Strategii de predare ale profesorilor premiați pentru instruirea online

Din multitudinea de articole dedicate învățării online, pe care marile platforme adresate educatorilor le publică în această perioadă, am ales pentru astăzi un articol din Edutopia, scris de Prof. Univ. Michael Ralph, de la Center for STEM Learning, Universitatea Kansas.

Michael a predat Biologia la liceu, timp de 8 ani și este autorul a două manuale de biologie. În cadrul Centrului pentru învățare ȘTIM de la Universitate, lucrează în cadrul Programului UKanTeach cu studenții care se pregătesc pentru cariera de profesori și cu profesorii începători, oferind totodată suport pentru profesorii din Kansas care utilizează metode ȘTIM la clasă. El este totodată responsabil cu programele de formare din cadrul Kansas Association of Biology Teachers.

5-Strategii-predare-online-1
Un studiu recent a identificat cinci idei despre instruirea virtuală, examinând tehnicile comune împărtășite de cei mai apreciați (de top) profesori care predau online.

Primăvara lui 2020 adus o schimbare bruscă în multe clase, care și-au mutat activitatea în mediul online. Profesorii încearcă să-și adapteze rapid instruirea, iar mulți dintre ei fac predare la distanță pentru prima oară. Experiența contează și poate să fie frustrant atunci când încerci să-ți ajuți elevii într-un nou mod, în timp ce în jurul tău se întâmplă atât de multe lucruri.

Din fericire, un studiu recent*, publicat de Swapna Kumar, Florence Martin, Albert Ritzhaupt, și Kiran Budhrani în revista deschisă Online Learning, împărtășește poveștile unui grup de opt instructori online care au fost premiați și care, împreună, întrunesc 109 ani de experiență în predarea de cursuri online. Autorii studiului au luat interviuri acestor instructori de nivel universitar, întrebându-i despre abordările lor pentru instruirea online. Aceste abordări se aplică de asemenea elevilor din clasele 0-12, deoarece instructorii au subliniat importanța unor lucruri ca: materialele de curs relevante, abordarea flexibilă a muncii elevilor și importanța reflecției în învățare – toate fiind lucruri de care este nevoie de asemenea și în educația primară sau secundară.

https://olj.onlinelearningconsortium.org/index.php/olj/article/view/2077Award-winning faculty online teaching practices: Elements of award-winning courses (Practicile în predarea online ale profesorilor de facultate premiați: Elementele cursurilor care pot câștiga premii)

Interviurile au furnizat autorilor studiului cinci idei despre modul în care acești profesori premiați au abordat designul cursurilor lor.

5-Strategii-predare-online-5

1. Un material al cursului autentic și relevant

Există o adevărată bogăție de conținut online la care te poți lega (link) și la care să te referi, dar includerea unor materiale primare autentice este o cale grozavă prin care poți ancora învățarea. Sursele autentice, exemplele reale și cazurile luate din istoria noastră sau din lumea naturală furnizează un context bogat și nuanțat, în comparație cu acele concepte ipotetice, fabricate, cărora le lipsește autenticitatea.

Cerându-le elevilor/ studenților să analizeze și să interpreteze materialele primare și conținutul actual poate să le sporească angajamentul și gândirea critică. Profesorii intervievați în cadrul studiului au furnizat și unele exemple:

  • Fragmente de înregistrări ale unor emisiuni de radio săptămânale care au fost legate de temele cursului, asupra cărora li s-a cerut studenților să discute într-un forum online.” De exemplu, un profesor de istorie, ar putea împărtăși elevilor/ studenților lui această listă cu 10 emisiuni istorice importante:

    https://listverse.com/2007/07/19/top-10-historic-radio-broadcasts/

  • Filme video din curțile de judecată și interviuri înregistrate cu procurorii despre aspecte specifice ale unor cazuri legale.” Pe site-ul Oyez, studenții la drept pot asculta argumente live în multe cazuri ale Curții Supreme din SUA, incluzând cele din cazul procesului Bush v. Gore legate de alegerile din anul 2000:

    https://www.oyez.org/cases/2000/00-949

  • Interviuri audio înregistrate (podcast), legate de tema cursului, cu experți care-și demonstrează gândirea legată de acea temă și furnizează un material autentic pentru elevi/ studenți”. Una din opțiuni ar putea fi Ologies, cu Alie Ward, care înregistrează interviuri cu experți în științe:

https://www.alieward.com/ologies-by-topic

5-Strategii-predare-online-2

2. O largă varietate de resurse multimedia

Vorbind despre mediile externe, este important de asemenea să furnizați materialele într-o varietate de formate. Furnizarea unui conținut video, audio, citit sau interactiv, poate face cursul mai angajant. De asemenea îmbunătățește accesibilitatea cursului: Studenții/ elevii care ar avea probleme cu un anumit mediu/format – cum ar fi cei cu bariere de citire cum este dislexia sau cu bariere video, cum sunt cei cu probleme de vedere sau auz – au un dezavantaj major în cursurile în care există o singură modalitate de angajament cu conținutul.

Unele exemple bune de abordări mixed-media ar putea fi:

  • Să furnizezi o emisiune radio, articole de ziar și o hartă interactivă pentru elevii/studenții care învață o lecție de istorie. Elevii pot identifica apoi temele prezentate în toate materialele.

  • Cere elevilor să scrie un rezumat al temei într-un text bazat pe o operă literară sau un fragment dintr-o carte, dintr-un interviu TV în care autorul a vorbit despre acea carte, dintr-o serie de site-uri sau comicsuri tipărite care fac referire la acea carte.

3. Creerea de către elevi/studenți a conținutului – individual sau colaborativ 5-Strategii-predare-online-3

Elevii își pot demonstra angajamentul față de materialul de instruire bogat descris mai sus, prin creerea unor produse similare, la fel de bogate. Lucrurile pe care le creează elevii ar trebui să includă oportunități de a lucra împreună și de a se exprima personal totodată. Instructorii intervievați în studiu au descris câteva exemple:

  • Studenții creează povești digitale, utilizând tehnologii ca Photo Story sau PowerPoint, după ce au ales o temă care le place și este legată de expertiza lor în acea arie de subiect și care leagă viața lor cu conținutul cursului.”

  • Studenților li s-a cerut să citească articole sau texte critice și apoi să creeze prezentări de 2-3 minute sau interviuri înregistrate (podcasts).” Iată aici informații despre cum să-i ajuți pe elevi să creeze un interviu audio:

    https://www.edutopia.org/article/way-promote-student-voice-literallyO modalitate de a promova, literal, vocea elevului. (A Way to Promote Student Voice—Literally)

  • Studenții au avut o dezbatere online despre beneficii și neajunsuri legate de tema cursului. Dezbaterile pot fi sincrone (utilizând Zoom sau alt soft de conferințe online) sau asincrone (utilizând VoiceThread sau doar o tablă de discuții).

    https://voicethread.com/blog-categories/debates/

5-Strategii-predare-online-4

4. Reflecții ale elevilor/ studenților despre învățare

Reflecția și meta-cogniția sunt esențiale pentru învățare, în orice mediu, iar în învățarea online, profesorii trebuie să-i ajute intenționat pe elevi să reflecteze. Autorii studiului subliniază că activitățile de reflecție ale profesorilor interviați au mers dincolo de evaluarea înțelegerii – astfel de activități împletesc chestionare, spații de discuție, interviuri și fișe cu întrebări/ provocări care să-i ajute pe elevi să reflecteze asupra propriei lor învățări.

5. Explicarea scopului

Studenții/ elevii trebuie să fie capabili să privească în viitor, pentru a înțelege modul în care munca pe care urmează să o facă se va baza pe ceea ce au făcut deja. E posibil ca profesorii să nu vrea să-și împărtășească tot planul de lecție, dar fiecare elev/ student ar trebui să aibă o înțelegere, un sens al modului în care ei toți încearcă să se dezvolte, să-și crească cunoașterea. Legăturile dintre materialele cursului s-ar putea să se piardă în formatul online, așa că trebuie declarate și re-declarate conexiunile dintre activități, în așa fel încât elevii/ studenții să poată vedea cum se leagă toate împreună.

5-Strategii-predare-online-6

Concluzia

Nu poți lua pur și simplu materialul pe care îl predai fizic în clasă și să îl pui online”, așa cum a spus unul dintre profesorii participanți la studiu. Trebuie să ne adaptăm instruirea pentru formatul online, alegându-ne cu grijă conținutul și apoi construind activități bogate, care să-i mențină pe elevi/ studenți angajați în timp ce lucrează independent.

Sursa articolului: https://www.edutopia.org/article/teaching-strategies-award-winning-online-instructors

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.