Pandemia de COVID-19 a adus în educația preuniversitară (K-12) la fel de multe provocări, ca și oportunități. Una dintre aceste provocări a fost aceea de a susține bunăstarea, dar și dezvoltarea socio-emoțională a elevilor în cadrul mediului de învățare la distanță. Deoarece atât educatorii cât și elevii erau obișnuiți să învețe atât în interiorul cât și în afara clădirii școlii, apar câteva întrebări despre cum putem continua să promovăm învățarea socio-emoțională simultan cu alte priorități și cum să menținem conexiunea, chiar dacă nu mai împărțim același spațiu fizic.
Anul trecut, înaintea acestei pandemii, Organizația Transforming Education a lansat un Ghid – SEL Integration Approach* (Abordarea integrării SEL) – care să-i ajute pe educatori să includă învățarea socio-emoțională în munca zilnică din clase. Cele șase componente ale acestei abordări – medii favorabile, relații strânse, instruire explicită, momente educative, oportunități de practică și modele bine gândite – sunt practici pentru orice clasă, bazate pe cercetare, care pot și trebuie să fie aplicate și în învățarea online.
*SEL-Integration-Approach-Quick-Reference-Guide
De-a lungul următoarelor săptămâni, Transforming Education va împărtăși o serie de articole care să ajute educatorii să adapteze cerințele acestei abordări la mediul învățării la distanță. Dat fiind condițiile prezente, speranța noastră, alături de a celor de la Transforming Education, este ca educatorii să poată utiliza aceste strategii pentru a integra învățarea academică (școlară) cu cea emoțională și socială, într-un mod controlabil și echitabil.
Într-o perioadă în care multe lucruri scapă controlului nostru, haideți să ne concentrăm pe ceea ce putem face pentru a susține bunăstarea socială și emoțională a elevilor noștri și a noastră.
Primul articol pe care vi-l propunem a fost publicat recent în Edutopia și este scris de John McCarthy.
John și-a început cariera, ca profesor de limba engleză și de științe sociale la Chicago, dar a predat și în alte zone – urbane și rurale (inclusiv în zone dezavantajate social), iar acum este profesor la Madonna University, învățându-i pe viitorii profesori să aplice instruirea diferențiată, învățarea bazată pe proiecte și blended learning (învățarea integrată). A predat mulți ani și cursuri online, este consultant pentru profesori și școli din mai multe țări și își împărtășește cunoștințele prin intermediul propriei publicații – Deadwood Writers Voices.
”Misiunea vieții mele este să înțeleg pe deplin și să pledez pentru ca vocea elevului să se facă auzită în procesul lor de învățare”, spune John.
”Poate fi o provocare să lucrezi de acasă perioade îndelungate, deoarece timpul de lucru se amestecă cu cel personal. Este mult prea ușor să aluneci într-o stare în care să te simți ”chemat să fii prezent 24/7” atunci când jonglăm cu provocări care apar mereu și cu cerințele învățăceilor sau alte cerințe care apar de oriunde și la orice oră.”
Acordă prioritate propriei îngrijiri în timp ce lucrezi de acasă
Profesorii care se adaptează la predarea de acasă în perioada în care școlile sunt închise ar avea nevoie să-și creeze noi rutine care să-i ajute să ”rămână cu picioarele pe pământ”.
Dar stabilirea de limite care separă timpul de lucru cu cel personal este doar primul pas. Pentru a-i putea ajuta și susține pe alții, trebuie să devenim în primul rând oameni care au grijă de ei înșiși.
Pare important dar și realmente dificil să ne îngrijim de sănătatea personală în situații cum este pandemia curentă, când simțim că timpul nostru este consumat în întregime cu problemele urgențe ale muncii. Putem simți că, dacă nu ne terminăm sarcinile, elevii noștri vor avea de suferit sau că programele vor eșua. Cu toate acestea, dacă devenim epuizați mental, super-obosiți sau secați de energie, riscăm să ne blocăm total, mental sau fizic – și în acel punct, nici o însărcinare nu va mai putea fi făcută.
Din fericire, există multe moduri în care putem avea grijă de noi înșine, în așa fel încât să împlinim nevoile și ale celor de acasă. Cele ce urmează sunt sugestiile mele pentru îngrijire personală și comunicarea cu ceilalți. Ele sunt doar sugestii. Cel mai important lucru este să te gândești la cele trei arii – îngrijirea fizică, mentală și socială – și să faci ceea ce funcționează cel mai bine pentru tine, ceea ce știi că poți face cu regularitate.
Îngrijirea fizică: Somn și exerciții fizice
Pentru a putea stăpâni stresul și a-ți reîmprospăta rezervele de energie necesare pentru a face față sarcinilor, este important să te îngrijești de nevoile de bază. Studii numeroase subliniază și întăresc valoarea somnului adecvat – șapte până la opt ore pe noapte pentru adulți. Una din valorile somnului este că ajută la menținerea multor funcții vitale** ale organismului, dând timp celulelor și țesuturilor obosite pe parcursul zile să se refacă, conform raportului de cercetare al Diviziei de Medicina Somnului de la Harvard Medical School.
** http://healthysleep.med.harvard.edu/need-sleep/whats-in-it-for-you/health – Somnul și sănătatea
Un extras din concluziile raportului:
-
Ai putea fi tentat să faci un schimb între orele de somn și câteva ore prețioase de trezie, dar este important să te gândești la costurile ascunse. Somnul este de asemenea prețios.
-
Studii numeroase au descoperit că somnul insuficient crește riscul persoanei de a dezvolta condiții medicale serioase, care includ obezitatea, diabetul și bolile cardiovasculare.
-
Lipsa unui somn adecvat pentru o perioadă mai lungă de timp a fost asociată cu scurtarea vieții.
”Dacă nu dormi suficient se alterează rezistența la insulină, ceea ce este asociat cu un risc crescut de a dezvolta un diabet de tip 2, care poate fi declanșat de o singură noapte de lipsă totală de somn” – Dr. Ann E. Rogers
Dublează un somn suficient cu obiceiuri de nutriție bune și cu obișnuința de a face exerciții fizice. Nu este nici un secret că mișcarea, exercițiile pot promova un somn mai bun*** și îți pot furniza energia de care ai nevoie ca să ai performanțe bune de-a lungul întregii zile.
*** https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/exercise/art-20048389 – Exercițiile fizice: 7 beneficii ale activității fizice regulate
Câteva idei simple pentru a obține un somn mai bun și a face mișcare cu regularitate includ:
-
Păstrează o rutină zilnică ce include un timp de somn consistent. Planifică-ți perioade de odihnă, de care ai nevoie pentru ca în fiecare zi să poți răspunde mai bine nevoilor elevilor tăi și familiei.
- Cercetează aplicațiile dedicate somnului care îți oferă date în timp real în ce privește modelele tale de timp de somn. Aplicațiile variază în acuratețe, dar pot surprinde o imagine a tipului de somn și a perioadelor de trezire. Site-ul Tom’s Guide oferă o listă la zi a acestor aplicații (#1) Eu folosesc Sleep Cycle. Unele benzi de alergat includ și ele aplicații de urmărire a somnului.
#1 https://www.tomsguide.com/round-up/best-sleep-apps – Best sleep apps of 2020
-
Stabilește un orar de exerciții zilnice. Acesta poate include unele exerciții rapide pe care le poți face, sau o plimbare sau să mergi cu bicicleta. Câteodată, eu urc și cobor scările în casă timp de 30 de minute sau exersez pe bicicleta staționară. (Poți face asta în timp ce asculți un CD, urmărești o emisiune TV, sau citești o carte de ex., n.n.) Ești prea ocupat? Rezervă-ți zilnic 15 sau 20 de minute ca să te plimbi sau să mergi (afară sau în interior).
-
Încearcă și aplicații de fitness, cum ar fi DownDog sau Peloton, video-uri de pe YouTube, sau jocurile de fitness de pe consolă, cum ar fi Just Dance sau Ring Fit Adventure. O trăsătură suplimentară a multor aplicații de fitness este capacitatea de a documenta ceea ce mănânci, ceea ce este important, mai ales dacă ești preocupat de sindromul de a mânca necontrolat/ prea mult datorită stresului.
Îngrijirea minții: Meditația și învățarea
Stabiliți calupuri de timp pentru muncă și familie – dar și pentru voi înșivă. Cei pe care-i iubești te văd lucrând de acasă și, în mod natural, vor ceva din timpul tău. Împărtășiți mesele și plimbările sau alte pauze din timpul de lucru, dar, în timp ce familia și colegii de lucru sau elevii au nevoie de atenția ta, te poate ajuta să te reîncarci și să fii prezent pentru ei dacă-ți protejezi ceva timp personal.
Planifică activități care promovează calmul: meditație, creștere spirituală, exerciții de yoga, completarea de puzzles, sau să joci/ jucați jocuri fizice sau digitale. Eu joc Minecraft ca să mă relaxez și, în mod subconștient, generez idei pentru învățarea creativă. Iată câteva aplicații (#2) care sunt de ajutor în păstrarea unei stări mentale zen – aplicația mea favorită este Calm.
#2 https://www.goodhousekeeping.com/health/wellness/g31945544/best-meditation-apps/ – Cele mai bune 11 aplicații care te ajută să-ți găsești pacea interioară
Încearcă să continui să înveți citind articole, ascultând interviuri și privind filme de instruire. Hobbi-urile și dezvoltarea practicii profesionale sunt valoroase pentru reîntinerirea minții tale.

Sănătatea socială: Rămâi în conexiune cu ceilalți
În general, profesorii sunt foarte capabili să conștientizeze timpul scurs în clasă, dar această abilitate ar putea fi pusă la încercare atunci când lucrezi acasă. Între planificarea lecțiilor, cercetare și căutarea de experiențe de învățare și participarea la întâlnirile profesionale, este posibil să uiți să mănânci și să rămâi în conexiune cu familia și prietenii. Din moment ce forța învățării virtuale constă în accesul facil la lumea întreagă, utilizează o parte din aceste resurse pentru creșterea personală.
Rămâi în contact cu familia și prietenii utilizând soft-uri de conferință cum sunt Zoom, Google Hangout, Skype, WhatsApp, și FaceBook. Întâlnirile video sunt mai bune decât convorbirile telefonice – atunci când ai o conexiune bună – deoarece îi poți vedea pe cei cu care discuți. Comunicarea înseamnă mai mult decât vocea – beneficiază de expresiile feței și alte indicii vizuale.
Poți avea conversații online sau puteți organiza mese în comun (la distanță) cu familia și prietenii. În fiecare zi de marți, familia mea ia prânzul cu părinții, utilizând FaceTime sau Zoom pe o tabletă telefonică. Faptul că ne vedem unii pe alții și împărtășim noutățile ridică moralul părinților noștri și pe cel al copiilor. Există și alte căi de socializare la distanță: puteți participa la grupuri de discuții sau la cluburi de carte. Ai putea beneficia din vederea unui zâmbet, chiar dacă este doar pe un ecran. Distanțarea socială nu trebuie să însemne izolare socială.
Noi suntem modele pentru elevii și copiii noștri și putem stabili un exemplu și practici pe care le predăm astfel, despre învățarea de-a lungul întregii vieți – care este acum mai importantă decât oricând. Controlarea stării de bine fizică, mentală și socială ne poate da energia de a fi prezenți pentru aceia de care răspundem și poate constitui un exemplu pentru ei despre cum poți face față în situația curentă.
Sursa: https://www.edutopia.org/article/prioritizing-self-care-while-working-home?