe de desen. La sfârșitul verii, împărtășiți împreună schițele cele mai frumoase.
-
Montați un spectacol artistic (piesă de teatru, muzical etc.). Scrieți scenariul, faceți costume, montați un mic decor sau faceți pur și simplu un spectacol de improvizație.
-
Cântați împreună. Puteți cânta la instrumente tradiționale sau vă puteți face propriile instrumente. Puteți cânta cântece cunoscute sau puteți compune ritmuri, cântece, versuri etc. Dacă vreți, vă puteți înregistra creațiile.
Distrați-vă și ieșiți în afara casei sau localității
Pentru activitățile amuzante de mai jos, tot ce aveți nevoie este un pic de spațiu și zile însorite, pentru a-i face pe copii să se miște.
- Organizați o cursă cu pistoale de apă. Luați două sau mai multe pahare mari de plastic, faceți o mică gaură în fundul fiecăruia și treceți câte o sârmă lungă prin fiecare (sârmele trebuie să fie de lungimi egale). Întindeți sârmele între două puncte egal depărtate – la un capăt va fi punctul de pornire în cursă, la celălalt, punctul de sosire. Concurenții utilizează pistoale de apă trăgând în interiorul paharelor pentru a le face să se deplaseze în lungul sârmei. Primul care face paharul să ajungă la linia de sosire este învingător.
-
Construiți bule de apă sau o fâșie de alunecat. Utilizați folie groasă de plastic și bandă de lipit pentru a crea mari perne umplute cu apă (sau buline). Presărați bulinele prin curte și lăsați copiii sau adolescenții să sară de la o bulină la alta. Sau utilizați o fâșie lungă de folie de plastic și un furtun de grădină pentru a crea o fâșie de alunecat.
-
Jucați-vă afară în ploaie. Puteți folosi și zilele ploioase pentru jocul afară. Ieșiți la plimbare ca să simțiți mirosul ploii pe asfalt, pe pământ, pe frunze; stropiți-vă în băltoace, faceți ”plăcinte de noroi” etc.
-
Mergeți la pescuit. În multe locuri, copii pot arunca o undiță fără să aibă nevoie de permis.
-
Mergeți cu o canoe, o barcă sau alt vehicul pe apă. Căutați un parc unde puteți închiria o canoe, o barcă sau alt vehicul și petreceți un timp pe apă (e bine să vă învățați copiii să folosească vâslele, să conducă o barcă pe valuri, să înoate – nu se știe niciodată când vor avea nevoie de asta, n.n.).
-
Învățați copiii să sară peste pietre (sau alte obstacole). Puteți face și un concurs din asta.
-
Utilizați toate activitățile oferite de parcurile din apropiere. Căutați pe internet să vedeți ce activități în aer liber oferă parcurile mai bine organizate din apropiere și pregătiți-vă cutia frigorifică cu apă și gustări pentru a petrece o zi întreagă afară.
-
Organizați un concurs de baloane de săpun sau bule de gumă. Vedeți cine poate face cele mai mari baloane sau bule, fără să le spargă.
-
Organizați o drumeție. Alegeți o rută de plimbare din apropiere sau mergeți cu mașina până la o rezervație naturală mai depărtată, apoi porniți pe jos pe traseul ales. (nu uitați busola, harta, apa și trusa de ”supraviețuire” – vă puteți antrena pentru adevăratele explorări – n.n)
-
Montați o plasă de badminton/ volei. Organizați un concurs de badminton în familie, cu prietenii, sau pur și simplu utilizați plasa pentru a juca un meci de ”volei pe plajă”/ iarbă.
-
Jucați HORSE. Utilizați propriul coș de baschet sau unul dintr-un parc apropiat pentru a juca un joc provocator numit HORSE. Pentru cei mai mici, puteți monta un mini-set de baschet lângă cel mare.
https://www.liveabout.com/how-to-play-horse-1696123 – Cum se joacă jocul multi-generațional H.O.R.S.E.
-
Construiți un traseu cu obstacole în propria curte. Pretindeți că vă antrenați pentru concursul Ninja Warriors și vedeți cât de repede treceți fiecare prin probele din acest traseu.
-
Organizați un concurs de învârtit cercul pe șolduri (hula hoop). Vedeți cine din familie poate menține cercul învârtindu-se cel mai mult.
-
Săriți coarda. Puteți cânta unul din cântecele de aici (#1)
#1 https://www.verywellfamily.com/old-fashioned-jump-rope-rhymes-1696145
-
Jucați tenis cu baloane. Aveți nevoie de baloane, farfurii de hârtie și bețe de lemn plate (din cele pentru pictat). Lipiți farfuriile de bețe ca să faceți palete de tenis și utilizați balonul pe post de minge. Puteți face această activitate afară sau în interior.
-
Organizați un meci de baseball cu baloane cu apă. Aveți nevoie de o minge de plastic, câteva baloane umplute cu apă și prosoape vechi pe care să le puneți ca ”baze” pe teren.
-
Cățărați-vă în copaci împreună. Evident, puteți face asta doar dacă copiii sunt destul de mari; și voi destul de curajoși. (pentru cei ambițioși, ca prime exerciții de cățărare, puteți folosi diferite tehnici și coardă de siguranță, n.n.)
-
Jucați golf în miniatură. Puteți merge la un parc din apropiere care are teren de minigolf, sau vă puteți construi în curte propriul curs de minigolf.
-
Mergeți cu bicicletele, ca să vă distrați. Fie plecați cu bicicletele direct de acasă, fie conduceți cu mașina până la un loc care are cărări speciale pentru biciclete.
-
Lansați un zmeu. Puteți cumpăra un zmeu gata făcut sau puteți să faceți propriul/ propriile zmeie. Petreceți câteva ore pe câmp sau în parc într-o zi în care bate vântul.
-
Alergați prin curte. Puteți juca frisbee, leapșa sau alte jocuri. Vă puteți crea chiar propria ”Olimpiadă de vară”.
-
Jucați crochet, oină sau… țurca pe o pajiște. Puteți încerca și Petanque sau alt joc cu bile pe iarbă.
https://www.woodmallets.com/how-to-play-croquet/
https://www.youtube.com/watch?v=CaVkIunjgyo – Oina
Amuzamente de seară
Înarmați-vă cu spray de țânțari și sunteți gata de amuzamentul de seară în aer liber.
- Găzduiți seara o proiecție de film. Închiriați sau împrumutați un proiector video și proiectați unul din filmele favorite pe un cearceaf prins de o bară a pavilionului din fundul grădinii. Sau puteți folosi unul din pereții casei pe post de ecran. Aduceți afară, pe iarbă, saci de dormit, saltele de apă, scaune pliante și bucurați-vă de spectacol (evident având și niște floricele de porumb sau alune alături).
-
Uitați-vă la stele. Invitați-vă prietenii și faceți o partidă de recunoaștere a stelelor. (Cu atât mai bine dacă unii dintre voi au lunete sau un telescop de amator, n.n.)
-
Ascultați o carte audio la lumina stelelor. Dacă nu aveți acasă, găsiți probabil la librăria de cartier o listă bogată de cărți clasice sau moderne.
-
Prindeți licurici. Doar ca să examinați împreună cu copiii modul în care luminează, apoi priviți-i cum se îndepărtează în zbor.
-
Faceți din curtea voastră un camping. Ridicați un cort (chiar improvizat) și aduceți afară saci de dormit. Dormiți cu toată familia sub lumina stelelor (nu uitați să puneți plasă de țânțari la intrarea în cort!)
-
Mergeți la un cinematograf în aer liber sau un drive-in. Dacă unul din parcurile din apropiere organizează proiecții de film în aer liber sau sunteți în vacanță și sunteți cazați aproape de un drive-in, mergeți la un spectacol de acest gen. Orice copil ar trebui să meargă măcar o dată să vadă un film în aer liber.
-
Faceți un foc de tabără. Coaceți la foc hot-dogs, faceți s’mores sau alte preparate.
https://www.tasteofhome.com/collection/new-ways-to-make-s-mores/

Petreceți timp cu prietenii
Strângeți la voi acasă veri, sau vecini, sau prieteni de școală ai copiilor cărora le lipsește timpul petrecut împreună.
- Găzduiți o sesiune de board games (jocuri bazate pe tablă de joc și zaruri). Puteți organiza o masă a adulților și una a copiilor.
-
Invitați prieteni ai copiilor să petreacă o noapte la voi. Lăsați-i să stea până mai târziu să joace jocuri, să vadă filme și să mănânce gustări.
-
Întâlniți-vă cu prietenii copiilor la locul de joacă sau la piscină. Faceți din asta un obicei, pentru a întări legăturile de prietenie dintre ei.
-
Organizați o ”vânătoare de comori”. Puteți face o variantă mai modestă în curtea proprie sau ceva mai serios într-un parc sau într-un loc în afara orașului. Puteți să schimbați puțin regulile și să organizați o ”vânătoare de fotografii” în care copiii pot să facă poze fie cu telefoanele lor fie cu camere foto – lista temelor de fotografiat poate fi variată – păsări, fluturi sau alte insecte, plante, pomi, case deosebite, monumente etc. De exemplu – fotografiați o floare; fotografiați ceva roșu.
-
Faceți prăjituri pentru un vecin în vârstă. Înmânați-i prăjiturile cu un mesaj mișcător sau o fotografie.
-
Organizați o petrecere ”pe dos” cu prietenii. Îmbrăcați cu toții hainele pe dos. Mâncați desertul dimineața și micul dejun seara. Mergeți învers sau chiar spuneți cuvintele invers.
-
Organizați o vânzare în fața curții a lucrurilor de prisos (garage sale). Permiteți copiilor să vă ajute și să câștige niște bănuți vânzându-și lucrurile și jucăriile vechi.
-
Vizitați un cămin de bătrâni sau o comunitate/ casă de retragere. Jucați jocuri, cântați cântece și luați o gustare împreună cu rezidenții de acolo.
-
Organizați o sesiune de Skype cu bunicii sau alte rude din depărtare. Povestiți despre planurile și aventurile voastre de vară.
-
Organizați o petrecere Havaiană în curte. Faceți colane din flori, cântați muzică havaiană, dansați. Și serviți mâncăruri și băuturi tropicale.
Puteți găti câte ceva
Cu orarul de vară mai relaxat, îi puteți lăsa pe copii să realizeze câteva proiecte culinare.
- Creați și coaceți propriile rețete de pizza. Copiilor o să le placă să-și aleagă propriile umpluturi. Ei pot ajuta la rasul cașcavalului, la spălarea ciupercilor, la mărunțirea vegetalelor și așa mai departe.
-
Lăsați-i pe copii să pregătească cina. Încurajați-i să facă planurile și să cumpere ingredientele. Apoi lăsați-i să pregătească cina pentru toată familia. Supervizați-i pe cei mici, dar lăsați-i pe adolescenți să se descurce singuri.
-
Faceți înghețată de casă. Puteți face cu înghețata sandvișuri sau o puteți mânca simplă.
-
Faceți limonadă proaspătă sau ice tea în casă. Vă puteți bucura de varianta voastră mai sănătoasă de limonadă, alături de prăjituri făcute în casă, singuri, sau împreună cu prietenii, în curte, în excursie.
-
Învățați-vă copiii cum să prepare felul vostru de mâncare/ sau dulce favorit din copilărie. Lăsați-i să adauge mici modificări proprii la rețeta voastră.
Un cuvânt din partea Verywell
Fie că veți transforma acestă listă într-un program complet de vară, fie că veți alege doar câteva dintre acestea, veți reuși să creați amintiri de neuitat. Nu uitați să vă structurați programul pentru întreaga vară și, garantat va fi o vară grozavă. Enjoy!
Sursa: https://www.verywellfamily.com/summer-fun-ideas-kids-and-parents-3542627